Takaisin

Aitoa hyötyä virtuaalisesti

Aitoa hyötyä virtuaalisesti

08.02.2008 TSR-video

Uuden viestintä- ja informaatioteknologian käyttö työpaikoilla on lisääntynyt ja melko vaativienkin järjestelmien käyttö on etenkin suuremmissa yrityksissä osa työntekijöiden arkea.

Kun matkapuhelimista ja sähköposteista siirrytään laajempiin kokonaisuuksiin, aletaankin jo puhua yhteistyöteknologioista ja virtuaalisista yhteistyöjärjestelmistä. Nämä modernit tekniikat houkuttelevat, koska kiehtovia tapauksia toimintojen tehostumisesta ja rahallisista säästöistä löytyy yllin kyllin. Tiedetään esimerkiksi eri puolilla maailmaa toimiva suomalaisyritys, joka korvasi 4000 kokousta virtuaalipalavereilla ja säästi vuodessa 3,5 miljoonaa euroa.

Yhteistyöteknologialla tarkoitetaan kaikkia niitä tieto- ja viestintäteknologian välineitä ja ohjelmistoja, joita käytetään työntekijöiden keskinäisen yhteistyön tukemiseen organisaatioiden sisällä ja niiden kesken. Tarkoituksena tällaisen teknologian käytöllä voi olla esimerkiksi tiedon yhteinen hyödyntäminen, toiminnan koordinointi ja oppiminen.

Tämän ohjelman asiantuntijat muistuttavat, että virtuaalitekniikasta on apua, jos sen käyttö on harkiten suunniteltu ja käyttäjät koulutettu, opastettu ja motivoitu. Laitteet ja järjestelmät eivät tuota toivottua tulosta, jos väki vieroksuu niitä. Tekniikan tulisi johtaa toimintatapojen uudistumiseen ja kehittymiseen. Vain tätä kautta toteutuu todellinen muutos ja aito hyöty. Pääosassa ovat työntekijät, jotka tietävät hyötyvänsä kehityksestä myös itse, ja esimiehet, jotka ymmärtävät oman esimerkin ja sitoutumisen merkityksen, asiantuntijamme kiteyttävät.

Ohjelman taustalla on tutkimushanke, jossa selvitettiin Metso Paper Oy:n ja Puolustusvoimien virtuaaliympäristöjen käyttöä. Asiantuntijoina ovat tuotepäällikkö Jouni Kemppainen Metso Paper Oy:stä sekä Teknillisen korkeakoulun tutkijat  Meri Jalonen ja Eija Korpelainen.

 Kuuntele-linkki avaa multimedia-ohjelman Aitoa hyötyä virtuaalisesti.
Kesto: 13.50

Multimediaohjelman teemaa syventää radio-ohjelma Hyödyksi - ei huviksi.  Molempien ohjelmien toimittaja on Kari Peippo.

 Kuuntele-linkki avaa radio-ohjelman Hyödyksi - ei huviksi.
Kesto: 20.55.

Yhteystietoja
Jouni Kemppainen, Metso Paper Oy, jouni.kemppainen@metso.com, 040 719 2371
Soili Paajanen, Maanpuolustuskorkeakoulu, soili.paajanen@mil.fi, (09) 1816 2755
Meri Jalonen, Teknillinen korkeakoulu, meri.jalonen@tkk.fi, 050 574 2941
Eija Korpelainen, Teknillinen korkeakoulu, eija.korpelainen@tkk.fi. 040 726 1252

Teknillinen korkeakoulu: Yhteistyöjärjestelmien käyttö ja toimivuus organisaation kyvykkyyden tukena, Matti Vartiainen,  matti.vartiainen@tkk.fi, (09) 451 3660
Työsuojelurahaston tutkimus- ja kehityshanke 105351.
Tiedote Tätä on tutkittu -tietokannassa.

Tekniset ohjeet

Multimediaesityksen vastaanotto edellyttää äänikortilla ja kaiuttimilla tai kuulokkeilla varustetun tietokoneen. Mikäli esitys ei toimi, koneestasi saattaa puuttua Java-tekniikkaa tukeva ohjelma. Voit ladata maksuttoman ohjelman  tästä  (ikkunaan avautuvat myös suomenkieliset latausohjeet).