Takaisin

Kuormittaako aivotyö? – Ongelmat kuriin uuden työkalun avulla

Kuormittaako aivotyö? – Ongelmat kuriin uuden työkalun avulla

09.09.2016 Tiedote

Nykytyö kuormittaa yhä enemmän aivoja, kun kognitiiviset eli tiedonkäsittelyn vaatimukset ovat lisääntyneet lähes kaikissa ammateissa. Työntekijät oireilevat runsaasti aivotyökuorman takia, työ takkuaa, työteho laskee ja sairauspoissaolojen riski lisääntyy.

Työterveyslaitos tarttui ajankohtaiseen haasteeseen ja kehitti Aivotyö toimivaksi -työkalun. Se on tarkoitettu työterveyshuollon psykologien ja aivotyökuormasta huolta kantavien työpaikkojen käyttöön.

Kolmiosaisen työkalun avulla voidaan tunnistaa työtehtäville tyypilliset aivotyön vaatimukset, ongelmat ja niiden yhteys työntekijöiden kuormittuneisuuteen. Sen jälkeen työpaikalla voidaan valita sopivat kognitiivisen ergonomian ratkaisut turhan kuormituksen keventämiseksi.

Kustannustehokas, kevyt ja uutuusarvoltaan suuri työkalu viimeisteltiin Työsuojelurahaston tukemassa tuotteistushankkeessa. Tuotteistusmäärärahan avulla jalostetaan tutkimus- ja kokemustiedosta innovatiivisia asiantuntijapalveluita ja toimintatapoja työpaikkojen käyttöön.

Vastaus selvään tarpeeseen

Työntekijät käsittelevät työssään suuria tietomääriä – ammatissa kuin ammatissa. Heidän on päivitettävä työhön ja tietotekniikkaan liittyvää osaamistaan jatkuvasti. Kiire, keskeytykset, töiden pirstaleisuus ja useat samanaikaiset tehtävät stressaavat

– Palvelutuotteen kehittäminen lähti selvästä tarpeesta. Työterveyshuolloilta ja työpaikoilta on puuttunut tietoa ja menetelmiä arvioida luotettavasti aivotyökuormaa ja kehittää kognitiivista ergonomiaa, Työterveyslaitoksen johtava psykologi, tuotteistushankkeen koordinaattori Teemu Paajanen sanoo.

Tarve on noussut esiin myös monissa Työterveyslaitoksen tutkimuksissa, joiden mukaan psyykkiset ja kognitiiviset oireet ovat hyvin yleisiä. Kolmannes työntekijöistä kokee voimattomuutta ja väsymystä työssään, ja lähes joka viides kokee merkittäviä muistin tai keskittymiskyvyn vaikeuksia.

– Esimerkiksi muistioireiden taustalla on usein ylikuormitukseen ja psyykkiseen jaksamiseen liittyviä syitä, joita voidaan ehkäistä ja vähentää parantamalla työn kognitiivista ergonomiaa, Paajanen sanoo.

Avoimeen koulutustarjontaan

Aivotyö toimivaksi -työkalua on pilotoitu Diacor terveyspalvelut Oy:ssä, jossa koulutettiin kahdeksan työterveyspsykologia menetelmän käyttäjiksi.

Syksyllä 2016 menetelmä tulee Työterveyslaitoksen avoimeen työterveyshuoltojen psykologeille suunnattuun koulutustarjontaan. Ensimmäinen koulutus alkaa marraskuussa. Kiinnostuneet hankkivat lisenssin välineen käyttöön ja sisällyttävät sen omaan palvelutarjontaansa. Lisenssi sisältää koulutuksen, materiaalit, raporttipohjat ja käyttöoikeuden.

Lisätietoja:
Tuotevastaava, kehittämispäällikkö Teppo Valtonen, 046 851 6139, teppo.valtonen@ttl.fi
Johtava psykologi Teemu Paajanen, 043 825 0389, teemu.paajanen@ttl.fi
Erikoistutkija Virpi Kalakoski, 046 851 4008, virpi.kalakoski@ttlfi

 

Aivotyö toimivaksi -menetelmän hankenumero on 115206.