Takaisin

Mökkiläinen, muista nuohous!

Mökkiläinen, muista nuohous!

23.06.2004 Juttupankki

Entisajan "nokipojasta" tuli neuvova ja palveleva moniosaaja, joka hallitsee myös ilmanvaihdon

Ovathan tulisijasi ja savuhormisi varmasti kunnossa? Ethän tietämättömyyttäsi tai huolimattomuuttasi altista itseäsi ja perhettäsi tulipalon tai häkämyrkytyksen vaaralle? Eikö nuohous onnistunut piirinuohoojan ehdottamana aikana poissaolosi takia? Pitäisikö sinun kutsua kiireen vilkkaa nuohooja?

Tiedätkö, että nuohooja myös opastaa tulisijan valinnassa ja lämmittämisen taitolajissa sekä huolehtii lisäksi ilmanvaihtokanavista?

Pelastuslain mukaan rakennuksen omistaja tai haltija huolehtii siitä, että tulisijat ja savuhormit nuohotaan säännöllisesti sisäasiainministeriön määräysten mukaan. Useimmissa kunnissa on käytössä piirinuohousjärjestelmä eli piirinuohooja huolehtii ja ilmoittaa nuohouksista, eikä asiakkaan tarvitse huolehtia nuohouksen ajankohdasta.

- Ongelmia voi tulla etenkin loma-asuntojen nuohouksessa. Asukas voi olla missä tahansa, kun nuohous olisi ajankohtainen, nuohoojamestari Esa Karjalainen sanoo.

Karjalainen toimii piirinuohoojana Kuusamon kaupungin ensimmäisessä nuohouspiirissä. Toimialueeseen kuuluu myös Ruka vapaa-ajan asuntojen osalta. Kuusamo on Suomen "mökittyneimpiä" kuntia, ja useimmat mökkiläiset asuvat vakituisesti satojen kilometrien päässä muualla Suomessa.

- Viime kädessä vastuu nuohouksesta on asiakkaalla. Erityisesti kesämökkiasukkaiden on tämä muistettava, Karjalainen opastaa.

Jotkut voivat luulla, että asiakkaan vastuu tarkoittaa sitä, että kuka tahansa voi nuohota. Näin ei ole. Nuohoojan koulutuksena tulee olla nuohoojan ammattitutkinto tai nuohoojamestarin erikoisammattitutkinto.

Kuin auton katsastus

Nuohouksella on kautta aikojen varmistettu, että savuhormeihin ja tulisijoihin kertyvästä palamisjätteestä ei koituisi palovaaraa. Esimerkiksi huono polttoaine ja riittämätön palamisilma aiheuttavat tulisijan pikeentymisen ja nokeentumisen. Seurauksena voi olla nokipalo, jossa savukanaviin ja savupiipun pinnoille tiivistynyt noki ja piki syttyvät.

Nokipalo on kuumuutensa takia vaarallinen. Savuhormi voi haljeta ja tuli levitä hormiston lähellä oleviin syttyviin rakenteisiin.

Karjalainen vertaa nuohousta auton katsastukseen. Katsastuksessa varmistetaan auton turvallinen ja ympäristöä säästävä kunto. Myös nuohous tähtää paloturvallisuuden lisäksi energian taloudelliseen käyttöön, ympäristönsuojeluun sekä ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin.

Palotarkastusvälit ovat usein varsin pitkiä, koska palotarkastusohje sallii jopa 
10 vuoden välin. Siksi nuohouksen säännöllisyys on erittäin tärkeätä. Ympärivuotisessa käytössä olevan loma-asunnon tulisijat ja hormit on nuohottava käytettävän polttoaineen mukaan joka vuosi tai joka toinen vuosi. Jos ilmenee tarvetta tiheämpään nuohoukseen, on syytä sopia useammasta nuohouskerrasta.

Piirinuohoojat esittävät pelastuslaitokselle vuosittain nuohousluettelon. Siitä nähdään ne kohteet, joita ei ole nuohottu. Paloviranomaisen on lain mukaan puututtava laiminlyöntiin.

Jos tulisijat ovat olleet käyttämättöminä yli kolme vuotta tai niiden käyttötarkoitus muuttuu tai omistaja on vaihtunut, on syytä kutsua nuohooja tarkastuskäynnille.

Muuttunut ammattikuva

Esa Karjalaisella on oma yritys. Jo firman nimi (Nuohous- ja ilmastointipalvelu Karjalainen Esa Ky) paljastaa, että nykyajan nuohooja on paljon muuta kuin "nokikolari" tai "sutari" niin kuin entisaikaan hieman vähättelevästi nuohoojista puhuttiin. Ammattikuva on teknistyvässä maailmassa laventunut radikaalisti.

Karjalaisella on 29 vuoden perspektiivi muutokseen. Aloittaessa esimerkiksi tarvikkeet mahtuivat reppuun. Nyt on täysin toisin, kun myös musta nuohous muuttunut.

- Nuohoustöitä tekee Suomessa noin 900 henkilöä. Heistä useimmilla suurin osa työstä etenkin asutuskeskuksissa liittyy ilmanvaihtoon. Ilmanvaihtojärjestelmien tarkastukset, puhdistukset, huollot, mittaukset ja säädöt ovat nykynuohoojan arkipäivää. Ne takaavat hyvän sisäilman, joka edesauttaa ihmisten terveyttä ja viihtyvyyttä, Nuohousalan Keskusliiton toimitusjohtaja Juhani Jyrkiäinen sanoo.

Neuvonta on saanut entistä suurempaa sijaa työssä. Jos nuohous on taitolaji, myös tulisijan lämmittäminen on sitä. Kerrostaloissa kasvanut sukupolvi ei välttämättä tiedä paljonkaan lämmittämisestä - eikä tulisijan valinnasta: voidaan esimerkiksi valita vääränkokoinen uuni.

Kaikki eivät ehkä huomaa, että liesituuletinkin pitäisi joskus puhdistaa ja rasvoittunut suodatin vaihtaa.Jyrkiäisen mukaan nuohoojien on jatkuvasti pysyttävä muutoksessa mukana ja edistettävä ammattitaitoaan.

Yhteistyötä tutkijoiden kanssa

Myös nuohoojien työturvallisuuteen on kiinnitettävä huomiota. Esa Karjalainen oli mukana vastikään raportoidussa tutkimuksessa Ilmanvaihtolaitosten epäpuhtaudet ja niille altistuminen puhdistustyössä. Työsuojelurahaston rahoittamasta tutkimuksesta vastasi Kuopion yliopiston ympäristötieteiden laitos.

Tutkimuksessa ilmanvaihtolaitokset puhdistettiin yhdeksässä kohteessa: toimistossa, koulussa, päiväkodissa, huonekalutehtaassa, pesulassa, tietoliikennekeskuksessa, liikekeskuksessa sairaalassa ja ravintolassa.

Puhdistus onnistui hyvin, sillä tuloilmakanavien pölykertymät vähenivät huomattavasti. Puhdistajat altistuivat merkittävimmin pölyille ja mineraalikuiduille. Tyypillisimmin tapaturmia aiheutui tikkaiden ja telineiden huonon kiinnityksen takia sekä ahtaiden tilojen takia. Tutkimuksen pohjalta syntyy työturvallisuusopas.

Ovatko tikkaat kunnossa?

- Ilmastointikanavissa voi olla rakennusaikaista jätettä, mikrobikasvustoja ja pahimmillaan asbestia, Karjalainen tietää.

- Nuohoojat toivovat, että jo rakentamisvaiheessa kiinnitettäisiin huomiota siihen, miten kanavat ja koneet voidaan turvallisesti puhdistaa. Kiinteistöjen omistajien tulisi tarkkailla tikkaiden, kulkusiltojen ja kattoturvatuotteiden kuntoa.

Mustassa nuohouksessa altistutaan erityisesti nokipöly- ja vanadiinipitoisuuksille. Tapaturmia voi sattua usein: tyypillistä on tikkailta putoaminen. Kuolemaan johtanut tapaturma sattui Harjavallassa tammikuussa 2003. Suurin syy oli tikkaissa.

Eli mökkiläinenkin nuohoojan "työnantajana" on vastuussa siitä, että nuohoojalla on turvallinen pääsy piipulle. Talo- ja lapetikkaiden sekä kattosiltojen tulee olla kiinteitä ja käyttökuntoisia. Niin kallista kattoa ei uusiin hienoihin loma-asuntoihin kannata laittaa, ettei kunnon tikkaisiin enää ole varaa.

Teksti:

toimittaja Leena Huovila

Lisätietoja:

Lähes jokaisella paikkakunnalla toimii nuohooja. Jos yhteystiedot eivät löydy puhelinluettelon keltaisilta sivuilta, kunnan pelastusviranomaiset neuvovat. Myös Nuohousalan Keskusliiton nettisivuilta http://www.nuohoojat.fi   löytyvät useimpien nuohoojien yhteystiedot.

Työsuojelurahaston hankkeesta Ilmanvaihtolaitosten epäpuhtaudet ja niille altistuminen puhdistustyössä (hanke 102372) saa lisätietoa osoitteesta http://www.tsr.fi

TOIMITUKSELLE

Tämä juttu on vapaasti viestintävälineiden käytettävissä. Mikäli käytät juttua, laita tekstiin toimittaja Leena Huovilan nimi. Ilmoita käytöstä Työsuojelurahastoon, tiedottaja Marja-Leena Jylhälle (09) 6803 3314, 040 548 8852, marja-leena.jylha@tsr.fi
Lähetä myös julkaisu osoitteella Työsuojelurahasto, Marja-Leena Jylhä, Eerikinkatu 2, 00100 Helsinki.