Takaisin

Vuoden museopedagoginen teko -palkinto Aboa Vetus & Ars Novalle

Vuoden museopedagoginen teko -palkinto Aboa Vetus & Ars Novalle

01.06.2012 Tiedote

Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimi ja Aboa Vetus & Ars Nova -museo tekevät vuoden 2012 aikana yhteistyötä työhyvinvointiprojektissa, jonka nimi on Taide jää mieleen. Sen tarkoituksena on tukea Turun kaupungin kotihoidon työntekijöistä kootun ryhmän työhyvinvointia taidemuseoympäristössä. Hanketta tukee Työsuojelurahasto. Museopedagoginen yhdistys Pedaali ry myönsi Taide jää mieleen -hankkeelle Vuoden 2012 museopedagoginen teko -palkinnon.

Vuosittain jaettavalla tunnustuksella Pedaali ry nostaa esille museokentällä toteutettuja esimerkillisiä yleisötyötekoja. Palkitsemalla Taide jää mieleen -hankkeen yhdistys haluaa kiinnittää huomion museoiden mahdollisuuksiin luoda pitkäjänteisiä yhteistyösuhteita esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon kanssa.

Helmikuussa 2012 alkaneet Taide jää mieleen -tapaamiset ovat tuoneet kotihoidon työntekijät kerran kuukaudessa taidemuseoon. Nykytaiteen äärellä vietetyt iltapäivät ovat osallistujien mukaan olleet arkisesta aherruksesta irtaannuttavia hengähdystaukoja, jotka ovat antaneet työyhteisölle mahdollisuuden kiireettömään yhdessä olemiseen ja nykytaiteen kohtaamiseen. Vuoden loppuun jatkuva hanke pyrkii selvittämään, minkälaisin menetelmin museot voisivat edistää hyvinvointia kokoelmiensa ja toimintansa avulla. Yhteistyön tulokset tuodaan myös museokävijöiden nähtäviksi, kun Aboa Vetus & Ars Novan Omatila-galleriassa avataan marraskuussa 2012 hanketta esittelevä näyttely.

Kuluvana vuonna toteuttava Taide jää mieleen -yhteistyön keskiössä ovat työssäkäyvät aikuiset ja heidän suhteensa kulttuuriin. Samalla museo tutkii, kehittää ja muotoilee tapoja, joilla museoiden kulttuuri- ja taidevarantoa voisi hyödyntää hyvinvoinnin tarpeisiin. Taide jää mieleen -hanke pyrkii myös syventämään "museokäynnin museokäytöksi" pitkäkestoisiin hyvinvointivaikutuksiin tähdäten.

Aboa Vetus & Ars Nova on turkulainen historian ja nykytaiteen museo, joka avattiin yleisölle vuonna 1995. Sitä ylläpitää Matti Koivurinnan säätiö. Museossa vierailee vuosittain 30 000-40 000 kävijää ja sen näyttelytarjonta painottuu historiaan, arkeologiaan sekä nykytaiteeseen. Museo on toimintansa alusta lähtien ottanut vahvan roolin museopedagogiikan saralla ja toteuttanut suuren määrän erilaisia projekteja, näyttelyjä ja julkaisuja erilaisten kävijäryhmien kanssa. Museolla on myös projektinäyttelyille omistettu näyttelytila. Omatila -galleria sijaitsee museon ensimmäisessä kerroksessa ja sen näyttelyihin on vapaa pääsy.

www.aboavetusarsnova.fi
http://taidejaamieleen.blogspot.com

Lisätietoja:
Johanna Lehto-Vahtera, museonjohtaja, Aboa Vetus & Ars Nova 0207 181 633
johanna.lehto-vahtera@aboavetusarsnova.fi

Elli Liippo, taideohjaaja, Aboa Vetus & Ars Nova 0207 181 642
elli.liippo@aboavetusarsnova.fi

Anne Rauhala, kotihoidon johtaja, Turun kaupunki, sosiaali- ja terveystoimi 
anne.rauhala@turku.fi

Työsuojelurahaston kehittämisavustus
Taide jää mieleen - Työyhteisön yhteisöllisyyden kautta hyvinvointia kotihoidon työntekijöille taiteen keinoin (111369)

Lähde
Laura Boxberg, Aboa Vetus& Ars Nova (31.5.2012)