Back

Pelaamalla uudet varoitusmerkit haltuun

Pelaamalla uudet varoitusmerkit haltuun

25.06.2014 Tiedote

Tekniikan museon uusin näyttelykohde tutustuttaa kävijät uusiin kemikaalien varoitusmerkkeihin ja valottaa varoitusmerkkien historiaa.

Kemikaalien pakkauksissa käytettävät varoitusmerkit ovat vaihtumassa ja uusien merkkien tulee olla yleisesti käytössä 1.6.2015 mennessä EU-alueella. Tekniikan museossa uusiin varoitusmerkkeihin voi tutustua juuri valmistuneen interaktiivisen pelin avulla. Mökki kuntoon -pelissä pelaaja tutustuu eri varoitusmerkkeihin ja samalla perehtyy kemikaalien turvalliseen käyttöön.
 
Nyt lanseerattava oppimispeli on ainutlaatuinen ja hauska tapa pelaajan oppia uutta jokapäiväistä arkea koskettavasta aiheesta. Peliosiossa pelaaja oppii tunnistamaan uudet varoitusmerkit ja toimimaan niihin liittyvissä tilanteissa oikein. Pelin läpäisemällä pelaaja tekee elin- ja työympäristöstään turvallisemman.
 
Pelissä yhdistyy digitaalinen ja fyysinen ympäristö: pelitapahtumat esitetään digitaalisesti, mutta pelin käyttöliittymä on mekaaninen. Kemikaaleihin liittyviä konkreettisia esineitä valitsemalla ja siirtelemällä pelaaja ohjaa pelitapahtumia, tunnistaa varoitusmerkkejä ja valitsee kemikaalien turvallisen käsittelytavan. Pelin kohderyhmänä ovat yli 12-vuotiaat. Peli on pelattavissa suomen, ruotsin ja englannin kielellä.
 
Uusien varoitusmerkkien lisäksi kävijä voi tutustua Varoitusmerkit vaihtoon -näyttelykohteessa kemikaalien ja varoitusmerkkien historiaan ja taustoihin. Kemikaalien ja myrkkyjen käyttöä on säädetty Suomessa Ruotsin vallan ajasta lähtien, mistä nykyiseen lainsäädäntöön on jäänyt muun muassa jako vaarallisiin ja vähemmän vaarallisiin kemikaaleihin.
Uusi näyttelykohde täydentää Kemiaa koko elämä -näyttelyä ja se löytyy museon pyöreästä näyttelyhallista.

Varoitusmerkit vaihtoon! -näyttelykohteen on toteuttanut Tekniikan museo. Kohdetta on rahoittanut Työsuojelurahasto ja Kemianteollisuus ry. Asiantuntijoina ovat olleet Kemianteollisuus ry ja TUKES.

Pelin toteutus
Sisällöntuotanto: Tekniikan museo
Tekninen toteutus: Jari Suominen
Graafinen toteutus: Sanna Laakkonen
  
Lisätiedot
Tekniikan museo, palvelutuottaja Riina Linna, puh. 040 586 6796, email: riina.linna (at) tekniikanmuseo.fi
 
Hanke
Tekniikan museon säätiö
Varoitusmerkit vaihtoon -näyttely
Työsuojelurahaston tiedotus- ja koulutushanke 113072

Lähde
Tekniikan museon tiedote 25.6.2014