Back

Sovinnontekijät

Sovinnontekijät

05.03.2010 TSR-video

Työyhteisösovittelu tekee tuloaan työpaikan ristiriitatilanteiden ratkaisemiseksi. Tarkoituksena on soveltaa muun muassa rikossovittelussa hyväksi koettua toimintamallia myös työelämään. Kokemukset osoittavat, että sovittelun avulla  työyhteisöissä voidaan aukaista hyvinkin haasteellisia solmuja, sanoo suomalaisen sovittelun pioneeri ja kehittäjä, koulutuspäällikkö Timo Pehrman.

Ristiriidat työyhteisöissä alkavat usein pienistä asioista ja perustuvat monesti väärinkäsityksiin ja juoruihin. Konfliktit kuitenkin kasvavat monesti suuriksi ja elävät pitkään, koska niihin ei puututa riittävän ajoissa. Väärät tulkinnat ja puhumattomuus ruokkivat tulehtunutta tilannetta.

Työyhteisösovittelun väliintulo voi muuttaa kielteisen kehityksen oppimismahdollisuudeksi. Sovittelu on muutos- ja oppimisprosessi, joka antaa voimaa työyhteisöihin, koulutuspäällikkö Timo Pehrman muistuttaa kahdensadan sovittelun kokemuksella. Hän perustaa näkemyksiään myös tutkittuun tietoon, muun muassa Suomen Sovittelufoorumin Työyhteisösovittelu-tutkimushankkeeseen (TYSO), jossa oli mukana 14 erilaista sovittelutapausta. Tutkimus osoitti, että konfliktin synnyttämä ahdistus voi johtaa siihen, että joku joutuu lähtemään työyhteisöstä tai sairastuu ennenaikaisesti. Sovittelulla tilanteita voidaan kuitenkin purkaa ennen lopullista kriisiä ja se soveltuu hyvin myös laajemmin ristiriitojen hallinnan menetelmäksi.

Timo Pehrman sanoo, että sovittelija ei osallistu riidan ratkaisuun, vaan tekee sovinnon mahdolliseksi, on aktiivinen kuuntelija ja oppimisprosessin käynnistäjä. TSR-kanavan multimediaohjelmassa Sovinnontekijät hän kertoo yksityiskohtaisesti, miten sovittelu etenee valmistelusta sovintoon ja yhteisen sopimuksen seurantaan. Aihetta syventää radio-ohjelma Solmut auki sovitellen, jossa Timo Pehrman pohtii myös sovittelun taustoja ja konfliktien syntymistä työyhteisöissä. Molempien ohjelmien toimittaja on Pirkko Peippo.


Kuuntele-linkki käynnistää multimediaohjelman Sovinnontekijät.
Kesto: 14.35.

Kuuntele-linkki käynnistää radio-ohjelman Solmut auki sovitellen.
Kesto: 26.50.

Lisätietoja
tutkija Timo Pehrman, timo.pehrman@valio.fi,  050 384 0089
puheenjohtaja Teuri Brunila, Suomen sovittelufoorumi, teuri.brunila@ssf-ffm.com, 0400 110 440
professori Esa Poikela, Lapin yliopisto, esa.poikela@ulapland.fi, 0404 84 4168

Tutkimustiedote (5.3.2010)
Sovittelu voimaannuttaa ja ratkoo riitoja työpaikoilla

Kirja
Esa Poikela (toim.): Sovittelu - Ristiriitojen kohtaamisesta konfliktin
hallintaan. PS-kustannus.2010. ISBN 978-952-451-444-6. 251 sivua.
Tilaukset: www.ps-kustannus.fi/tuote/900031823.html tai asiakaspalvelusta 014 337 0070.

Tutkimus
Suomen sovittelufoorumi ry:
Restoratiivisen sovitteluprosessin oppimisvaikutukset ja soveltuvuus työyhteisön konfliktien hallintaan.
Työsuojelurahaston tutkimus- ja kehityshanke 107048. 

Tekniset ohjeet
Multimediaesityksen vastaanotto edellyttää äänikortilla ja kaiuttimilla tai kuulokkeilla varustetun tietokoneen. Mikäli esitys ei toimi, koneestasi saattaa puuttua Java-tekniikkaa tukeva ohjelma. Voit ladata maksuttoman ohjelman  tästä avautuvat myös suomenkieliset latausohjeet).