Back

Tutkimus tutuksi 9.9.2016 aineisto on julkaistu netissä

Tutkimus tutuksi 9.9.2016 aineisto on julkaistu netissä

14.09.2016 Tiedote

Työsuojelurahaston järjestämässä Tutkimus tutuksi -tilaisuudessa Työterveyslaitoksen erikoistutkija Virpi Kalakoski ja kehittämispäällikkö Teppo Valtonen esittelivät Aivotyö toimivaksi -menetelmää, jonka avulla työterveyshuollon ja asiakasyritysten toimijat voivat arvioida työn kognitiivisia vaatimuksia ja kuormitustekijöitä, sekä työntekijöiden kuormittumisen tilaa. 
Nykytyö kuormittaa yhä enemmän aivoja, kun kognitiiviset eli tiedonkäsittelyn vaatimukset ovat lisääntyneet lähes kaikissa ammateissa. Työntekijät oireilevat runsaasti aivotyökuorman takia, työ takkuaa, työteho laskee ja sairauspoissaolojen riski lisääntyy.

Työterveyslaitos tarttui ajankohtaiseen haasteeseen ja kehitti Aivotyö toimivaksi -työkalun.

Tutkimus tutuksi -tilaisuudessa Työterveyslaitoksen erikoistutkija Virpi Kalakoski ja kehittämispäällikkö Teppo Valtonen esittelivät Aivotyö toimivaksi -menetelmää, jonka avulla työterveyshuollon ja asiakasyritysten toimijat voivat arvioida työn kognitiivisia vaatimuksia ja kuormitustekijöitä, sekä työntekijöiden kuormittumisen tilaa. 

Hankkeessa mukana ollut pilottiyhteistyökumppani Diacorin työterveyspsykologi Sampsa Salminen kertoi Aivotyö toimivaksi -menetelmän käyttökokemuksista.

Kolmiosaisen työkalun avulla voidaan tunnistaa työtehtäville tyypilliset aivotyön vaatimukset, ongelmat ja niiden yhteys työntekijöiden kuormittuneisuuteen. Sen jälkeen työpaikalla voidaan valita sopivat kognitiivisen ergonomian ratkaisut turhan kuormituksen keventämiseksi.

Kustannustehokas, kevyt ja uutuusarvoltaan suuri työkalu viimeisteltiin Työsuojelurahaston tukemassa tuotteistushankkeessa.

Tuotteistusmäärärahan avulla jalostetaan tutkimus- ja kokemustiedosta innovatiivisia asiantuntijapalveluita ja toimintatapoja työpaikkojen käyttöön.

Hanke:
Työsuojelurahaston tukema tuotteistushanke Aivotyö toimivaksi -menetelmä. Hankenumero on 115206.

Tutkimus tutuksi -tilaisuuden aineisto:
Aivotyö toimivaksi -video

Tutkimus tutuksi -tilaisuuden tallenne

Hanketiedote

Esityskalvot

Lisätietoja:
Tuotevastaava, kehittämispäällikkö Teppo Valtonen, 046 851 6139, teppo.valtonen@ttl.fi
Johtava psykologi Teemu Paajanen, 043 825 0389, teemu.paajanen@ttl.fi
Erikoistutkija Virpi Kalakoski, 046 851 4008, virpi.kalakoski@ttl.fi