110212 Stipendi

Viulistin ergonomiaa käsittelevä opetusvideo

Viulistin ergonomiaa käsittelevä opetusvideo

2011-02-09 00:00:00.0

Viulistin ergonomiaa käsittelevän opetusvideon tavoite on antaa muusikoille, musiikin opettajille ja opiskelijoille tietoa ja välineitä soittoasennon parantamiseen. Opetusvideossa esitellään kehon lainalaisuuksia, lainalaisuudet sovelletaan viulistin soittoasentoon, soittotoimintaan ja musiikkiin. Videossa esitellään asiat käytännönläheisesti. Videolla tullaan näkemään ammatti viulisti. Kertoja kertoo samanaikaisesti (suomeksi) mitä viulisti tekee ja demostroi. DVD:n arvioitu valmistumisaika on elokuussa 2011. Markkinoinnista ja myynnistä vastaava yritys on vielä auki.

Hankkeen vastuuhenkilö
Katarina Porander

Aineistoa Materials-välilehdellä.

Viulistin soittoergonomiasta DVD

2011-12-28 00:00:00.0

Viulisti on tottunut harjoittelemaan soittamista kuulon perusteella, eikä kehon toiminnoilla ole ollut opetuksessa juuri sijaa. Kuitenkin kehon hyvä toiminta ja hyvä sointi kulkevat käsi kädessä – puhumattakaan siitä, että hyvä ergonomia auttaa viulistia välttämään kuormitusvirheitä ja rasitusvammoja.
 
Fysioterapeutti Katarina Porander on käsikirjoittanut opetus-DVD:n  Viulistin soittoergonomia. Se antaa käytännönläheistä tietoa kehon asennoista ja toiminnoista viulua soitettaessa. Työsuojelurahasto tuki stipendillä DVD:n valmistumista.
 
Hyvä soitonopetus tukee kehon luonnollisia asentoja ja toimintoja. Viulunsoiton opettajilla ei Poranderin mukaan ole juurikaan tietoa kehon toiminnoista. Kirjallisuutta kehon toiminnasta on vain vähän, ja ainoastaan käsien toimintaa on tutkittu tarkemmin. Käsiin keskittyminen on kuitenkaan anna koko kuvaa, sillä niiden toimintaan vaikuttavat koko yläraaja, lapaluu ja vartalon lihakset.
 
Käytännönläheistä tietoa
 
Uusi opetus-DVD viulistin soittoergonomiasta antaa opettajille ja soittajille tietoa ja välineitä soittoasennon parantamiseen. DVD antaa käytännönläheistä tietoa kehon asennoista ja toiminnoista viulua soitettaessa. DVD käsittelee tyypillisiä virhetoimintoja ja niiden vaikutuksia viulunsoiton tekniikkaan.
 
Lisäksi DVD:llä esitellään harjoitusliikkeitä, jotka tulevat virhetoimintojen poisoppimista.
 
Viulistin soittoergonomia -DVD:tä myydään nuottikauppa Ostinaton kautta.
 
Keho huomioon opetusmetodeissa
 
Poranderin mukaan opetus-DVD:n tekeminen lisäsi ymmärrystä viulunsoiton teknisen osaamisen, soinnin ja kehon toiminnan yhteisvaikutuksista.
 
Porander haastatteli ja havainnoi työtä varten huippuviulisteja ja viulunsoitonopettajia. Tällöin heräsi tarve jatkaa opetusmateriaalin tekoa. Tulisi syventyä viulupedagogiikkaan ja käsitellä soitonopetuksen metodeja myös kehon näkökulmasta.
 
Tällainen viulukoulu tehtäisiin yhteistyössä ansioituneiden viulistien ja viulunsoitonopettajien kanssa. Viulunsoiton opettajat kokevat tällaisen hankkeen tarpeelliseksi.

Toimittaja
Leena Huovila

Aineistoa Materials-välilehdellä.

Viulistin ergonomiaa käsittelevä opetusvideo

 

Porander Katarina. Viulistin soittoergonomia (DVD).

Myynti: Ostinato Oy, puh. 09 443 116, fax 09-441 305 www.ostinato.fi

Hanketiedot

 • HakijaPorander Katarina
 • ToteuttajaPorander Katarina
 • Lisätietoja
 • Katarina Porander
  katapo@saunalahti.fi
 • Toteutusaika
 • 2010-06-01 00:00:00.0 - 2010-09-01 00:00:00.0
 • Arvioitu valmistumisaika
 • 2011-08-30 00:00:00.0
 • Työsuojelurahaston päätös
 • 2010-05-24 00:00:00.0
  6000.0 euroa
 • Kokonaiskustannukset
 • 6000.0 euroa
 • Tulokset valmistuneet 2011-11-11 00:00:00.0

Aiheluokitus