Tillbaka

Eteenpäin uudelta paikalta

Eteenpäin uudelta paikalta

05.11.2010 TSR-video

Lappeenrannan ja Helsingin kaupungit selvittivät oman tilanteensa. Löytyi paljon hyvää, mutta jatkotyötäkin riittää toiminnan vakiinnuttamiseksi osaksi arjen käytäntöjä. Kaupunkien kokemukset soveltuvat hyvin myös muille toimialoille.


Helsingissä ja Lappeenrannassa haluttiin selvittää, voisiko työntekijöiden suunnitelmallisesta sijoittamisesta uusiin tehtäviin olla hyötyä niin ihmisille itselleen kuin kaupunkiorganisaatiollekin.Esimerkiksi tilanteissa, joissa työntekijät eivät terveydellisistä syistä voi enää jatkaa nykyistä työtään.

Tätä selvitystä tehtiin syksyllä vuonna 2009 ja tiivistäen voidaan sanoa, että tulokset olivat kannustavia. Tekemistä on kuitenkin edelleen paljon, jos uudelleen sijoittamisesta halutaan pysyvä, toimiva, työyhteisöjen arkeen kuuluva työkalu.

Kannustimia kyllä riittää; oma terveys ja työkyky sekä toisaalta vaikkapa kaupunkien talous. Esimerkiksi Helsingin kaupunki maksaa vuosittain yli 12 miljoonaa euroa Kuntien eläkevakuutukselle Kevalle niin sanottuja varhemaksuja ennenaikaiselle eläkkeelle jääneiden henkilöiden eläkemaksuista.

Kokemukset kentältä kertovat, että uudelleen sijoittaminen on vaativa, pitkä ja paljon yhteistyötä vaativa prosessi. Onnistuneen lopputuloksen ratkaisijoita ovat aktiivinen sijoitettava, osaava ja innostava esimies sekä ammattitaitoinen työterveyshuolto.

Parhaimmillaan palkkana vaivasta on vaikkapa parempaa työkuntoa, pidempiä työuria, mielekkyyttä työntekoon, sujuvuutta työyhteisöön ja euroja työnantajan kassaan.

Ohjelmat TSR-kanavalla 

TSR-kanavan multimediaohjelmassa Eteenpäin uudelta paikalta Lappeenrannan ja Helsingin kehittämishankkeiden tavoitteista ja tuloksista kertoo konsultti Suvi Koskela hankkeet toteuttaneesta Net Effect Oy:stä. Voit kuunnella aiheesta laajemman haastattelun radio-ohjelmassa Ihmisen kokoinen sijoitus. Molempien ohjelmien toimittaja on Pirkko Peippo.

Kuuntele-linkki käynnistää multimediaohjelman Eteenpäin uudelta paikalta.
Kesto: 11.05.

Kuuntele-linkki käynnistää radio-ohjelman Ihmisen kokoinen sijoitus.
Kesto: 20.50.

Hanketiedotteet
Uudelleensijoitus vaatii työntekijän aktiivisuutta
Helsingin kaupungin kehittämishanke

Tusina kehittämissuositusta uudelleensijoituksiin
Lappeenrannan kaupungin kehittämishanke

Ulkopuolinen asiantuntija:
Net Effect Oy