Tillbaka

Kiusattujen kokemuksista selviytymismalleja

Kiusattujen kokemuksista selviytymismalleja

06.03.2008 TSR-video

Kiusaamisen selvittely työpaikalla onnistuu parhaiten silloin, kun asiaan puututaan nopeasti ja tilannetta ratkotaan työyhteisön sisällä. Kiusattujen kertomusten pohjalta on koostettu käytännön toimintamalleja ongelmien purkamiseksi.

Selvitysten mukaan viitisen prosenttia suomalaisista kokee joutuneensa eriasteisen kiusaamisen kohteeksi työpaikallaan. Kyse on siis yli sadantuhannen ihmisen joukosta. Meillä vallitseekin varsin selkeä yksimielisyys siitä, että kiusaaminen on vakava uhka työterveydelle ja -turvallisuudelle. Ongelmana on, että kiusaamistilanteiden käytännön selvittely ei kuitenkaan tunnu toimivan.

TJS Opintokeskus, Työterveyslaitos, Johtamistaidon Opisto ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seura keräsivät vuonna 2006 kiusattujen selviytymistarinoita. Puolentoistasataa kertomusta analysoitiin, parintuhannen liuskan aineistoa täydennettiin asiantuntijoiden haastatteluilla ja kokonaisuudesta kiteytettiin käytännön toimintamalleja sisältävä selvitys. Sieltä löytyy ohjeita kiusattujen, esimiesten ja työsuojeluvaltuutettujen tueksi kiusaamistilanteissa.

Kirjoittajien kokemusten mukaan kiusaamiseen työpaikoilla ei osata puuttua ajoissa riittävän tehokkaasti, esimiesten toimet eivät auta ja esimerkiksi työsuojeluorganisaation rooli on epäselvä. Johtopäätös onkin, että työpaikoilla kannattaa panostaa ennaltaehkäisyyn, esimerkiksi henkisen työhyvinvoinnin riskien arviointiin ja toimintamallien suunnitteluun. Koulutus, esimiestyön parantaminen ja yhteistyön kehittäminen ovat niinikään suosituslistalla.

Kiusaamisen selvittely onnistuu parhaiten silloin, kun asiaan tartutaan nopeasti ja tilannetta ratkotaan työyhteisön sisällä,´sanovat ohjelmiemme asiantuntijat. He ovat toimintamalliselvityksen tekijä, TJS Opintokeskuksen kehittämisasiantuntija Päivi Lohi-Aalto sekä Työterveyslaitoksen erikoistutkija, psykologian tohtori Maarit Vartia. Molemmat rohkaisevat kiusattuja puhumaan, ottamaan asian työpaikalla esille.

Päivi Lohi-Aalto on haastateltavana multimediaohjelmassa Kiusattujen kokemuksista selviytymismalleja ja Maarit Vartia radio-ohjelmassa Puhu ennen kuin on myöhäistä. Kummankin ohjelman taustalla ovat kiusattujen tarinat ja niiden pohjalta koottu selvitys. Ohjelmien toimittaja on Pirkko Peippo.

 Kuuntele-linkki käynnistää multimediaohjelman Kiusattujen kokemuksista selviytymismalleja.
Kesto: 11.30.

Kuuntele-linkki käynnistää radio-ohjelman Puhu ennen kuin on myöhäistä.
Kesto: 19.00.

Lisätietoja:
Kehittämisasiantuntija Päivi Lohi-Aalto, paivi.lohi-aalto@tjs-opintokeskus.fi, (09) 229 3030, 0400 975 746
Erikoistutkija Maarit Vartia-Väänänen,  maarit.vartia-vaananen@ttl.fi, 030 474 2790, Työterveyslaitos
Työelämäasiamies Marjatta Pitkänen, OAJ,  marjatta.pitkanen@oaj.fi, 020 748 9600

Viestintä:
Viestintäpäällikkö Marja-Leena Jylhä, marja-leena.jylha@tsr.fi, (09) 6803 3314, 040 548 8852.
Tiedottaja Marika Ojala, marika.ojala@tjs-opintokeskus.fi, (09) 2293 0324, 050 541 9328.

Tiedote 7.3.2008 Työsuojelurahaston nettisivuilla Tätä on tutkittu –tietokannassa.
Loppuraportti: Toimintamalleja kiusaamistilanteiden selvittämiseksi työpaikoilla

Työsuojelurahaston tutkimus- ja kehityshanke 107106.

Tekniset ohjeet
Multimediaesityksen vastaanotto edellyttää äänikortilla ja kaiuttimilla tai kuulokkeilla varustetun tietokoneen. Mikäli esitys ei toimi, koneestasi saattaa puuttua Java-tekniikkaa tukeva ohjelma. Voit ladata maksuttoman ohjelman  tästä  (ikkunaan avautuvat myös suomenkieliset latausohjeet).