Tillbaka

Työsuojelurahasto Kuntamarkkinoilla: Kunnissa muutos on jatkuvaa

Työsuojelurahasto Kuntamarkkinoilla: Kunnissa muutos on jatkuvaa

11.09.2008 Tiedote

Tuhannet Suomen kuntien avainhenkilöt kokoontuivat jokavuotisille Kuntamarkkinoille Helsingin Kuntatalolle 10.-11. syyskuuta. Työsuojelurahasto järjesti markkinoilla kolme tietoiskua, joissa täysille seminaarisaleille esiteltiin syksyn aikana ilmestyviä rahaston tukemia kuntatutkimuksia.

Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Pekka HuuhtanTaen korosti omassa puheenvuorossaan, että 2000-luvulla erilaisista muutoksista on tullut niin jatkuvia, että kunnissa pitäisi alkaa puhua muutoksen hallinnan sijasta mieluummin jatkuvuuden hallinnasta.

- Kunnissa muutos on jatkuvaa, mutta kuntapalveluissa ja -organisaatiossa jatkuvuuden takaaminen on tällä hetkellä kaikkein haasteellisinta.

Kuntaliitosten onnistumista tutkinut Lapin yliopiston professori Jari Stenvall painotti, että kuntien yhdistymisessä tärkeintä on, että liitoskuntien henkilöstö saadaan sopeutumaan muutokseen. Onnistuneen kuntaliitoksen toteutus vie yleensä kolmesta viiteen vuotta ja eniten aikaa on varattava toimintakulttuurin ja käytäntöjen yhteensovittamiseen.

- Uusissa kunnissa käydään tavallisesti paljon moppisotia, eli työntekijät kiistelevät esimerkiksi siitä, millaisilla työvälineillä siivotaan uudessa, yhdistyneessä kunnassa. Toimintatapojen yhteensovittaminen vie paljon aikaa ja energiaa, Stenvall totesi.

Telma-lehden tuottajan Sami Turusen tentissä ollut Karkkilan kaupunginjohtaja Minna Karhunen haastoi muut kuntatoimijat tekemään rohkeita päätöksiä kuntien ongelmien ratkaisemiseksi. Karkkila vajosi ennätyksellisen syvään taloudelliseen ahdinkoon 1990-luvun lamavuosina, mutta tiukka säästökuuri ja me-hengen nostatus saivat kaupungin uuteen kukoistukseen.

- Väitän, että jos kaikissa Suomen kunnissa toimittaisiin yhtä radikaalisti kuin Karkkilassa 1990-luvulla niin kunnat eivät olisi nykyisenlaisessa ahdingossa. Jos kaikki Suomen kunnat esimerkiksi olisivat lyhentäneet velkojaan samalla tahdilla kuin Karkkila lyhensi, kuntien kassat olisivat täynnä rahaa, Karhunen latasi.

Lisätietoja:
Tutkimusprofessori Pekka Huuhtanen, Työterveyslaitos,  030 474 2712, pekka.huuhtanen@ttl.fi
Professori Jari Stenvall, Lapin yliopisto,  jari.stenvall@uta.fi,
Kaupunginjohtaja Minna Karhunen, minna.karhunen@karkkila.fi

Viestintä:
Työsuojelurahasto, viestintäpäällikkö Marja-Leena Jylhä, 040 548 8852, marja-leena.jylha@tsr.fi