Vapautta kohti – kirja luovuudesta valmistui Työsuojelurahaston tuella

Aurora Airaskorven mukaan työelämä täyttyy yhä enemmän byrokratiasta, hallinnosta ja palavereista – se ei ole omiaan ruokkimaan luovuutta.

Työsuojelurahaston toiminta | 22.2.2022

Vapautta kohti – kirja luovuudesta valmistui Työsuojelurahaston tuella

Teksti: Sami Turunen

Kuva: Sami Turunen

Jos palkkatyö kahlitsee ja ahdistaa, voi itsensä työllistäminen tarjota parempaa elämänlaatua. Se voi olla hyvä keino vapauttaa myös luovuutensa valloilleen.

Voisiko itsensä työllistäminen olla vaihtoehto palkkatyölle, joka täyttyy yhä kasvavasta työmäärästä ja joka kuohii ihmisen luovuuden?

Näitä pohtiessaan Aurora Airaskorpi aloitti henkilökohtaisen ihmiskokeen: jotta hän pääsisi tunnelmaan ja eläisi täysillä itsensätyöllistäjän arkea, hän irtisanoutui vakituisesta työstään.

”Kyllähän se pelotti, mutta myös kannatti. Olin toki miettinyt yrittäjyyttä ennenkin, se on luovalla alalla tyypillistä.”

Airaskorvella oli vahva tuntuma yrittäjyyteen. Hän oli tehnyt vuosia töitä viestintätoimistojen johtotehtävissä, kehittänyt liiketoimintaa sekä tehnyt asiakas- ja myyntityötä. Hänellä oli kokemusta osa-aikaisesta freelanceriudesta myös opiskelija-aikana, ja lisäksi hän on laskuttanut yrittäjänä joogaopettajana tehdystä työstä.

Irtisanoutuessaan hän oli tietyllä lailla uransa huipulla.

”Saavutin vapauden, mitä työelämässä voi saavuttaa. Viihdyin työssäni, mutta tajusin, että ei se sen vapaammaksi enää muutu. Työelämässä pitäisi olla luova ja innovatiivinen, mutta vakituinen 9–17 toimistotyö on kankea rakenne. Luovuus on mahdutettava sinne rutiinien, byrokratian ja palaverien väliin.”

Itsensä työllistämisestä tilaa syvemmälle ajattelulle

Airaskorpi halusi kirjoittaa ajatuksistaan kirjan ja sai Työsuojelurahaston tietokirjastipendin. Ajatusprosessi oli alkanut jo aiemmin, mutta apurahan turvin hän pystyi keskittymään kaksi kuukautta täysin kirjoitustyöhön.

Hän kuuli Työsuojelurahaston tietokirjastipendistä lukiessaan Aku Varamäen kirjaa Future Proof – tulevaisuuden työkirja, jonka kirjoittamista rahasto myös tuki.

”Kustantaja oli valmiina, koska edellinen kirjani Riittävän hyvä – Selviytymisopas työelämään oli tehty heidän kanssaan. Pitchasin idean ja kustannussopimus syntyi nopeasti.”

Stipendin ehtojen mukaisesti Airaskorven oli pakko kieltäytyä kaikista muista töistä.

”Mutta kerrankin oli pakko keskittyä vain yhteen projektiin! Se mahdollisti sitä syvempää ajattelua, jolle ei ole tilaa työelämässä.”

Vapauden tavoittelijat julkaistiin tammikuussa 2022.

Lopputulos on kirja työelämän rakenteista sekä siitä, kuinka ihmiset voivat elää täysipainoista elämää. Kirja valottaa itsensä työllistämistä ilmiönä ja antaa ajattelun eväitä siihen, mikä voisi olla vaihtoehto palkkatyölle.

Työelämä kiire ei mahdollista syvällistä ajattelua. Siksi Airaskorpi on tyytyväinen, että tietokirjastipendi mahdollisti keskittymisen vain kirjan kirjoittamiseen.

Mahdollisuuksia paremmalle toimeentulolle

Kirjaan on haastateltu 15 itsensätyöllistäjää sekä kerätty vastauksia verkkokyselyllä 50 taide- ja kulttuurialan freelancerilta. Heiltä on saatu kokemuksia siitä, mitä itsensätyöllistäminen tarjoaa.

”Keskeistä heille on vapaus päättää, miten aikansa käyttää – työn ei tarvitse olla sidottua yhdeksästä viiteen. Esille nousi myös tietty luovan elämäntavan rakentaminen. Päivässä voi olla erilaisia elementtejä, kuten harrastuksia, joita voi tehdä ja yhdistellä vapaammin työnteon kanssa”, Airaskorpi kertoo.

Itsensä työllistäjiä kiehtoi myös paikkariippumattomuus sekä se, että työaikaa voi lyhentää oman tarpeen mukaan.

”Tietyillä aloilla – esimerkiksi asianajotoimistoissa – tehdään todella pitkää päivää. Hyvin palkatuilla aloilla itsensätyöllistäjä voi tienata jopa paremmin kuin palkkatöissä ja tehdä siksi vähemmän tunteja.”

Airaskorpi nostaa esille myös kirjaan haastattelemansa rakennusalan yrittäjän, jota motivoi yrityksen kasvattamisen tuoma mahdollisuus vapauteen.

”Palkkatyössä et voi vapautua työstä, vaikka etenisit kuinka pitkälle – se tietää vain lisätöitä. Kasvattamalla yritystäsi riittävän suureksi mahdollistat itsellesi vapauden myymällä yrityksen tai siirtymällä muuten taka-alalle.”

Luovuus ruokkii myös hyvinvointia

Airaskorpi ei väitä, etteikö kokopäiväisellä palkkatyölläkin olisi arvonsa. Se ei kuitenkaan voi olla enää normi, jonka varaan koko järjestelmä rakentuu. Tarvitaan muitakin vaihtoehtoja.

Hän suositteleekin kirjan lukemista päättäjille, jotka miettivät sosiaaliturvan uudistamista. Airaskorven mukaan tarvitsemme jotain perustulon kaltaista rakennetta – sen turvin hyvin monista lähteistä elantonsa saavien yksinyrittäjien arkea ei kuormitettaisi massiivisella byrokratialla.

”Nykymalli ei tule toimimaan enää kauan, ja mitä jos kukaan ei halua olla kohta nykyisenlaisissa töissä tai uupuu työkyvyttömäksi?”

Airaskorpi sanoo, että kirjan lukemisesta on hyötyä myös niille, jotka miettivät hyppyä pois työelämän oravanpyörästä.

”Myös työnantajien olisi hyvä lukea se ymmärtääkseen, mitä työntekijät etsivät, kun he etsivät vapautta – myös työsuhteissa.”

Kirjan kirjoittaminen on ruokkinut niiden asioiden löytämistä, joita Airaskorpi lähti pohtimaan – hän on löytänyt vapautta ja luovuutta myös itselleen. Prosessi on kesken, ja uusia ahaa-elämyksiä jalostuu jatkuvasti.

Yksi prosessin aikana auennut asia on luovuuden ja hyvinvoinnin suhde.

”Luova elämä on myös hyvinvoivaa elämää. Luovuutta ja hyvinvointia syntyy, jos pystyy rakentamaan itselleen arjen, jossa on sopivaa väljyyttä.”

Aurora Airaskorpi:

Vapauden tavoittelijat – Miksi haluamme irti palkkatyöstä?

Kustantamo S&S, 2022

https://auroraairaskorpi.fi/vapauden-tavoittelijat

Rahoitusta tietokirjan kirjoittajalle

Työsuojelurahastosta voit hakea stipendirahoitusta tutkittuun tietoon perustuvan työelämäaiheisen tietokirjan kirjoitustyöhön. Stipendikauden aikana valmistelet käsikirjoituksesi julkaistavaksi. Tietokirjan sisällön on liityttävä Työsuojelurahaston rahoitusalueisiin: työturvallisuuteen, työterveyteen, tuottavuuteen tai työelämän suhteisiin. Stipendi myönnetään 2–6 kuukaudeksi ansiotulon menetykseen. Stipendihakuja on kolme kertaa vuodessa.

Lue lisää: www.tsr.fi/rahoitus-yksityishenkiloille/tietokirjastipendi

Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastauksia kpl