99132 Tutkimus

Näyttöpäätetyöntekijän taukoliikunta-apuvälineen liikesarjojen ja ohjeiden suunnittelu sekä vaikutuksen mittaaminen

TEHOKASTA LIIKUNTAA MTR® -SYSTEEMILLÄ

Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet ovat yleisin syy työstä poissaoloon. Tämän lisäksi TULE-sairaudet ovat yleisin kivun syy. TULE-sairauksien ongelmallisuutta lisää se, että ne ovat usein luonteeltaan pitkäaikaissairauksia.

Saman suuntaiseen ongelmakenttään joutuu pitkiä lentomatkoja tekevä henkilö. Uusimpien tutkimusten mukaan suositellaan lentomatkustajia kävelemään vähintään kerran tunnissa. Lisäksi suositellaan venyttely- ja voimisteluliikkeitä.

Tutkimuksen pääkohderyhmä on ollut yli 30-vuotiaat naistyöntekijät. Käyttäjäpalaute kertoo tutkimusryhmän yllätykseksi, että toinen kiinnostunut ryhmä on IT-alan nuoret miestyöntekijät. He tekevät erittäin pitkiä näyttöpääterupeamia ja oireilevat jo hyvin nuorina.

Jo vähäinenkin liike auttaa

Ainakin seuraavien seikkojen tulisi kuulua liikuntaan. Lyhentyneiden ja jäykkien lihasten venyttely on hyväksi, jotta lihasten joustavuus ja verenkierto lisääntyisivät. Tavoitteena on myös vähentää lihasten väsymistä.

Selkärangan liikuttaminen vähentää stressiä alaselän lihaksissa. Tällöin tavoitteena on vähentää selkänikamien välilevyihin kohdistuvaa painetta. Lihaksia tulee vahvistaa niiden kestävyyden lisäämiseksi, jolloin saavutetaan myös parempi ryhti. Alaraajojen verenkiertoa kehitetään samalla.

A & A Active -yritys suunnittelee ja toteuttaa räätälöityjä projekteja, joilla parannetaan yritysten kilpailukykyä. Yrityksen tukijalkaa ovat materiaali- ja valmistustekniikkaan painottuva konsultointi sekä oma tuotekehittely. Taukoliikuntalaitteen ja siihen liittyvän liikuntaohjelman tuotekehittelyssä on ollut mukana muun muassa liikunnan, fysioterapian, ergonomian, ortopedian, psykologian ja insinööritieteiden asiantuntijoita.

Lihasrentouttaja, joka palvelee käyttäjäänsä

MTR® system, Muscle Tension Relieving system, on perinteistä tauko- ja fitnessliikuntaa tehostava ja monipuolisia virikkeitä antava menetelmä. Sen perustana on patenttihakemuksella suojattu, Suomessa kehitetty ja valmistettu MTR® lihasrentouttaja, joka on muotoiltu mahdollisimman hyvin käyttäjäänsä palvelevaksi. Sen avulla voi harjoittaa kaikille sopivaa, kevyttä ja aktivoivaa taukoliikuntaa tai tehdä tehostetusti MTR® fitnessohjelman vaativampia harjoituksia. Menetelmään kuuluu opaskirja ”Poista lihasjännitystä ja rentoudu – Yhdistetty venytys- ja voimaharjoitusmenetelmä”.

Nopeasti omaksuttavan MTR® taukoliikuntaohjelman lähtökohtana on keveys, käytännöllisyys ja tilannetaju. Ohjelma on tarkoitettu nimenomaan lyhyitä ja päivän aikana toistuvia taukoja varten. Suunnittelussa on pidetty lähtökohtana helppoutta, jotta liikkeet jäävät hyvin mieleen ja niistä muodostuu miellyttävä tapa. Taukojen kesto on tyypillisesti 10 sekunnista kahteen minuuttiin, jolloin tavoitteena on kohottaa vireyttä. Parhaimmillaan liikesarjojen yhteyteen liitettävä rentoutuminen on luovuuden lähde.

Antoisaa ja kiehtovaa elämää

MTR® fitnessohjelman avulla voi parantaa lihasten joustavuutta ja voimaa. Ohjelmaan yhdistetyssä venytys- ja voimaharjoittelussa molemmat peruselementit ovat tasapainossa. Perusliikkeet on suunniteltu kohdistumaan käsien ja ranteiden lihaksiin, yläselkään, hartialihaksiin ja jalkoihin. Ohjelma myös kannustaa tavoittelemaan antoisaa ja kiehtovaa elämää. Kokonaisvaltaisena tavoitteena on helposti ja hauskasti saavutettavan rentoutuneen olon avulla parantaa vireyttä, joka mahdollistaa tärkeimmän – elämästä nauttimisen.

MTR® lihasrentouttaja on Suomessa suunniteltu ja korkealuokkaisista materiaaleista valmistettu laatutuote. Helposti mukaan otettavalla laitteella voi tehdä erittäin monipuolisia liikkeitä tehostetusti. MTR®:ssä ei ole mitään ylimääräistä – se on suunniteltu visuaalisesti niin mukaanotettavaksi kuin näyttöpäätetyöhön sopivaksi. Sitä voi pitää käden ulottuvilla päivän aikana. Oikein käytettynä MTR® on turvallinen, kevyt ja se mahdollistaa miellyttävästi voimistavia, venyttäviä ja hierovia liikkeitä.

Sama liike haittaa pitkäaikaisena

Näyttöpäätetyöskentelyn yleistymisen myötä on tietokoneiden käyttöön liittyviin terveydellisiin ja ergonomisiin tekijöihin alettu kiinnittää yhä enemmän huomiota. Yhdysvalloissa useat tietokonevalmistajat ovat joutuneet oikeudessa vastaamaan syytteisiin pitkäaikaisen näyttöpäätetyöskentelyn aiheuttamista terveyshaitoista. Näissä tapauksissa on ollut kysymys pitkäaikaisen saman liikkeen toistamisen aiheuttamista vaurioista eli toistotyöstä. Jotkut syytteet ovat menestyneet oikeudessa. Tästä ja muista syistä useat tietokonevalmistajat ovat sijoittaneet näppäimistöihin varoituksia pitkäaikaisen työskentelyn riskeistä.

Tiivistelmän ja yhteenvedon kirjoitti toimittaja Sinikka Luhtasaari 6.1.2001.

Hanketiedot

 • HakijaA & A ACTIVE OY
 • ToteuttajaA & A ACTIVE OY
 • Lisätietoja
 • AULI MÄKELÄ
  (06) 361 2390
  (06) 361 2391
 • Toteutusaika
 • - 1.12.1999
 • Työsuojelurahaston päätös
 • 26.4.1999
  16 818.79 euroa
 • Kokonaiskustannukset
 • 204 852.89 euroa
 • Tulokset valmistuneet 2.4.2001