Työelämän tunteiden tulkki

Johanna Moisander kirjoitti tauluun vastauksen kysymykseen ”Mikä suomalaisessa työelämässä on parasta?”

Työsuojelurahaston toiminta | 20.4.2021

Työelämän tunteiden tulkki

Teksti: Sami Turunen

Kuva: Sami Turunen

Tiedon silta -verkkolehden sarjassa esitellään Työsuojelurahaston tieteellisen asiantuntijaryhmän jäsenet. Sarjan yhdeksäs haastateltava on Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun professori Johanna Moisander.

Johanna Moisanderin tutkimusaloihin kuuluvat muun muassa organisaatioviestintä, organisaatiotutkimus ja työntekijäkokemus – kaikki keskeisiä asioita juuri nyt, kun työelämässä eletään isoa muutosta.

”Tarkastelen ihmisten välistä viestintää ja vuorovaikutusta. Siihen liittyy niin strategiaviestintä, työyhteisöviestintä, kokouskäytännöt, työntekijöiden kanssa käytävät dialogit ja kehityskeskustelut sekä yritysvastuuviestintä”, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun professori luettelee.

Työntekijäkokemus syntyy Moisanderin mukaan konkreettisesti siitä, miten ihmisten kanssa viestitään ja miten he asiat kokevat.

”Muutosviestinnässä on tärkeää, että ihmiset saadaan sitoutumaan muutosprosesseihin. Se on siis muutakin kuin muutosvastarinnan murtamista.”

Moisanderin tutkimusaiheissa vilahtelevat myös tunteet – tunteitakin on aina yritetty säädellä viestinnällä.

”Aina kun tunteita sohaistaan, hommat karkaavat käsistä”, hän naurahtaa.

”Ihmiset eivät ole vain koneita, jotka toimivat rationaalisten algoritmien mukaan. He ovat eläviä olentoja, jotka reagoivat asioihin kokonaisvaltaisesti. Siksi minua kiinnostaa se ihmisten ja yhteisöjen emotion talk, tunnepuhe.”

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulua Moisander kehuu matalan hierarkian organisaatioksi, jossa kaikki kukat saavat kukkia.

”Erilaisuutta ja moninaisuutta arvostamalla luodaan innovaatioita, ihmiset voivat hyvin ja ovat onnellisia.”

3 kysymystä tieteen asiantuntijalle

1. Mikä sai sinut lähtemään mukaan ryhmään?

Meilläkin on paljon hankkeita työhyvinvoinnista ja työntekijäkokemuksesta, ne ovat myös Työsuojelurahaston ydinalaa. On kivaa päästä näkemään, missä tutkimus menee, millaisia ongelmia on tunnistettu ja miten niitä ratkotaan. Meitä tutkijoita kiinnostaa aina oppia uusia asioita, ja voin omalla kokemuksellani tukea TSR:n hankkeita.

2. Mikä rooli tällaisella asiantuntijaryhmällä on mielestäsi hakemusten arvioinnissa

Toivottavasti ryhmä ei ole vain portinvartija vaan tutkimuksen kehittäjä. Kansainvälisissä, arvostetuissa akateemisissa lehdissä, jotka hylkäävät 90 prosenttia julkaistavaksi tarjotuista tutkimusartikkeleista, ollaan kuitenkin ylpeitä siitä, että hylkääväkin palaute on sellaista, että se auttaa tieteenaloja eteenpäin. Tämän ryhmän pitäisi pyrkiä samaan.

3. Mitä ovat omat kiinnostuksen kohteesi työelämän tutkimisessa ja kehittämisessä?

Työn merkityksellisyys ja muutos ovat asioita, jotka kiinnostavat. Tarkastelen myös kriittisellä kulmalla keikkataloutta ja sen arveluttavia ulottuvuuksia. Se lisää eriarvoisuutta ja johtaa outoon prekariaatin kehittymiseen.

Ekstrakysymys: Tutkit työntekijäkokemusta. Miten vaativa olet itse työntekijänä, mitä haluat työnantajalta?

Vaadin sujuvaa yhteistyötä ja oikeudenmukaisuutta. En usko mihinkään huutodemokratiaan, mutta haluan reiluutta ja läpinäkyvyyttä.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastauksia kpl