Naamakertoimen vai kykyjen mukaan?
Työhyvinvointi | 20.4.2015

Naamakertoimen vai kykyjen mukaan?

Yhä useampi työpaikka hyödyntää palkkauksessa niin sanottua henkilökohtaista palkanosaa. Suoriutumiseen ja pätevyyteen perustuvan henkilökohtaisen palkanosan vaikutukset riippuvat paljon siitä, miten oikeudenmukaiseksi palkkausjärjestelmä ja siihen liittyvät arvioinnit koetaan. Oikeudenmukaisuuden kokemus – kykyjen, ei naamakertoimen mukaan – syntyy monen tekijän yhteisvaikutuksesta. Hyväkin palkkausjärjestelmä voi kääntyä itseään vastaan, jos se koetaan epäoikeudenmukaiseksi.

Valtiotieteiden maisteri, tekniikan tohtori Johanna Maaniemi tutki väitöskirjaansa varten esimiesten ja alaisten kokemuksia palkkausjärjestelmän oikeudenmukaisuudesta. Tulosten mukaan epäoikeudenmukaisuuden kokemukset työsuorituksen arvioinnissa liittyvät joko työsuorituksen mittaamiseen, arviointien ja palkan väliseen kytkentään tai työsuorituksen arviointihaastatteluun.

Esimiehet ja työntekijät tunnistivat liki samat haasteet mutta painottivat niitä eri tavoin. Esimiehet korostivat työsuorituksen arvioimiseen ja mittaamiseen liittyviä hankaluuksia. Esimerkiksi kriteerit voivat olla tulkinnanvaraisia ja ohjeistukset puutteellisia. Työntekijät puolestaan kokivat epäoikeudenmukaisuutta arviointikeskustelun vuorovaikutuksessa. Heitä huoletti, että suoritukseen liittymättömät yksilölliset erot vaikuttaisivat arviointiin.

Maaniemen mukaan palkkausjärjestelmää on johdettava systemaattisesti ja suoriutumisen arvioinnin kriteereiden on oltava selkeitä ja läpinäkyviä.

Johanna Maaniemi tutki yli kymmenen vuotta palkitsemista Aalto-yliopistossa. Nykyään hän toimii palkitsemiskonsulttina Innova Henkilöstörahasto- ja Eläkepalvelut Oy:ssä.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastauksia kpl