Osatyökykyisten puolestapuhuja

Kristiina Mukala kirjoitti tauluun vastauksen kysymykseen ”Mikä suomalaisessa työelämässä on parasta?”

Työsuojelurahaston toiminta | 22.2.2021

Osatyökykyisten puolestapuhuja

Teksti: Sami Turunen

Kuva: Sami Turunen

Tiedon silta -verkkolehden sarjassa esitellään Työsuojelurahaston tieteellisen asiantuntijaryhmän jäsenet.  Sarjan toinen haastateltava on Kristiina Mukala, joka työskentelee lääkintöneuvoksena sosiaali- ja terveysministeriössä.

”Nykyiseen työhön kuuluu työterveyshuolto, sen kehitys ja lainsäädäntö koko laajuudessaan. Tehtävään linkittyy myös työelämään liittyvä kuntoutus, työterveyshuollon erikoislääkärikoulutus sekä kansainvälinen yhteistyö”, Mukala kertoo.

Yhteistyö on tiivistä niin Työterveyslaitoksen, työmarkkinajärjestöjen kuin työsuojelun toimijoiden, kuten aluehallintovirastojen kanssa. Tehtävää STM:ssä riittää.

”Tekeminen ei täällä lopu. Meillä on paljon asiantuntijoita, ja hyvää yhteistyötä on mahdollista tehdä yli osastorajojen. Tehtävämme on tehdä hyvää suomalaisten terveyden ja sosiaalisen turvallisuuden eteen.”

Lääketieteen tohtori on tehnyt pitkän uran työterveyshuollon ja työlääketieteen erikoislääkärinä. Mukalalla on kokemusta myös terveyskeskus- ja sairaalalääkärin töistä sekä kansainvälisistä kriisioperaatioista. Kaikki tämä on tuonut hänelle vahvuuksia nykyiseen tehtävään.

”Minun on ehkä helppoa nähdä kokonaisuuksia, ja sitä tässä työssä tarvitaan. Innostun helposti uusista asioista, ja STM:ssä on hienoa tehdä asioita yhdessä, tiimeinä.”

3 kysymystä tieteen asiantuntijalle

1. Mikä sai sinut lähtemään mukaan tähän ryhmään?

Lähdin kun pyydettiin, ja tämä on mielenkiintoinen näköalapaikka. Itseltä tutkimustyö on jo jäänyt taakse, joten työryhmän kautta pääsen näkemään sitä, mihin työelämän tutkimuksessa ollaan menossa ja missä ympäristössä siellä liikutaan.

2. Mikä rooli tällaisella asiantuntijaryhmällä on hakemusten arvioinnissa?

Olen uusi jäsen, enkä tunne vielä roolia tarkasti. Mutta ryhmän tehtävä on miettiä myös muita lausunnon antajia ja laajentaa arvioijien piiriä. Työsuojelurahasto on ylipäätään hyvä kanava, jonka kautta rahoitetaan työelämän kokonaisuuteen liittyvää tutkimusta.

3. Mitkä ovat omat kiinnostuksen kohteesi työelämän tutkimisessa ja kehittämisessä?

Tällä hetkellä erityisesti se, kuinka saisimme kaikki työikäiset työelämään, jokaisen työkykynsä mukaisesti. Kaikkien ei tarvitse antaa sataa prosenttia, vaan työ pitäisi mitoittaa ihmisen mukaan eikä toisinpäin. Työn tekemisen käsitettä voitaisiin laajentaa, eikä rajoittua vain palkkatyöhän ja yrittäjyyteen. Esimerkiksi vapaaehtoistyö voisi olla vaihtoehto. Kun jokainen saataisiin mukaan yhteiskunnan rakentamiseen, se vähentäisi syrjäytymistä. Me kaikki täydennämme toisiamme ja yhdessä saamme aikaan enemmän kuin erikseen.

Ekstrakysymys:  Miten pidät huolta omasta työterveydestäsi?

Liikun aika paljon, harrastan joogaa ja avantouintia sekä pyöräilen töihin kelien salliessa. Käsityöt ovat myös hyvä tapa nollata päätään. Nautin myös yksivuotiaan lapsenlapseni seurasta. Hänellä on sellaista elämisen riemua, mikä vanhemmiten monelta helposti unohtuu.

 

Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastauksia kpl