Perheiden hyvinvoinnin lähettiläs

Johanna Lammi-Taskula kirjoitti tauluun vastauksen kysymykseen ”Mikä suomalaisessa työelämässä on parasta?

Työsuojelurahaston toiminta | 1.3.2021

Perheiden hyvinvoinnin lähettiläs

Teksti: Sami Turunen

Kuva: Sami Turunen

Tiedon silta -verkkolehden sarjassa esitellään Työsuojelurahaston tieteellisen asiantuntijaryhmän jäsenet. Sarjan kolmas haastateltava on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella tutkimuspäällikkönä työskentelevä Johanna Lammi-Taskula.

Työn ja perheen yhteensovittaminen, perhevapaat, perheystävälliset työpaikat, lapsiperheiden hyvinvointi, tasa-arvo, perheitä tukevat palvelut sekä erilaiset perhe-etuudet. Siinä tutkimuspäällikkö Johanna Lammi-Taskulan työsarkaa, joka hänelle kuuluu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella.

”Tehtävääni ja koko THL:n rooliin kuuluu vahvasti perhe-elämän hyvinvointi ja perheille tarjottavien palvelujen tutkiminen sekä ongelmien ennaltaehkäisy”, hän kertoo.

Lammi-Taskula on keskittynyt viime aikoina pikkulapsiperheisiin. Hän kuitenkin muistuttaa, että työn ja perhe-elämän yhteensovittamisen kuuluu paljon muitakin vaiheita, joita hän on kollegoidensa kanssa tutkinut.

”Miten omien vanhempien vanheneminen, perheiden muut kriisit kuten avioerot tai murrosikäisten lasten vaiheet vaikuttavat – perheissä on paljon erilaisia tilanteita. Miten työpaikoilla ajatellaan ja ymmärretään nämä vaiheet?” hän kysyy.

Lammi-Taskula on työskennellyt THL:ssä vuodesta 2009, ja sitä ennen Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Stakesissa ennen kuin se yhdistettiin Kansanterveyslaitoksen kanssa nykyiseksi THL:ksi. Nyt talossa on tehty organisaatiouudistus ja menossa on toimintakulttuurin muutos, jossa haetaan yhä dialogisempaa ja tiimirajoja rikkovampaa toimintatapaa. Lammi-Taskulan mukaan sillä saadaan toimintaan lisää osallistavuutta.

Lammi-Taskula teki itse pitkään esimiestyötä, mutta viimeisimmän vuoden ajan hän on saanut keskittyä tutkimukseen.

”Olen todella innostunut, kun työssä on nyt vähemmän keskeytyksiä ja asioihin saa paneutua ihan eri lailla. Nyt on ehditty hakea jopa uusia hankerahoituksia!”

3 kysymystä tieteen asiantuntijalle

 

1. Mikä sai sinut lähtemään mukaan tähän ryhmään?

Varmaan mielenkiinto ja uteliaisuus työelämän kysymyksiin, joita omankin uran varrella on päässyt tutkimaan. Kun tulin mukaan ryhmään, oikein janosin hyviä sisältökeskusteluja. Hakemuksissa ollaan usein siellä tutkimuksen aallonharjalla ja niistä löytää uusinta ajattelua ja viimeisimpiä tutkimustuloksia.

2. Mikä rooli tällaisella asiantuntijaryhmällä on hakemusten arvioinnissa?

Meille tulevat isoimmat ja laajimmat hakemukset ja niissä riittää pohdittavaa. Ryhmässä on osaamista ja näkemystä monilta tieteenaloilta, joten sieltä löytyy aina jotain relevanttia sanottavaa. Jokaisella meillä on myös omat verkostomme, ja ne ovat tärkeä resurssi sen miettimisessä, ketkä voivat olla myös ulkopuolisia lausunnonantajia.

3. Mitkä ovat omat kiinnostuksen kohteesi työelämän tutkimisessa ja kehittämisessä?

Perheen ja työn yhteensovittamisen tematiikka on työssäjaksamisen kannalta merkittävää ja tuottavuuden kannalta menetystekijä. Ihmisillä on paljon annettavaa, mutta jos on paljon esteitä ja joustamattomuutta, voidaan hukata paljon osaamista.

Ekstrakysymys: Miten pidät huolta oman työn ja perhe-elämän yhteensovittamisesta?

Minulla on kaksi aikuista lasta, ja tilanne on nykyään hyvinkin helppo siinä mielessä. Mutta toki matkan varrella on tullut elettyä sitä samaa lapsiperhearkea… Ehkä jos aikanaan tulee lapsenlapsia, sitten alkaa taas uudenlainen yhteensovittaminen. Samoin vaikka omat vanhemmat ja appivanhemmat ovat vielä hyväkuntoisia, jossain vaiheessa heistäkin voi olla enemmän huolta.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastauksia kpl