Rohkeiden kokeilujen kannattaja

Marko Kesti kirjoitti tauluun vastauksen kysymykseen ”Mikä suomalaisessa työelämässä on parasta?

Työsuojelurahaston toiminta | 15.3.2021

Rohkeiden kokeilujen kannattaja

Teksti: Sami Turunen

Kuva: Timo Heikkala

Tiedon silta -verkkolehden sarjassa esitellään Työsuojelurahaston tieteellisen asiantuntijaryhmän jäsenet. Sarjan viides haastateltava on tutkimusjohtaja Marko Kesti Lapin yliopistosta.

Tutkimusjohtaja Marko Kestin mielenkiinnon kohteita Lapin yliopistossa ovat työelämän laatu, henkilöstöjohtaminen, henkilöstötuottavuus sekä tiedolla johtaminen.

”Meillä on pieni ja tehokas tiimi, joka on tehnyt hyvää työtä näihin liittyvien teorioiden luojana. Olemme mukana monissa yhteistyöhankkeissa, joissa teorioitamme hyödynnetään.”

Kestin mukaan työhyvinvoinnin mittaaminen on ollut pitkään lapsenkengissä. Lapin yliopiston tiimi on luonut kyselymetodit, joilla henkilöstön näkemykset saadaan vietyä tehokkaasti johtamiseen ja kehittämiseen. Avainsanoja ovat tiedolla johtaminen ja tekoälyn hyödyntäminen.

”Olemme saaneet maailmalla tunnustusta tutkimuksestamme. Meillä hyödynnetään muun muassa kasvatustieteitä, peliteorioita ja tekoälyn mahdollisuuksia, jotka tuovat uusia ulottuvuuksia henkilöstöjohtamiseen.”

Kestillä on insinööritausta ja kokemusta kansainvälisestä teollisuudesta, jossa hän kiinnostui henkilöstöasioista. Väitöskirjan käsitteli muun muassa hiljaisen tiedon mittaamista.

Kestin tiimi painottaa käytännönläheisyyttä, ja yhteistyötä tehdään niin eläkeyhtiöiden, Työtehoseuran kuin ammattikorkeakoulujen kanssa.

Yliopisto Rovaniemellä on hengeltään dynaaminen paikka.

”Kun ollaan pieniä, ollaan ketteriä. Ja rento meininki ja ennakkoluulottomuus ovat poikkitieteellisiä asioita tehdessä hyvästä.”

3 kysymystä tieteen asiantuntijalle

 

1. Mikä sai sinut lähtemään mukaan ryhmään?

Olen ollut pitkään Työsuojelurahaston lausuntoasiantuntijana ja mukana kehityshankkeissa. TSR:llä on hyvää yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Olen iloinen, että olen päässyt mukaan, koska yhteiskunnallisen vaikuttavuuden tekeminen on myös yksi yliopistojen päätehtävistä.

2. Mikä rooli tällaisella asiantuntijaryhmällä on hakemusten arvioinnissa?

Katson sitä vaikuttavuuden ja uutuusarvon näkökulmasta: millaisia uusia mahdollisuuksia hanke tuo kokonaiskuvassa. Organisaatioiden kehittäminen on hyvin monialaista, ja ryhmä tuo siihen perspektiiviä. On tärkeää myös raportoida, jos joku asia ei toimi – myös epäonnistuminen on joskus onnistumista, ja uuden kehittäminen vaatii rohkeutta kokeilla.

3. Mitä ovat omat kiinnostuksen kohteesi työelämän tutkimisessa ja kehittämisessä?

Se, että henkilöstön näkemys saadaan paremmin päätöksentekoon ja saadaan johtamisesta pois ajatusvääristymiä, jotka estävät henkilöstötuottavuuden kehittymistä. Keskeisessä fokuksessa ovat myös menetelmät, joilla kehitetään tiedolla johtamista.

Ekstra: Millainen johdettava olet itse?

Kaverit sanovat minua leppoisaksi, ja yhteistyö onnistuu kaikkien kanssa. Ajattelen insinöörilähtöisesti, eli uudet ideat pitää selittää ja myydä minulle perusteellisesti – mutta kun sen saa tehtyä, silloin alkaa tapahtua ja teen hommia innolla.

 

Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastauksia kpl