Leffoilla nujerretaan vääristynyttä vallankäyttöä

Lyhytelokuvat ovat keskeisessä roolissa Tuffi Filmsin työelämän tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistävässä kampanjassa. Tine Alavin ohjaamassa Unelmaduuni-lyhytelokuvassa näyttelevät mm. (vas.) Meri Nenonen ja Sophia Wekesa.

Työhyvinvointi | 6.10.2020

Leffoilla nujerretaan vääristynyttä vallankäyttöä

Teksti: Sami Turunen

Kuva: Sami Turunen ja Aleksi Taivalantti, Tuffi Films Oy

Yhdenvertaisuuden toteutumiseksi riittää työtä tehtäväksi. Asiaa ja ajatuksia ravistellaan lyhytfilmeihin perustuvalla kampanjalla.

Vaikka Suomessa on tehty töitä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden hyväksi, maalissa ei olla vielä läheskään.

– Me keskustelemme sukupuolten välisestä tasa-arvosta tai palkkatasa-arvosta ja niistä on jotain ymmärrystäkin, mutta niitäkään haasteita emme vielä ole osanneet ratkaista, sanoo kampanjapäällikkö Sini Hormio Tuffi Filmsiltä.

– Se että tehdään strategiasuunnitelma tai seminaari ja vähän workshopataan, ei riitä. Yhdenvertaisuus on paljon syvempi ja monimutkaisempi asia, jossa ei voi odottaa pikavoittoja.

Näistä lähtökohdista syntyi Yksittäistapaus työelämässä-kampanja, jonka tavoite on edistää yhdenvertaisuutta myös työpaikoilla. Tavoitteena on tuottaa oivalluksia sukupuolittuneesta vallankäytöstä sekä tarjota välineitä sen käsittelyyn ja sanallistamiseen.

Yhdenvertaisuus on syvä ja monimutkainen asia, jossa ei voi odottaa pikavoittoja.

Kampanjan perustana on Tuffi Filmsin tuottama Yksittäistapaus-lyhytelokuvien sarja, joka on katsottavissa kampanjasivujen lisäksi muun muassa Yle Areenassa. Viidentoista elokuvantekijän, taiteilijan ja yhteiskuntavaikuttajan hanke tuo esiin naisiin kohdistuvaa näkymätöntä vallankäyttöä. Tyylilaji vaihtelee absurdin komedian kautta synkkään draamaan, ja vaikka elokuvat ovat fiktiota, käsikirjoitukset ovat lähtöisin kirjoittajien omista tosielämän havainnoista.

Ymmärrystä kouluun ja työelämään

Vaikka eletään vuotta 2020, tarvetta yhdenvertaisuuskampanjoille on edelleen.

– Me emme elä tasa-arvoisessa maailmassa. Projekti alkoi neljä vuotta sitten kahden teatterimonologin inspiroimana, mutta halusimme tehdä saman myös elokuvan kautta, koska siten voidaan tarkasti piirtää ongelmallisia rakenteita ja vallankäyttöä”, sanoo ohjaaja ja tuottaja Elli Toivoniemi.

Toivoniemen mukaan yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistäminen työelämässä tarvitsi oman kampanjan.

– Työelämässä on kasvettu sellaiseen narratiiviin, että elämme tasa-arvoisessa maailmassa, jossa kaikki on mahdollista – mutta samaan aikaan tilastot kertovat muuta.

Kampanjan avulla halutaan lisätä ihmisten tietoisuutta ja empatiaa elokuvien tarjoamien samaistumisen kokemusten kautta.

Kampanjan avulla halutaan siis lisätä ihmisten tietoisuutta ja empatiaa elokuvien tarjoamien samaistumisen kokemusten kautta.

Sini Hormio (vas.) ja Elli Toivoniemi toivovat, että yritykset ottaisivat rohkeasti kantaa ja profiloituisivat yhdenvertaisuuden ajajina.
Sini Hormio (vas.) ja Elli Toivoniemi toivovat, että yritykset ottaisivat rohkeasti kantaa ja profiloituisivat yhdenvertaisuuden ajajina.

Yrityksiä toivotaan mukaan

Tärkeä osa kampanjaa on aineisto, jonka pohjalta työpaikoilla voidaan käydä keskustelua aiheesta. Varsinkin HR-henkilöstön kannattaa tutustua kampanjasivuilla julkaistuihin lyhytelokuviin sekä muuhun aineistoon, kuten keskusteluohjeeseen.

Niitä voidaan käyttää esimerkiksi yhdenvertaisuussuunnitelman luomisessa, HR-henkilöstön kouluttamisessa tai työhyvinvoinnin kehittämisessä.

Yksittaistapaus.fi-sivuston kävijämäärätavoitteet on ylitetty komeasti ja palautetta on tullut.

– Moni on ollut helpottunut. Elokuvista on löydetty huumoria, lämpöä ja samaistuttavuutta. Ihmiset ovat nauraneet ja saaneet purkaa tunteitaan. Empatialihas on kasvanut, sanoo Toivoniemi.

Myös yrityksistä on tullut palautetta hienoista elokuvista ja tärkeistä aiheista. Sen sijaan yritykset eivät ole lähteneet julkisesti mukaan haastamaan mukaan muita yrityksiä tai jakamaan omia oivalluksiaan elokuvista esimerkiksi somessa.

– Siellä varmasti ymmärretään asian tärkeys, mutta julkiset kannanotot saattavat jännittää yrityksiä,  Hormio arvelee.

Rohkeasti keskusteluun

Yhdenvertaisuuden edistämisessä tärkeintä on aloittaa rohkeasti keskustelu ja ottaa siihen myös rohkeasti osaa. Suomessa riittää kuitenkin paljon myös toimijoita, jotka määrätietoisesti pyrkivät mitätöimään yhdenvertaisuustyötä tai seksuaalista tasa-arvoa.

Tuffi Filmsillä on heille terveiset.

– Jokainen meistä voi katsoa peiliin. Kaikissa meissä on ennakkoasenteita, kaikki me osallistumme haitallisiin toimintamalleihin ja niiden ylläpitoon, vaikka kaikki pyrkivätkin olemaan mielestään hyviä, sanoo Elli Toivoniemi.

Hormion mukaan yhdenvertaisuus ei ole mielipidekysymys vaan ihmisoikeuskysymys.

– Ja ihmisoikeudet eivät ole neuvottelukysymyksiä.

Tuffi Films on viiden naisen vuonna 2010 perustama tuotantoyhtiö, joka tuottaa elokuvia modernista draamasta komediaan sekä luovia dokumenttielokuvia.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastauksia kpl