
”Etätyön hyvinvointiopas sopii jokaiselle, joka on kiinnostunut omasta työhyvinvoinnistaan pitkällä tähtäimellä”, sanoo Kati Boijer-Spoof Heikinheimo.
Juttusarjassa esitellään Työsuojelurahaston stipendirahoituksella kirjoitettuja tietokirjoja ja niiden tekijöitä.
Työsuojelurahaston toiminta | 5.1.2022Työhyvinvointi voi kukoistaa myös etätöissä
Teksti: Sami Turunen
Kuva: Sami Turunen
Työhyvinvoinnista voi ja täytyy pitää huolta myös etätöissä. Aiheesta on ilmestynyt kirja, jonka käsikirjoitus on viimeistelty Työsuojelurahaston tietokirjastipendin tuella.
”Vaikka korona olikin sysäys etätyön räjähdysmäiselle kasvulle, Etätyön hyvinvointiopas ei ole pandemiakirja. Etätyö on tullut jäädäkseen tietotyöelämään, myös koronan jälkeen”, sanoo Kati Boijer-Spoof Heikinheimo.
Etätyön visiointi alkoi jo 1970-luvulla öljykriisin myötä, kun autolla ajamista ja pitkiä työmatkoja haluttiin vähentää. Vaikka teknologia on jalostunut sittemmin huimasti, sen enempää etätyön käytäntöjen luominen kuin etätyötä tekevien määrä ei viime vuosina juuri kehittynyt.
Paitsi nyt, kun oli pakko.
”Loikka jouduttiin tekemään täysin suunnittelematta. Tekniikka oli kunnossa, mutta ei ollut kokemuksia ja asiantuntemusta arvioimaan sitä, mitä etätyö tarkoittaa paitsi työnteolle, myös työhyvinvoinnille. Hypättiin suoraan syvään päätyyn ja huomattiin, että ’kyllä me osaamme uida’ – tosin alussa se oli lähinnä räpiköintiä”, Boijer-Spoof Heikinheimo sanoo.
”Huomasimme, että etänä työskentely on monella tapaa helppoa ja tehokasta. Haluamme kuitenkin kirjalla herätellä miettimään, mitä etätyö tarkoittaa kokonaisuutena hyvinvointimme kannalta ja millaisia terveysvaikutuksia sillä on.”
Tietokirjastipendi tukena kirjoittamisessa
Etätyö on järkevää tietyissä rutiineissa, suorittavissa tehtävissä tai töissä, jossa tarvitaan rauhaa ja keskittymistä. Mutta se ei toimi aina ja kaikessa.
”Luova työ vaatii ryhmätyötä, ideointia, ajatusten pallottelua. Kaikkea ei voi replikoida etäyhteyden päästä, vaan läsnäolo ja vuorovaikutus on hyvin arvokasta”, muistuttaa Boijer-Spoof Heikinheimo, jolla on pitkä kokemus mediatalon asiantuntija- ja esimiestehtävistä.
Hänen nykyinen työpaikkansa on työhyvinvointipalveluja tuottava Virkisteri Oy, joka liikunnan, koulutuksen ja konsultoinnin keinoilla parantaa työpaikoilla jaksamista, työkykyä ja työhyvinvointia. Etätyön hyvinvointiopas on kirjoitettu yhdessä yrityksen perustaja, fysioterapeutti Riikka Ilmivallan kanssa.
Boijer-Spoof Heikinheimo sai kirjoitustyötä varten Työsuojelurahaston tietokirjastipendin.
”Tiesin rahaston tekevän monipuolista työtä työhyvinvoinnin eteen. Mutta tiedon stipendihausta löysin googlaamalla”, hän hymyilee.
”Hakuprosessi oli nopea ja joustava ja sain helposti käytännön neuvoja. Stipendi mahdollisti sen, että pystyin loppuvaiheessa keskittymään kaksi kuukautta täysin kirjan taustatyöhön ja kirjoittamiseen. Ilman avustusta kirja ei ilmestyisi juuri nyt, kun tiedolle on eniten tarvetta ”
Kustantajan mukaan saaminen oli nopean prosessin tulos. Tekijät pääsivät pitchaamaan idean Bazarille ja siellä kiinnostuttiin aiheesta. Asiaa auttoi osaltaan Boijer-Spoof Heikinheimon ymmärrys mediakonsepteista sekä tausta hyvinvointisisältöjen tuottajana.
Boijer-Spoof Heikinheimon mukaan kirjan keskeisiä oivalluksia on, että etätyössä jokaisen pitää tulla yhä paremmiksi itsensä johtamisessa – ja sehän kuuluu asiantuntijatyöhön joka tapauksessa.

Monta näkökulmaa parempaan etätyöskentelyyn
Kirjan keskeisiä viestejä on, että etätyö voi olla hyvinvoinnin kannalta haaste, mutta myös mahdollisuus. Avainasemassa on itsensä johtaminen.
”Me pystymme vaikuttamaan esimerkiksi siihen, mihin aikaan päivästä teemme tietyt tehtävät. Siinä jokainen voi hyödyntää omaa kronotyyppiään, eli onko enemmän aamu- vai iltavirkku.”
Merkittävä osa hyvinvointia on se, miten pystymme lisäämään luonnollista liikuskelua päivittäin. Paikallaan olo lisääntyy etätöissä helposti, ja se on tuhoisaa ihmisen fysiikalle.
”Ergonomia on tärkeää, mutta täydelliseksi viritetyn sähköpöydän lisäksi töitä kannattaa tehdä myös muualla. Täydellisen asennon tavoittelun sijaan on oleellista vaihtaa asentoa mahdollisimman usein. Välillä voi mennä olohuoneen matolle ja ehdottomasti saa myös röhnöttää siellä sohvalla.”
Keskeisiä kirjan teemoja on myös ravitsemus – ja siinäkin itsensä johtaminen. Kotikonttorilla voimme päättää, mitä, milloin ja miten paljon syömme, mutta voimme myös päättää, mitä jääkaappiin hankitaan.
”Käsittelemme kirjassa myös tapojen muuttamisen psykologiaa, eli sitä, miten kaikki saamamme tieto johtaa muutoksiin omassa käytöksessä. Ravitsemus on hyvä esimerkki”, Boijer-Spoof Heikinheimo sanoo.
”Jos pöydällä on keksipaketti tai jääkaapissa eilisen pizzan jämät, pienessä nälässä reagoimme visuaaliseen ärsykkeeseen helposti ja hotkaisemme ne turhan nopeasti. Mutta voisiko ympäristöään muuttaa siten, että siinä pöydällä olisikin valmiiksi pestyt hedelmät ja jääkaapissa kirsikkatomaatit?”
Kati Boijer-Spoof Heikinheimo & Riikka Ilmivalta:
Etätyön hyvinvointiopas
Bazar Kustannus
https://www.bazarkustannus.fi/kirja/etatyon-hyvinvointiopas/
Rahoitusta tietokirjan kirjoittajalle
Työsuojelurahastosta voit hakea stipendirahoitusta tutkittuun tietoon perustuvan työelämäaiheisen tietokirjan kirjoitustyöhön. Stipendikauden aikana valmistelet käsikirjoituksesi julkaistavaksi. Tietokirjan sisällön on liityttävä Työsuojelurahaston rahoitusalueisiin: työturvallisuuteen, työterveyteen, tuottavuuteen tai työelämän suhteisiin. Stipendi myönnetään 2–6 kuukaudeksi ansiotulon menetykseen. Stipendihakuja on kolme kertaa vuodessa.
Lue lisää: www.tsr.fi/rahoitus-yksityishenkiloille/tietokirjastipendi
Mitä mieltä olit artikkelista?
Vastauksia 6 kpl