Itämaista viisautta johtamisen malleihin
Työsuojelurahaston toiminta | 6.2.2023

Itämaista viisautta johtamisen malleihin

Teksti: Sami Turunen

Kuva: SophiaSign Oy

Johtamisesta riittää oppaita joka sormelle ja varpaalle. Työsuojelurahaston tuella kirjoitettu uutuus ei istu perinteiseen johtamisoppaan muottiin.

Nopeasti muuttuva nykymaailma, jota luonnehtii epävakaus, epävarmuus ja moniselitteisyys, haastaa johtamisen malleja. Juha Leinon mukaan taolaisen filosofian klassikon, Daodejingin (toinen kirjoitusasu Tao Te Ching), visio viisaasta johtajuudesta tarjoaa holistisen lähestymiskulman johtajuuteen. Siinä luodaan dialogista tilaa jaetulle merkityksellisyydelle, itseohjautuvuudelle ja -organisoitumiselle.

Leino on ollut aina kiinnostunut itämaisista filosofioista. Hän on treenannut kiinalaisia kamppailulajeja, toimittanut niistä kirjoja, asunut Kiinassa ja opiskellut kieltä. Nyt hän on kirjoittanut kirjan Daolainen johtajuus: Saavuttaminen ilman sanelua.

”Olen katsellut johtajia, ollut johdettava ja ollut joskus johtamassa itsekin, ja se on innostanut minua lukemaan johtamisesta. Lueskellessani innovatiivisten ajattelijoiden teoksia tuli tunne, että monissa niistä Itä-Aasian filosofiset perinteet olivat vahvasti läsnä”, Leino sanoo.

Hän koki, että syvällistä perinnettä oli ymmärrettävistä syistä muokattu helpommin omaksuttavaan muotoon.

”Einstein sanoi, että asioista pitää tehdä niin yksinkertaisia kuin mahdollista, mutta ei yhtään sitä yksinkertaisempia. Tällä kirjalla haluan viedä lukijan juomaan mahdollisimman suoraan alkulähteestä sen sijaan, että olisin ojentanut hänelle pullotettua vettä”, Leino kuvailee kirjan syntyä.

Työsuojelurahasto on tukenut kirjoittamista tietokirjastipendillä.

Tärkeintä on löytää oma ymmärrys

Mitä Leinon kirja sitten on, sitä onkin vaikeampi määritellä. Kirjan ydinviestin tiivistäminen on mahdotonta.

”Donald Trumpit ja Elon Muskit johtavat maailmaa Twitterin parin sadan merkin ydinviesteillä. Tätä kirjaa ei voi luonnehtia sillä tavalla – jos voisi, minun olisi pitänyt kirjan sijaan kirjoittaa twiitti.”

Leinon mukaan kyse on pikemminkin syvenevästä ymmärryksestä, jota sovelletaan tilannelähtöisesti ja läsnä olevasti.

”Kyse ei ole uuden mallin oppimisesta vaan aikaisemmista poisoppimisesta, että voi tarkastella tilannetta ilman sitä värjääviä odotuksia. Daodejing puhuu oppimattomuuden oppimisesta. Kirjan tarkoitus on auttaa lukijaa muodostamaan oma ymmärryksensä, joka nousee hänen elämänkokemuksestaan, ei sanella hänelle jotain lähtökohtaisesti vaillinaista ymmärrystä.”

Daodejing on Leinon mukaan kuin peili, joka auttaa meitä kyseenalaistamaan itseämme ja käsityksiämme ilman, että se aiheuttaisi puolustavaa reaktiota. Näin pysymme avoimena muutokselle.

Kirjan saateteksteissä on lause, jossa kirjan sanotaan olevan eksymisen opas.

”Käsitteen dao voi kääntää tieksi tai opastukseksi. Daolainen viisas kulkee vertauskuvallisesti tiettömällä tiellä. Kirjan tarkoitus on luoda mielikuvaa tuosta tiettömästä tiestä, että lukijassa lähtisi kehittymään ymmärrys, joka johtaisi sille. Kartalla tiettömälle tielle ei löydä, joten eksyminen on ainoa vaihtoehto.”

Työsuojelurahasto rohkeasti mukana prosessissa

Mitä Leinon kirja tuo suomalaiseen työelämään ja sen kehittämiseen?

”En voi sanella, että sen pitäisi tuottaa tätä tai tuota. Mutta juuri tämän takia Työsuojelurahastoa täytyy kehua, miten he lähtivät rohkeasti tukemaan kirjaa, joka ei istu valtavirran odotuksiin vaan haastaa niitä monessa mielessä.”

Työsuojelurahaston 8 000 euron tietokirjastipendi on ollut kirjoittamisessa iso apu. Se mahdollisti lopullisen kirjoitusprosessin.

”Ilman Työsuojelurahaston tukea kirja olisi edelleen konsepti päässä. Se odottaisi oikeaa hetkeä, jota ei ehkä koskaan tulisi. En ollut laittanut kirjasta kovinkaan montaa sanaa paperille, ennen kuin ryhdyin tekemään stipendihakemusta”, Leino sanoo.

Neljän kuukauden kirjoitusprosessin aikana kirja paisui alkuperäisajatuksesta: suunnitellusta 120–160-sivuista kirjasta tuli 330-sivuinen, ja lähes 30 sivua viitteitä kaupan päälle.

Siihen, kenen pitäisi lukea kirja tai kelle siitä olisi hyötyä, Juha Leino ei ota kantaa.

”Mainosmielessä pitää sanoa, että kaikki, jotka johtavat, ja kaikki, joita johdetaan. Ehkäpä kirja löytää ne, jotka haluavat sen lukea. Mutta jos uteliaisuutta ei syty, lukeminen olisi pakkopullaa, mikä johtaisi siihen, että myöhemmin jättäisi jonkin toisen itselleen sopivamman kirjan lukematta samanlaisten teemojen takia.”

Rohkeasti siis tutustumaan.

Juha Leino: Daolainen johtajuus: Saavuttaminen ilman sanelua. (SophiaSign Oy)

https://sophiasign.fi/tuote/daolainen-johtajuus/

Rahoitusta tietokirjan kirjoittajalle

Työsuojelurahastosta voit hakea stipendirahoitusta tutkittuun tietoon perustuvan työelämäaiheisen tietokirjan kirjoitustyöhön. Stipendikauden aikana valmistelet käsikirjoituksesi julkaistavaksi. Tietokirjan sisällön on liityttävä Työsuojelurahaston rahoitusalueisiin: työturvallisuuteen, työterveyteen, tuottavuuteen tai työelämän suhteisiin. Stipendi myönnetään 2–6 kuukaudeksi ansiotulon menetykseen. Stipendihakuja on kolme kertaa vuodessa.

Lue lisää: www.tsr.fi/rahoitus-yksityishenkiloille/tietokirjastipendi

Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastauksia kpl