Omaa ammatillista polkua etsimässä

Työsuojelurahaston tietokirjastipendi vahvisti Suvi Tuomikosken ajatusta, että oman kirjan sanoma ja sisältö ovat tärkeitä.

Työsuojelurahaston toiminta | 5.9.2022

Omaa ammatillista polkua etsimässä

Teksti: Sami Turunen

Kuva: Sami Turunen

Ammattiahdistus-kirja syntyi Suvi Tuomikosken omista kokemuksista. Työsuojelurahaston stipendi auttoi kokoamaan yksiin kansiin vinkkejä ihmisille, jotka kipuilevat työelämässään riittämättömyyden kanssa.

Idea Ammattiahdistus-kirjaan syntyi Suvi Tuomikosken omista arkisista havainnoista.

”Kuulen nuorten aikuisten puhetta siitä, että tekevätkö he hyviä ammatillisia valintoja. Tulevaisuus pelottaa ja koulutukseen liittyvät asiat pohdituttavat. Monilla on myös painetta, että jo 20 ja plus -iässä tietyt asiat pitäisi olla kohdallaan.”

Ongelma ei ole vain nuorten. Moni vanhempikin pohtii, olisiko nuorena pitänyt tehdä jotain toisin tai voisiko lähteä hakeutumaan vielä uudelle ammatilliselle polulle.

Ammattiahdistukseen vaikuttavat vahvasti myös samat asiat, jotka riivaavat muutenkin: jatkuva kiire, kasautuvat työt ja suorittamisen paine yötä päivää työ- ja siviilielämässä.

”Mietin, miten voisin itse vähän lievittää näitä paineita.”

Kirjailija tietää miestä puhuu

Tuomikoski halusi hyödyntää kirjassa omaa tarinaansa ja oman uransa käänteitä.

”Käytän itseäni elävänä esimerkkinä siitä, että omaan ammatillisuuteen voi mahtua kaikenlaista. Itsellekin on ollut vähän kipeä paikka, etten ole tiennyt, mikä minusta tulee isona.”

Tuomikoskella on mistä ammentaa. Hän on kasvatustieteen maisteri, mutta surffaillut työelämässä 40 eri ammattinimikkeellä: Hän on koulutukseltaan restonomi ja tehnyt ravintola-alan töitä. Hän on työskennellyt asiakaspalvelutöissä, parturi-kampaajana, henkilöstöhallinnossa ja kouluttautunut työhyvinvointivalmentajaksi. Lisäksi hän ollut töissä sosiaalisen kuntoutuksen palveluissa ja toiminut esihenkilönä ja tiimivastaavana sekä tehnyt ”hankemaailman juttuja”.

”Olen aina hakeutunut uusiin tilanteisiin. Minussa on ehkä sellaista rohkeutta, että lähden kokeilemaan, jos jotain sopivaa ja kiinnostavaa tulee kohdalle.”

Tutkimustiedon lisäksi Tuomikoski tuo kirjaan tätä kokemustaan ja elämäkerrallisuuttaan.

”Haluan rakentaa ymmärrystä ja toivon, että tuon myös lohtua ja vertaistukea.”

Esikoiskirjailijalle kirjaprosessi on ollut mielenkiintoinen prosessi, itse kirjoittamisesta kustantajan etsimiseen saakka.

Näkökulmia erilaisiin uravaiheisiin

Kirjassa on mukana paljon näkökulmia ammatillisuuteen liittyen ja samastuttavuutta löytyy eri lukijaryhmille.

”Toivon että alkuosa kirjasta palvelisi nuorempia lukijoita, kun kerron omista ammatillisten valintojeni vaiheista. Lopussa yritän tarjota jatkuvan oppimisen ja uramuotoilun teemoja erilaisissa ammatillisissa tilanteissa oleville ihmisille. Ihmisyyteen kuuluva jatkuva oppiminen on meille mahdollisuus.”

Suvi Tuomikoski on kokenut aina paloa kirjoittamiseen, mutta Ammattiahdistus on hänen esikoiskirjansa.

”Se on ollut töisevä projekti. Se on ollut myös mielenkiintoinen haaste, koska kaikki kirjaprojektiin liittyvä on uutta ja olen joutunut sietämään epävarmuutta kaiken sen keskellä”, esikoiskirjailija sanoo.

Tuomikoski sai kirjoitustyötä varten Työsuojelurahaston tietokirjastipendin.

”Hoksasin sen sattumalta jonkun somelinkin kautta. Työsuojelurahaston hakuprosessi oli hirveän helppo ja yksinkertainen. Ja ehkä minua auttoi se, että olen tehnyt töitä hankemaailmassa, joten ymmärrän näitä proseduureja”, hän nauraa.

Ammatillinen minä löytyi

Tuomikoski sanoo olevansa kiitollinen Työsuojelurahastolle stipendin tuomista mahdollisuuksista.

”En uskaltanut ajatellakaan, että esikoiskirjailija voisi sen saada. Stipendi antoi myös voimaa kirjan kirjoittamiseen – vakuutuin siitä, että teema on hyvä, koska Työsuojelurahastokin lähti tähän mukaan.”

Kirja on valmis, ja jollain lailla on valmis Suvi Tuomikoskikin. Oma ura on löytynyt eikä häntä enää ahdista.

”Nyt on aika levollinen olo, tunnen löytäneeni oman ammatillisen paikkani. Se johtuu oivalluksesta, että kaikki nämä polveilut ovat olleet merkityksellisiä. Olen tarvinnut kaikki ne mutkat, että olen voinut päätyä tähän.”

Suvi Tuomikoski: Ammattiahdistus – mikä minusta tulee isona

Basam Books 2022

www.basambooks.fi

Rahoitusta tietokirjan kirjoittajalle

Työsuojelurahastosta voit hakea stipendirahoitusta tutkittuun tietoon perustuvan työelämäaiheisen tietokirjan kirjoitustyöhön. Stipendikauden aikana valmistelet käsikirjoituksesi julkaistavaksi. Tietokirjan sisällön on liityttävä Työsuojelurahaston rahoitusalueisiin: työturvallisuuteen, työterveyteen, tuottavuuteen tai työelämän suhteisiin. Stipendi myönnetään 2–6 kuukaudeksi ansiotulon menetykseen. Stipendihakuja on kolme kertaa vuodessa.

Lue lisää: www.tsr.fi/rahoitus-yksityishenkiloille/tietokirjastipendi

Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastauksia kpl