Oppiminen on yhtä oleellista kuin kävely

”Kirjan kirjoittamisen aikana en lukenut juuri muita kirjoja. Koen, että kirjani on mustasukkainen, jos kirjoittamisen sijaan lukisin jotain muuta”, Tarja Kallonen nauraa.

Juttusarjassa esitellään Työsuojelurahaston stipendirahoituksella kirjoitettuja tietokirjoja ja niiden tekijöitä.

Työsuojelurahaston toiminta | 13.9.2021

Oppiminen on yhtä oleellista kuin kävely

Teksti: Sami Turunen

Kuva: Sami Turunen

Uuden oppimisen iso este on ihmisen laiskuus. Se, että osaamisen kehittäminen työelämässä etenisi, vaatisi puolestaan parempaa yhteistyötä kaikilta osapuolilta.

Jatkuva oppiminen työelämässä on kaikkien etu. Osaaminen ja uuden oppiminen lisää työhyvinvointia. Ja kun työntekijä viihtyy työssään, hän on tuottavampi ja lisää yrityksen kilpailukykyä.

”Tämä näkyy myös viivan alla, yrityksen tuloksessa”, vakuuttaa Tarja Kallonen.

Kallonen on kirjoittanut yhdessä Laurean lehtori Annemari Kuhmosen kanssa kirjan Jatkuva oppiminen – työelämän tärkein taito. Kallonen sai kirjoittamiseen Työsuojelurahaston tietokirjastipendin, ja kirjan julkaisee Keskuskauppakamari.

Kallosella on pitkä kokemus finanssialan osaamistarpeiden ennakoinnista ja edunvalvonnasta muun muassa Finanssiala ry:ssä. Tällä hetkellä hän työskentelee Aalto EE:ssä Senior Advisorina.

Osaamista pitäisi mitata

Kallonen elää kuten opettaa – ja kuten kirjoittaa.

”Omassakin työssä pidän siitä, että asioita voi tehdä uudella tavalla. Vain siten oppii ja kehittyy. Jatkuva oppiminen pitäisikin olla jokapäiväistä, sillä oppiminen on uusi kävely.”

” Jatkuva oppiminen pitäisikin olla jokapäiväistä, sillä oppiminen on uusi kävely.”

Jatkuvan oppimisen pahin vihollinen on ihminen itse.

”Ihmiset eivät halua tehdä yleensä mitään ylimääräistä. Yrityksissä on kuitenkin aina pieni osa työntekijöitä, jotka haluavat nähdä vaivaa parantaakseen osaamistaan. Tämän kehitysmallin toivoisi leviävän koko yritykseen. Kun osaa, voi hyvin ja työnteko on siten mukavampaa. Osaaminen on tärkeä hyvinvoinnin lähde.”

Yksi epäkohta osaamisen kehittymisessä on myös se, että osaamista ei vielä osata mitata.

”Ihmisestä mitataan unta, liikuntaa, palautumista ja kaikkea mahdollista, mutta osaamisen mittaaminen voisi olla mullistus, johon kannattaisi tarttua”, Kallonen vihjaa.

Yhteistyötä tarvitaan lisää

Kallonen ihmettelee myös sitä, että vaikka osaamisen tärkeys ymmärretään kaikkialla, yhteistyötä esimerkiksi työelämän ja oppilaitosten välillä ei tehdä riittävästi. Muut koetaan kilpailijoina, ja siksi työelämä, järjestöt, koulutus, tutkimus ja rahoitus elävät kaikki omaa elämäänsä.

”Osaaminen on tärkeä hyvinvoinnin lähde.”

Kirjaa varten haastateltiin finanssi- ja vakuutusalan johtajia siitä, mitä he ajattelevat oppilaitosyhteistyöstä, henkilöstön työhyvinvoinnista ja jatkuvasta kehittämisestä. Haastateltavat kertoivat myös, miten osaamisen vahvistaminen näkyy yritysten arvoissa, visioissa ja strategioissa.

”Ja näkyväthän ne. Kaikilla osapuolilla on sama näkemys osaamisen ja työhyvinvoinnin tärkeydestä. Käytännössä tavoitteiden toteutustavat poikkeavat toisistaan.”

Osaaminen tekee hyvää

Kallonen kertoo saaneensa hyvää palvelua Työsuojelurahastosta. Hakuprosessi toimi verkossa helposti ja hän sai heti apua muutamiin lisäkysymyksiin. Rahaston myöntämän tietokirjastipendin turvin hän sai viimeisteltyä kirjansa käsikirjoituksen.

Yritysjohdon näkemysten lisäksi kirjaan on haastateltu muun muassa asiantuntijoita tekoälyn hyödyntämisestä osaamisen johtamisessa. Kirja toimii oppaana ja tarjoaa konkreettisia malleja ja työkaluja jatkuvaan oppimiseen niin johtajille, HR:lle, esimiehille, työntekijöille kuin kouluttajille.

”Kirjassa on taustoitusta sille, miksi oppimista tarvitaan ja miten se vaatii oikean asenteen. Jos aina tehdään samalla lailla, mikään ei muutu. Osaaminen tekee hyvää kaikille.

Rahoitusta tietokirjan kirjoittajalle

Työsuojelurahastosta voit hakea stipendirahoitusta tutkittuun tietoon perustuvan työelämäaiheisen tietokirjan kirjoitustyöhön. Stipendikauden aikana valmistelet käsikirjoituksesi julkaistavaksi. Tietokirjan sisällön on liityttävä Työsuojelurahaston rahoitusalueisiin: työturvallisuuteen, työterveyteen, tuottavuuteen tai työelämän suhteisiin. Stipendi myönnetään 2–6 kuukaudeksi ansiotulon menetykseen. Stipendihakuja on kolme kertaa vuodessa.

Lue lisää: www.tsr.fi/rahoitus-yksityishenkiloille/tietokirjastipendi

Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastauksia kpl