Työergonomian asiantuntija

Kimmo Räsänen kirjoitti tauluun vastauksen kysymykseen ”Mikä suomalaisessa työelämässä on parasta?”

Työsuojelurahaston toiminta | 27.4.2021

Työergonomian asiantuntija

Teksti: Pi Mäkelä

Kuva: Sami Turunen

Tiedon silta -verkkolehden sarjassa esitellään Työsuojelurahaston tieteellisen asiantuntijaryhmän jäsenet. Sarjan kymmenes haastateltava on emeritusprofessori ja lääketieteen tohtori Kimmo Räsänen Itä-Suomen yliopistosta.

Emeritusprofessori ja lääketieteen tohtori Kimmo Räsänen on toiminut työterveyden ja ergonomian oppiaineiden vastuuhenkilönä Itä-Suomen yliopistossa vuodesta 2010. Hänellä on pitkä tausta työterveyslääkärinä. Siksi myös työntekijöiden terveyspulmat ja niiden painopisteen muuttuminen on ehtinyt tulla tutuksi.

”Työelämä on murrosvaiheessa, kun epätyypilliset työsuhteet lisääntyvät. Työterveyshuolto tavoitti ennen nämä ihmiset, mutta nyt esimerkiksi itsensätyöllistäjien ja kevytyrittäjien ryhmä on jäämässä vakiintuneiden tukiverkostojen ulkopuolelle”, Räsänen kertoo.

Räsästä kiinnostaa työterveyden tutkimisessa etenkin se, että työterveyden parissa pääsee ratkomaan arkipäivän ongelmia oman työnsä kautta.

”Moni ongelma voidaan nykyisin ratkaista jo työpaikalla tehtävissä järjestelyissä.”

Räsänen jäi eläkkeelle keväällä 2020. Siirtymä palkkatöistä on sujunut rauhallisesti, sillä Räsänen ohjaa edelleen yliopistolla muutamia jatko-opiskelijoita.

”Myös Työsuojelurahaston tieteelliseen asiantuntijaryhmään osallistuminen on ollut hyvää tekemistä eläkepäiville. Hyppy pois työelämästä ei ole ollut liian suuri”, hän kuvailee.

3 kysymystä tieteen asiantuntijalle

1. Mikä sai sinut lähtemään mukaan ryhmään?

Tehtävä on hyvin mielenkiintoinen, sillä tässä voin seurata suomalaisen työelämän hankkeita. Pääsen näkemään aitiopaikalta, mitä työelämässä tutkitaan ja millaisiin hankkeisiin haetaan rahoitusta. Tehtävä ei ole lopulta vienyt niin paljon aikaa kuin ajattelin.

2. Mikä rooli tällaisella asiantuntijaryhmällä on hakemusten arvioinnissa?

Arvokkainta on laaja-alainen monitieteellinen verkosto, joka pääse pohtimaan erilaisia hankkeita porukalla. Meidän työmme helpottaa Työsuojelurahaston toimijoita löytämään parhaat mahdolliset arvioijat hankkeille. Joskus hankkeet voivat olla melko kaukana omasta osaamisalastamme, mutta verkostoistamme löytyy aina joku, joka tuntee aihealueen tarpeeksi hyvin

3. Mitä ovat omat kiinnostuksen kohteesi työelämän tutkimisessa ja kehittämisessä?

Juuri nyt pandemian aiheuttaman etätyöbuumin vaikuttaminen ihmisten työhyvinvointiin on varsin kiinnostavaa. Koululaisia on jo tutkittu ja huomattu, että osa sopeutuu hyvin etäopintoihin ja osalle se on hyvin vaikeaa. Sama koskee työelämää. Osalle voi koitua tilanteesta henkisen hyvinvoinnin ongelmia, ja työterveyshuollon on nykyisellään haastavaa puuttua etätyöläisen työoloihin.

Ekstrakysymys: Miten pidät huolta omasta työergonomiastasi?

Toimistotöissä olen pyrkinyt pitämään nyrkkisääntönä sen, että liikun usein. Minitauotukset ovat tärkeitä, ja kotonakin etätöitä tehdessä kannattaa nousta vähintään kerran tunnissa jaloittelemaan.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastauksia kpl