Aivojen hyvinvointia tukevia toimintamalleja työpaikoille
Kehittämisavustus
Hanketiedot
Hankenumero
190327
Hakija
Fira Group Oy
Toteuttaja
IhanaElo Oy
Lisätietoja
Sylvia Hyry
sylvia.hyry@fira.fi
Toteutusaika
1.8.2019 - 15.6.2020
Työsuojelurahaston päätös
19.6.2019
10 000 euroa
Kokonaiskustannukset
20 000 euroa
Tulokset valmistuneet
29.5.2020
Tiivistelmä
Yhä useamman yrityksen kilpailukyvyn ja työn jatkuvuuden kannalta on olennaisinta, että työntekijöiden aivojen voimavarat, toiminta ja palautumiskyky ovat kunnossa. Hankkeeseen osallistuvan Fira-konsernin työntekijät ovat asiantuntijoita, jotka työskentelevät laatu- ja aikapaineen alla jatkuvasti muuttuvassa ympäristössä. Jaksaminen on lujilla ja työkyvyttömyysriskit kasvavat.
Tieteellinen innovaatio yhdistettynä mentorointiin on tuotteistettu BrainID-menetelmäksi, jonka tavoitteena on olla hyödyksi erityisesti työssä käyville ihmisille herättelemällä ja tukemalla heidän omia pyrkimyksiään kohti hyvinvointia. Kehityshankkeessa hyödynnetään qEEG-mittauksen ja BrainMind Audit -profiilin avulla saatavaa tietoa aivojen hyvinvoinnista. Profiilin sparrauskeskustelu BrainID -mentorin kanssa luo pohjan IhanaElo-hyvinvointiaskelille, joiden kautta tuetaan yksilöä ja työyhteisöä kehittämään parhaimmat toimintamallit hyvinvoinnin tueksi. Mittauksen uskotaan motivoivan toimimaan kohti henkilökohtaisia ja työyhteisön tavoitteita. Vaikuttavuus varmistetaan hankkeen lopussa tehtävän uusintamittauksen avulla.
Kehityshankkeen lopputuloksena syntyy skaalattava, mitattava ja moniin erilaisiin organisaatioihin soveltuva toimintamalli BrainID-menetelmän ja IhanaElo-hyvinvointiaskelmien käytöstä työntekijöiden työhyvinvoinnin parantamiseen ja sairauspoissaolojen vähentämiseen.
Hankkeen vastuuhenkilö
Sylvia Hyry
Tiedote
Aivojen hyvinvointia tukevan kehityshankkeen tuloksia
29.5.2020Tiivistelmä
Yhä useamman yrityksen kilpailukyvyn ja työn jatkuvuuden kannalta on olennaisinta, että työntekijöiden aivojen voimavarat, toiminta ja palautumiskyky ovat kunnossa. Firassa toteutettussa aivojen hyvinvointia tukevassa kehityshakkeessa yhdistimme innovatiivisen BrainID®-aivokuntokartoituksen ryhmätapaamisina toteutettuihin IhanaElo®-hyvinvointiaskeliin. Tuloksena on syntynyt skaalattava, mitattava ja moniin erilaisiin organisaatioihin soveltuva toimintamalli.
Lähtökohdat
Firan toiminta perustuu rakentamisen osalta projektiluonteiseen työhön, joka on vaativaa. Fira-konsernissa kehitetään ja pilotoidaan myös uusia ratkaisuja rakennusalalle muun muassa teknologisten ratkaisujen kautta. Aivojen hyvinvoinnin ja kokonaisvaltaisen jaksamisen tukeminen on kriittistä onnistumiselle.
Kohderyhmät
Hanke on kohdistunut koko organisaatioon, mutta kohdennettu niille henkilöstöryhmille, joihin kohdistuu erityisesti muutoksia ja uusien toimintatapojen kehittämistä sekä käyttöönottoa.
Menetelmät
Kehityshankkeessa hyödynnettiin qEEG-mittauksen ja BrainMind Audit® -profiilin avulla saatavaa tietoa aivojen hyvinvoinnista. Profiilin sparrauskeskustelu BrainID® -mentorin kanssa loi pohjan ryhmätapaamisina toteutetuille IhanaElo®-hyvinvointiaskelille. Askelien kautta tuettiin yksilöä ja työyhteisöä kehittämään parhaimmat toimintamallit hyvinvoinnin tueksi. Innovatiivinen aivokuntokartoitus pysäytti. Säännölliset tapaamiset hyvinvoinnin äärelle vahvistivat vaikuttavuutta.
Vaikuttavuus
BrainMind Audit® -profiilit osoittivat aivojen hyvinvoinnin lähestyneen useilla mitatuilla osa-alueilla kohti optimaalista. Samaan aikaan joillakin osallistujista koronaepidemian aiheuttama huoli ja väsymys vaikuttivat valppauteen, kognitiivisten ja muistitoimintojen nopeuteen sekä aivojen kokonaisvoimavaroihin. Maailman terveysjärjestön elämänlaatumittari osoitti erityisesti koetun terveyden ja naisilla myös fyysisen hyvinvoinnin parantuneen.
Uutuusarvo ja sovellettavuus
Kehityshankkeen lopputuloksena on syntynyt skaalattava, mitattava ja moniin erilaisiin organisaatioihin soveltuva toimintamalli työntekijöiden aivojen ja kokonaishyvinvoinnin parantamiseen ja sairauspoissaolojen vähentämiseen.
Aineisto
Sylvia Hyry, Fira Group Oy, Alisa Yli-Villamo, IhanaElo Oy. Aivojen hyvinvointia tukeva kehityshanke. Loppuraportti.1.4.2020. Avaa