Tutkimuksen teemahaku

Tekoäly työelämässä tänään ja huomenna

Työsuojelurahasto avaa 7.11.2024 tutkimuksen teemahaun ”Tekoäly työelämässä tänään ja huomenna”. Hakuaika päättyy 28.11.2024 klo 15.

Tekoäly haastaa ja muuttaa työn luonnetta ja tapoja, joilla työtä tehdään, johdetaan ja organisoidaan. Tekoäly edellyttää myös uudenlaisten työelämätaitojen ja osaamisen omaksumista. Tekoälyä voidaan hyödyntää monin tavoin työyhteisöjen työturvallisuuden, työhyvinvoinnin, työterveyden ja tuottavuuden kehittämisessä. Se voi auttaa työyhteisöjä parantamaan terveyttä ja työturvallisuutta, kehittämään työympäristön ergonomiaa, edistämään työntekijöiden hyvinvointia ja optimoimaan tuottavuutta. Tekoälyn tehokas hyödyntäminen mahdollistaa eri kokoisille organisaatioille muun muassa kilpailukyvyn ja kasvumahdollisuuksien parantamisen.

Henkilö työntää siivouskärryä, jota ohjaa tekoäly.

Työsuojelurahaston teemahaun keskeinen tavoite on tuottaa tutkimuksen keinoin tietoa ja suosituksia, miten tekoälyä hyödyntämällä voidaan kehittää työyhteisöjen työturvallisuutta, tuottavuutta, työterveyttä, työhyvinvointia tai johtamista. Lisäksi tutkimuksessa voidaan tuottaa keinoja ja suosituksia, miten tekoälyllä voidaan tukea esim. työurien pidentämistä ja nuorten kiinnittymistä työelämään. Tutkimushankkeissa syntyvissä suosituksissa on hyvä huomioida myös tietosuojan, työntekijöiden yksityisyyden ja eettisyyden näkökulmat.

Teemahaun tavoitteena on tuottaa tutkimuksen keinoin sellaista tietoa, jota voidaan hyödyntää suomalaisilla työpaikoilla. Tarkoitus on tuottaa konkreettisia työpaikoille suunnattuja toteuttamiskelpoisia ratkaisuja tai suosituksia. Hankkeen aikana on mahdollista kerätä ja analysoida uutta tutkimusaineistoa, mutta hanke on raportoitava niin sisällön kuin talouden osalta viimeistään 1.9.2026 mennessä. Työsuojelurahasto ei myönnä hankkeille lisäaikaa. Mikäli loppuraportointia ei ole tehty hyväksytysti määräaikaan mennessä, pidättäytyy Työsuojelurahasto maksamasta viimeistä maksuerää.

Rahoitettujen teemahankkeiden vastuuhenkilöt sitoutuvat esittelemään tutkimuksensa valmiit tulokset Työsuojelurahaston hallitukselle.

Kaikista teemahakemuksista pyydetään asiantuntijalausunnot. Teemahaun hakemuksista tehdään päätökset Työsuojelurahaston hallituksen kokouksessa helmikuussa 2025. Hakemuksen voi tehdä suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.

Katso Usein kysyttyä -kysymyksistä, mille tahoille Työsuojelurahasto ei myönnä rahoitusta.

Mitä kuluja rahoitetaan?

Rahoitusta voi hakea vain hankkeesta aiheutuviin kuluihin, kuten palkka-, ostopalvelu-, matka-, materiaali- ja viestintäkuluihin. Viestintäkuluja voi hakea tavanomaisen viestinnän ylittäviin kuluihin. Hankerahoituksella ei voi kattaa organisaation normaalin toiminnan kuluja. Henkilösivukulut ja yleiskulut huomioidaan laskennallisina. Rahoitusta haetaan – ja Työsuojelurahasto myöntää sen – aina arvonlisäverottomana.  Hankkeen kulut huomioidaan arvonlisäverottomina. Työsuojelurahasto ei rahoita käynnissä olevia hankkeita. Rahoitusta voi hakea vain hakemuksen jättöpäivän jälkeen syntyviin kuluihin. Työsuojelurahasto ei rahoita tekoälyratkaisujen teknistä kehittämistä, laitehankintoja, käännöstöitä, taitto- ja painokuluja tai www-sivujen tekemistä.

Kuka voi hakea?

Tutkimuksen teemahaussa voivat hakea yksityiset ja julkiset kirjanpitovelvolliset organisaatiot, jotka maksavat työtapaturma- ja ammattitautivakuutusta. Lähetä hakemuksesi viimeistään hakuajan viimeisenä päivänä 28.11.2024 klo 15.00 mennessä.

Hakemuksen tekemiseen kannattaa varata riittävästi aikaa, sillä erityisesti sitoutumisilmoitusten vahvistaminen ja allekirjoituksen saaminen voivat kestää.

Tutustu tutkimuksen teemahaun hakukysymyksiin mallilomakkeen avulla.

HAKUAIKA
7. – 28.11.2024

Kaikki Työsuojelurahaston rahoitushakemukset tehdään oma.tsr.fi -palvelun kautta.

Tutustu oma.tsr.fi -palveluun

Hakuohjeet

  1. Täytä rahoitushakemus oma.tsr.fi:ssä.
  2. Jätä valmis hakemus hakuajan puitteissa.
  3. Työsuojelurahasto käsittelee hakemuksen.
  4. Saat rahoituspäätöksen sähköpostitse.
Katso tarkat hakuohjeet

Ohjeet rahoituksen saajalle

Toimi näin saatuasi rahoituspäätöksen:

  1. Rahoitussopimus
  2. Viestit
  3. Väliraportit ja laskutus
  4. Loppuraportointi ja laskutus
  5. Tiedotus
Avaa rahoituksen saajan ohjeet

Tiedon silta -lehden uusimmat artikkelit

Tiedon silta -lehden artikkeleissa kerromme, millaisia hankkeita rahoituksellamme on toteutettu ja miten ne ovat vaikuttaneet suomalaisiin työyhteisöihin.