COSMO – kosmopoliittiset paluumuuttajat ja suomalainen työelämä
Tutkimus
Hanketiedot
Hankenumero
220142
Hakija
Turun yliopisto
Toteuttaja
Turun yliopisto
Lisätietoja
Eriikka Paavilainen-Mäntymäki
ejpama@utu.fi
Toteutusaika
1.1.2023 - 31.12.2024
Työsuojelurahaston päätös
31.5.2022
130 000 euroa
Kokonaiskustannukset
167 060 euroa
Tulokset valmistuneet
25.3.2025
Tiivistelmä
Kosmopoliittipaluumuuttajilla on kansainvälistä tietotaitoa ja suomalainen identiteetti, tarjoten suomalaisyrityksille kilpailuetua. Työllistyminen Suomessa on heille kuitenkin usein vaikeaa. Tutkimuksessa luodaan paluumuuttaja-työnantaja-vuoropuhelussa uudenlaisia kansainvälisen osaamisen hyödyntämismalleja. Tätä työelämäintegraatiota tutkitaan reaaliaikaisen ja retrospektiivisen aineiston kautta. Tulokset edistävät Suomen houkuttelevuutta, yhteiskunnallista sallivuutta ja paluumuuttoprosessia.
Hankkeen vastuuhenkilö
Eriikka Paavilainen-Mäntymäki
Tiedote
Paluumuuttajat ja kansainväliset osaajat suomalaisen työelämän murroksessa – yhteistyöllä eteenpäin
25.3.2025Tiivistelmä
Tutkimukset kansainvälisten osaajien roolista suomalaisessa työelämässä ovat lisääntyneet, mutta paluumuuttajien ja yritysten näkökulmat ovat jääneet vähemmälle huomiolle. Hankkeen tavoitteena oli kuulla paluumuuttajien ja yritysten kokemuksia kansainvälisestä rekrytoinnista ja kotoutumisesta sekä yhdistää nämä näkökulmat muiden hankkeiden löydöksiin. Haastattelimme 14 yritystä, 21 paluumuuttajaa ja 10 perheenjäsentä ja keräsimme yli 100 lähteen dokumenttiaineiston. Havaitsimme että työllistymis- ja kotoutumispalvelut ovat vaikeasti löydettävissä ja vaativat jatkuvaa ylläpitoa. Kotoutuminen ja työllistyminen edellyttävät yritysten, yksilöiden ja yhteisöjen yhteistyötä, jotta suomalaista työelämää ja Suomen kilpailukykyä voidaan kehittää.
Lähtökohdat
Hankkeessa tutkittiin kosmopoliittisia paluumuuttajia ja suomalaisyrityksiä kotoutumisen ja työllistymisen näkökulmasta. Paluumuuttajat ovat jääneet tutkimuksessa vähemmälle huomiolle, vaikka he edustavat kansainvälisessä liikkuvuudessa erityistä ryhmää. Yritysten rooli kansainvälisten osaajien rekrytoinnissa ja sitouttamisessa on keskeinen, mutta tutkimusta tarvitaan lisää. Eri toimijoiden lähtökohdat ja tavoitteet tulisi tuoda yhteen, jotta kotoutuminen ja työllistyminen sujuvoituisivat.
Aineisto
Hankkeessa haastateltiin 14 suurta ja keskisuurta Suomessa toimivaa yritystä, erityisesti rekrytoinnin ja henkilöstöhallinnon asiantuntijoita. Lisäksi haastateltiin 21 paluumuuttajaa ja 10 heidän perheenjäsentään lumipallomenetelmällä, ja kerättiin yli 100 lähteen dokumenttiaineisto, joka sisältää raportteja, selvityksiä, tutkimuksia, uutisia, reportaaseja, blogeja ja lehtijuttuja kansainvälisten osaajien työllistymisestä ja kotoutumisesta Suomessa.
Menetelmät
Hanke perustui laadulliseen aineistoon, joka koostui haastatteluista ja sekundääriaineistosta. Haastattelut toteutettiin etäyhteydellä ja kasvokkain, noudattaen hyvää tieteellistä käytäntöä. Yrityshaastattelut sovittiin ennen hanketta, paluumuuttajahaastattelut toteutettiin lumipallomenetelmällä, dokumenttiaineisto kerättiin mediaseurannalla ja tapahtumiin osallistumalla. Aineisto analysoitiin sisällönanalyysillä ja teemoittelulla tavoitteena selvittää kotoutumisen ja työllistymisen dynamiikkaa.
Tulokset ja johtopäätökset
Kotoutuminen ja työllistyminen Suomessa vaativat integroitumista monella tasolla. Pelkät ulkoiset tekijät, kuten työpaikka ja kielitaito, eivät riitä; tarvitaan myös sisäisiä tekijöitä, kuten yhteisöön sopeutumista ja henkistä hyvinvointia. Yritykset toivovat enemmän tukea yhteisöltä ja julkisilta toimijoilta. Paluumuuttajat kokevat työnsaannin ja kotoutumisen haastavaksi ilman olemassa olevia verkostoja. Yhteistyö eri toimijoiden välillä on avain sujuvampaan kotoutumiseen ja työllistymiseen.
Uutuusarvo ja sovellettavuus
Tutkimuksessa havaittiin, että eri toimijoiden väliltä yhä puuttuu aktiivinen vuorovaikutus; yrityksissä on kehitetty toimivia ratkaisuja kotoutumiseen, mutta tieto ei siirry muille; paluumuuttajilla on monipuolista tietotaitoa, mutta se ei pääse käyttöön työllistymisen hankaluuden seurauksena; monet yhteisöt ja julkiset toimijat tarjoavat kotoutumis- ja työllistymispalveluja, mutta niiden tarvitsijat eivät ole niistä tietoisia. Hanke pyrkii rakentamaan siltoja ja lisäämään tietämystä aiheesta.
Aineisto
Eriikka Paavilainen-Mäntymäki, Riikka Harikkala-Laihinen, Dan Ha Le, Niina Nummela, Johanna Raitis, Veera Ylikoski. Kansainväliset osaajat suomalaisen työelämän murroksessa. TSR COSMO -hankkeen loppuraportti. Turun yliopisto. 2025.
ISBN 978-952-249-654-6 (PDF)
ISSN 2342-4796 (Online Avaa
Julkaisuluettelo Avaa