Dialogisuus vaikuttavan työkyky- ja työurajohtamisen kehittämisen tukena.
Kehittämisavustus
Hanketiedot
Hankenumero
230202
Hakija
Kuusamon kaupunki
Toteuttaja
Coronaria Terameri Oy
Lisätietoja
Marika Raatikainen
marika.raatikainen@kuusamo.fi
Toteutusaika
1.8.2023 - 31.12.2024
Työsuojelurahaston päätös
29.5.2023
30 000 euroa
Kokonaiskustannukset
60 000 euroa
Tulokset valmistuneet
7.1.2025
Tiivistelmä
Hanke tukee Kuusamon kaupungin esihenkilöiden, työntekijöiden ja työterveyshuollon uudenlaista oppimista. Hanke vahvistaa henkilöstön työkykyä, esihenkilöiden työurajohtamista ja vähentää sairauslomia. Hanke vahvistaa henkilöstön oppimista kehittämällä sekä itseohjautuvuutta että osallisuutta. Hanke koostuu 3 pilotista, joiden välistä yhteistyötä tuetaan reflektiopysäkkimenetelmällä. Hanke hyödyntää kompleksisuusajattelua, systeemistä ongelmaratkaisua ja oppimisnavigaattorimenetelmää.
Hankkeen vastuuhenkilö
Marika Raatikainen
Tiedote
Dialogisuus vaikuttavan työkykyjohtamisen kehittämisen tukena Kuusamon kaupungissa
7.1.2025Tiivistelmä
Hanke kehitti Kuusamon kaupungin esihenkilöiden ja työntekijöiden työtä, oppimista, itseohjautuvuutta, osallisuutta ja vahvisti koko henkilöstön työkykyä. Hankkeessa rakennettiin uudenlaista dialogisuutta mm. työskentelemällä kolmessa pilotissa, jotka tuottivat aineistoa toisilleen. Hanke vahvisti kaupungin strategiaa ja uudenlaista vuoropuhelua johdon ja henkilöstön välillä. Hankkeessa otettiin käyttöön ketteriä työyhteisöjen kehittämisvälineitä ja työterveysyhteistyö uudistui.
Lähtökohdat
Tavoitteena oli tukea dialogisuutta, itseohjautuvuutta ja työkykyä. Hanke pohjautui kehittävän työntutkimuksen lähestymistapaan. Hankkeen keskeisimmät näkökulmat liittyivät kompleksisuusajattelun hyödyntämiseen hankkeen piloteissa ja pilottien välisessä dialogisessa yhteistyössä. Keskeisimmät valmennusinnovaatiot kytkeytyivät vahvasti systeemiajattelun käsitteiden ja tulkintakehyksen ympärille. Hankkeen kehittämisasiantuntijoita toimivat Kirsi Koistinen, Tuula Syrjälä ja Veijo Ojanajo.
Kohderyhmät
Hankkeeseen osallistuivat varhaiskasvatuksen ja yhdyskuntatekniikan toimialoilla edustajat (pilotti A), työterveyshuollon sekä kaupungin esihenkilöitä ja työntekijöitä (pilotti B) ja kaupungin johtajat (pilotti C). Hanketta johti henkilöstöasiantuntija, työsuojelupäällikkö Marika Raatikainen ja hänen työparinaan toimi työsuojeluvaltuutettu Jaana Tyni.
Menetelmät
Hankkeen lähestymistavassa keskeistä on arki- ja aineistolähtöinen työskentelytapa, jolla päästään kiinni toiminnan muutokseen ja nykytyön ilmiöihin. Hanke hyödynsi systeemiajattelua ja siitä johdettua systeemiset kehät -ajattelua. Hankkeessa käytettiin menetelmiä työntekijöiden ja johtohenkilöiden ammatillisen muutoksen erittelyyn. Ko. työskentely tuotti uudenlaisen vuoropuhelun osallistujien kesken ja tarjosi kollegiaalista vertaistukea. Hankkeen kulkua tuki reflektiopysäkki-niminen foorumi.
Vaikuttavuus
Hankkeen tuloksen voi tiivistää sloganiin: ”Kerron, kuulen, keskustelen, kannustan, kiitän ja kehitän”. Näillä teemoilla tuetaan kaupungin työkulttuurin uudistumista, jossa keskeistä on uudenlainen dialogisuus ja avoimuus. Hankkeen tulokset kohdistuvat koko kaupungin henkilöstöön. Uudet työkyky- ja työurajohtamisen välineet, uudistuva työkulttuuri ja uudenlainen työterveysyhteistyö uusine välineineen vahvistaa työntekijöiden ja johdon työkykyä.
Uutuusarvo ja sovellettavuus
Dialogisuuden korostaminen edistää avointa viestintää ja luottamusta työntekijöiden ja johdon välillä, mikä on olennaista työhyvinvoinnin kannalta. Kun työntekijät osallistuvat aktiivisesti työkykyä ja työuria koskevaan päätöksentekoon, se johtaa innovatiivisiin ratkaisuihin ja parantaa työpaikan käytäntöjä. Dialogisuudella tunnistetaan paremmin työntekijöiden tarpeet ja voidaan kehittää toimia, jotka auttavat ylläpitämään työkykyä koko työuran ajan sekä lisäävät organisaation tuottavuutta.
Aineisto
Marika Raatikainen. Dialogisuus vaikuttavan työkyky- ja työurajohtamisen kehittämisen tukena. Loppuraportti. Kuusamon kaupunki. 2024 Avaa