Empatiakoulu – välineitä työelämässä jaksamiseen

Hanketiedot

Hankenumero
210259

Hakija
Jenni Janakka

Toteuttaja
Jenni Janakka

Lisätietoja
Jenni Janakka
j.janakka@gmail.com

Toteutusaika
1.6.2021 - 19.11.2021

Työsuojelurahaston päätös
4.6.2021
6 000 euroa

Kokonaiskustannukset
6 000 euroa

Tulokset valmistuneet
3.8.2022

Tiivistelmä

Tietokirjani opettaa lukijalle empatiaa itseään kohtaan. Idea syntyi havainnosta, että todella moni on ”ihan loppu”. Masennus on yleisin syy jäädä sairaslomalle. Neljäsosa suomalaisista kokee työstressiä, ja riittämättömyyden tunteen kanssa työskentelee yhä useampi. Empatiakoulu avaa lukijalle syitä, miksi niin moni kokee kuormittuvansa. Kirja tarjoaa konkreettisia harjoituksia arjessa jaksamiseen ja välineitä omien rajojen tunnistamiseen sekä tarpeiden ilmaisuun.

Hankkeen vastuuhenkilö

Jenni Janakka

Tiedote

Empatiakoulu - välineitä työelämässä jaksamiseen

3.8.2022

Tiivistelmä

Itsensä ruoskiminen ei pue ketään!

Ruoskittu ihminen on voimaton, kipeä ja lannistettu. Sitäkö oikeasti haluamme itsellemme? Elämä ympärillämme kannustaa muutenkin tehostamaan, puristamaan, pinnistämään ja ottamaan kaikesta someen hienon kuva todisteeksi. Vertailemme itseämme toisiin ja yritämme muuttua koko ajan paremmaksi versioksi — oman jaksamisen varjolla.

Empatiakoulussa Janakka auttaa lukijaa arvostamaan olemassa olevaa tavoitteiden sijaan. Kirjassa on tehtäviä, joiden avulla lukija löytää välineitä, miten jaksaa paremmin niin työelämässä kuin elämässä ylipäätään.

Lähtökohdat

Hanke käynnistyi omasta tarpeesta sekä havainnosta, kuinka muutkin ihmiset tuntuvat olevan työelämän uuvuttamia. Lähdin kartoittamaan sitä, mikä tekee tässä ajassa työskentelystä niin uuvuttavaa. Mitä on muuttunut viimeisen 10–15 vuoden aikana? Tämän lisäksi etsin konkreettisia työkaluja, miten tuoda arkeen selkeyttä ja rauhaa, jotta kokemus jatkuvasta kiireestä ei häiritsisi. Empatiataidot niin itseä, toisia kuin aikaamme kohtaan nousevat oleelliseksi välineeksi.

Aineisto -Mitä aineistoja, tutkimuksia yms. hyödynsit tietokirjassasi.

Lähteitä oli yli sata, lista kirjassa. Päälähdeteoksina:
Lanzoni, Susan. 2018. Empathy: A History. Yale University Press.
Pietikäinen, Arto. 2009. Joustava mieli : vapaudu stressin, uupumuksen ja masennuksen ylivallasta. Duodecim.
Aaltola, Elisa & Keto, Sami. 2017. Empatia. Into Kustannus.
Kujala, Emilia. 2022. Suorittajan mieli. Otava.
Markuksela, Hanna. 2021. Suorituskyvyn salaisuus : vireystilan säätelyn avulla huipputuloksiin . Tammi.

Menetelmät

Kirja on toteutettu kansantajuistamalla tiedettä. Tarkoituksena kevyen viihteellisesti käsitellä arjen raskaita asioita. Lähdeaineisto on löytynyt tiedeohjelmia kuuntelemalla ja katselemalla sekä lukemalla tiedejulkaisuja. Omia analyysejani ja havaintojani olen verrannut muiden analyyseihin, niin tiedetoimittajien kuin tieteentekijöiden.

Uutuusarvo ja sovellettavuus

Pandemian jälkeen koittava paluu arkeen tulee taatusti viemään odotettua pitemmän aikaa. Me tulemme myös yhteiskuntana maksamaan sitä laskua, mikä äkillinen siirtyminen etätöihin meille aiheutti. Ihminen on sosiaalinen laji ja se tarvitsee lajitovereita ympärilleen. Empatiakoulu – välineitä työelämässä jaksamiseen auttaa tässä paluussa arkeen. Se on yksilötasolle viety opas, mikä auttaa ymmärtämään juuri tämän ajan haasteita, tarjoten työkaluja.