Epätyypillisissä työsuhteissa työskentelevien kokemukset työkyvyn tuesta työpaikoilla

11th Nordic Working Life Conference – NWLC2024, The Working Life Research Group at Roskilde University, 14.-16.8.2024 Roskilde, Tanska.

Hanketiedot

Hankenumero
240218

Hakija
Hanna Keränen

Toteuttaja
Hanna Keränen

Lisätietoja
Hanna Keränen
hanna.keranen@ttl.fi

Toteutusaika
13.8.2024 - 16.8.2024

Työsuojelurahaston päätös
31.5.2024
750 euroa

Kokonaiskustannukset
1 268 euroa

Tulokset valmistuneet
9.9.2024

Tiivistelmä

Ajatuksena on esitellä tutkimustuloksia epätyypillisissä työsuhteissa työskentelevien kokemuksista koskien työkyvyn tukea työpaikoilla Suomessa. Esitys on englanninkielinen ja yleisö kansainvälinen, pääosin pohjoismainen. Tavoitteena on tutkimustulosten avulla nostaa keskusteluun epätyypillisissä työsuhteissa työskentelevien työkyvyn tukemisen yhteiskunnallisia ja kulttuurisia haasteita kestävien työurien näkökulmasta ja saada tutkimushankkeelle kansainvälistä näkyvyyttä.

Hankkeen vastuuhenkilö

Hanna Keränen

Tiedote

Epätyypillisissä työsuhteissa työskentelevien kokemuksia työkyvyn tuen toimista työpaikoilla

9.9.2024

Tiivistelmä

Konferenssiesitys esitteli tuloksia tutkimuksesta, joka selvitti epätyypillisissä työsuhteissa, kuten osa-aikaisessa tai vuokratyössä, työskentelevien työntekijöiden kokemuksia työkyvyn tuesta heidän työpaikoillaan. Tutkimus on osa aiemmin päättynyttä Monimuotoinen ansiotyö -hanketta. Työntekijöiden kokemuksia tarkasteltiin toimijuuden ja identiteettityön näkökulmasta. Tutkimustulosten mukaan epätyypillisissä työsuhteissa työskentelevien työkyvyn tuen toteutuminen työpaikoilla vaikuttaa satunnaiselta, ja työntekijöiden omat toimet ja resurssit vaikuttavat suuresti tuen saamiseen. Kestävää työelämää tavoiteltaessa tulisikin kiinnittää huomiota myös tämän työntekijäryhmän työkyvyn tukemiseen työpaikoilla.

Tausta

Esittelemäni tutkimus tarkastelee työkyvyn tuen kokemuksia toimijuuden ja identiteettityön näkökulmasta, subjektikeskeisen sosiokulttuurisen toimijuuskäsityksen viitekehyksestä käsin. Nordic Working Life -konferenssin pohjoismainen osallistujakunta on erityisesti työelämätutkimuksen alalta, ja osallistumisen tavoitteena oli keskustella alustavien tulosten merkityksestä suomalaiselle/pohjoismaiselle työelämälle. Lisäksi tavoitteena oli luoda kansainvälisiä verkostoja ja yhteistyömahdollisuuksia.

Aineisto

Esitys perustui valmisteilla olevaan tutkimusartikkeliin, jossa epätyypillisissä työsuhteissa työskentelevien kokemuksia työkyvyn tuesta on analysoitu narratiivisella positiointianalyysillä. Tutkimus perustuu 11 työntekijähaastatteluun, joiden kunkin kesto oli noin yksi tunti. Haastateltavat olivat epätyypillisissä työsuhteissa työskenteleviä ja useaa työtä samanaikaisesti tekeviä miehiä ja naisia kaupan sekä ravintola- ja matkailualalta.

Tulokset ja johtopäätökset

Tutkimustulosten mukaan epätyypillisissä työsuhteissa työskentelevien työkyvyn tuen toteutuminen työpaikoilla ei ole itsestään selvää. Vaikka monilla haastatelluista oli keinoja vaikuttaa työolosuhteisiinsa tarvitessaan työkyvyn tukea, tuen saaminen riippui vahvasti yksilön omista toimista ja resursseista. Työllistymisen ja toimeentulon epävarmuuden vuoksi heikentynyt työkyky on riski heille. Kestäviä työuria tavoiteltaessa tuleekin kiinnittää huomiota näiden työntekijöiden työkyvyn tukemiseen.

Uutuusarvo ja sovellettavuus

Pohjoismaisten tutkijoiden kanssa keskustelua syntyi muun muassa suomalaisesta työkyvyn tuen järjestelmästä, joka painottaa työnantajan vastuuta ja toimia työpaikalla. Keskustelua syntyi myös yksilön kyvykkyyttä ja omaa vastuuta korostavan ideaalityöntekijän mallitarinan vallitsevasta asemasta yhteiskunnassa. Suomalaisen työelämän kannalta on tärkeä kiinnittää huomiota työkyvyltään heikentyneiden työntekijöiden selviämiseen joustavilla ja yksilön omia resursseja vaativilla työmarkkinoilla.

Aineisto

Konferenssiesitys Avaa