FirstFit-menetelmän testiohjeistuksen, testipalautteen ja harjoitteluohjeiden kehittäminen

Hanketiedot

Hankenumero
220267

Hakija
Työterveyslaitos

Toteuttaja
Työterveyslaitos

Lisätietoja
Anne Punakallio
anne.punakallio@ttl.fi

Toteutusaika
1.2.2023 - 31.3.2025

Työsuojelurahaston päätös
29.11.2022
140 000 euroa

Kokonaiskustannukset
237 960 euroa

Tulokset valmistuneet
22.4.2025

Tiivistelmä

Hankkeessa kehitetään ensihoitajien FirstFit-menetelmän testiohjeistusta, -palautteen ja harjoitteluohjeiden sisältöä, koko menetelmän toimintamallia ja tuetaan testistön käyttöönottoa. Tutkimuksessa tarkastellaan ensihoitajien fyysisen toimintakyvyn testitulosten yhteyksiä TULE-oireisiin ja -sairauspoissaoloihin, koettuun terveyteen ja työkykyyn. Hanke toteutetaan alan toimijoiden kanssa yhteiskehittämällä. Aloite kehittämiseen tuli alalta erityisesti nostotehtävissä selviytymisen tukemiseksi.

Hankkeen vastuuhenkilö

Anne Punakallio

Tiedote

FirstFit-menetelmä tukee ensihoitajan työkykyä

22.4.2025

Tiivistelmä

Hankkeessa kehitettiin ja tutkittiin ensihoitajien FirstFit-menetelmää. Käyttäjäkyselyn tuloksia hyödynnettiin uudistetun testausohjeen toteuttamisessa. Viestinnällä ja testausohjeilla tuettiin menetelmän käyttöönottoa. Käyttäjiltä kerättiin FirstFit-toimintakykytestituloksia ensihoitajien toimialakohtaisten viitearvojen laatimiseksi, joihin perustuen kehitettiin testipalautetta. Samalla kerättiin koetun työkyvyn ym. kyselyaineistoa. Paremmat testitulokset olivat yhteydessä parempaan koettuun työkykyyn. Tuotettiin työlähtöiset harjoitteluliikkeet ja -ohjeet, harjoitusohjelman laatimisen malli ja annosteluohjeet, jotka kaikki pilotoitiin. FirstFit tarjoaa työlähtöisen työkalun ensihoitajien fyysisen toimintakyvyn ja työkyvyn tukemiseen.

Lähtökohdat

Hanke on jatkoa Ensihoitajien fyysisen toiminta- ja työkyvyn arviointi ja edistäminen työuran kaikissa vaiheissa-hankkeelle, jossa kehitettiin FirstFit-fyysisen toimintakyvyn arviointi-, palautteenanto- ja seurantamenetelmän perusta. Nyt menetelmään tuotettiin sisältöä ja sen testien tulosten yhteyksiä mm. koettuun työkykyyn tutkittiin. Hankkeen viitekehyksenä ovat kuorma-kuormittuminen malli, kansainväliset työntekijöiden suorituskyvyn arvioinnin suositukset sekä yhteiskehittämisen viitekehys.

Aineisto

Menetelmän käyttäjäkyselyyn vastasi 19 testaajaa 13 hyvinvointialueelta. Ensihoitajien testituloksia kertyi viitearvoja varten 11 hyvinvointialueelta 433–529 ensihoitajalta. Miesten osuus oli 54 %. Koettua työkykyä ym. selvittävään kyselyyn vastasi 161 ensihoitajaa 11 hyvinvointialueelta. Harjoitteluliikkeitä ja -ohjelmaa pilotoitiin kahdesti. Ensin 19 ensihoitajaa ja 5 testaajaa pilotoivat harjoitteluliikkeitä suoritusohjeineen. Sitten 2 testaajaa ja 8 ensihoitajaa arvioivat harjoitusohjelmaa.

Menetelmät

Hanke perustuu kansainvälisiin työntekijöiden suorituskyvyn arvioinnin suosituksiin testausmenetelmän kehittämisessä, kuorma-kuormittumismalliin ja yhteiskehittämisen viitekehykseen. Ensihoitoalan toimijat ja tutkimusryhmä osallistuivat kehittämiseen: lähtötilanteen arviointi, kehittämiskohteiden määrittely (mm. viitearvot, harjoitteluohjeet) ja priorisointi, ratkaisujen kehittäminen ja toteutuksen arviointi. Aineistoa kerättiin fyysisen toimintakyvyn mittauksilla ja erilaisilla kyselyillä.

Tulokset ja johtopäätökset

Toimintakykytestituloksista erityisesti hapenottokyky, puristusvoima ja tulokset etulankku- ja kahvakuulakyykkytesteissä olivat yhteydessä koettuun työkykyyn työn fyysisten vaatimusten kannalta. Yhteydet tukevat ja vahvistavat FirstFit-testistön pätevyyttä suhteessa ensihoitotyön vaatimuksiin sekä työssä tarvittaviin toimintakykyominaisuuksiin. Työlähtöiset viitearvot, harjoitteluliikkeet ja harjoitusohjelmat täydentävät ja vahvistavat FirstFit-toimintamallia ja lisäävät sen hyödynnettävyyttä.

Uutuusarvo ja sovellettavuus

Ensihoitajilta on puuttunut yhtenäinen fyysisen toimintakyvyn arviointi-, palautteenanto- ja seurantamenetelmä, jolle aikaisemmassa FirstFit-tutkimuksessa luotiin perusta ja johon tässä tutkimuksessa tuotettiin lisää sisältöä. Tuloksia voidaan hyödyntää myös esimerkiksi ensihoitoalan oppilaitoksissa sekä kehitettäessä fyysisen toimintakyvyn arviointi- palautteenanto- ja seurantamenetelmiä muille nostotyötä sisältäville aloille.

Aineisto

Anne Punakallio, Janne Halonen, Pihla Säynäjäkangas, Aki Vuokko. FirstFit 2. Firstfit-menetelmän testiohjeistuksen, testipalautteen ja harjoitteluohjeiden kehittäminen. Loppuraportti. Työterveyslaitos. 2025.
ISBN 978-952-391-206-9 (PDF) Avaa

Julkaisuluettelo Avaa

Päätöswebinaari Avaa