Gluteenittomien raaka-aineiden aiheuttamien allergisten sairauksien ehkäisy työpaikoilla

Hanketiedot

Hankenumero
240153

Hakija
Työterveyslaitos

Toteuttaja
Työterveyslaitos

Lisätietoja
Irmeli Lindström
irmeli.lindstrom@ttl.fi

Toteutusaika
1.8.2024 - 31.7.2027

Työsuojelurahaston päätös
30.5.2024
140 000 euroa

Kokonaiskustannukset
211 820 euroa

Tiivistelmä

Gluteenittomien proteiinipitoisten raaka-aineiden kuten tattarin-, riisijauhon, psylliumin, siementen ja palkokasvien käyttö lisääntyy, mutta niiden terveysriskit elintarvikealan työntekijöille tunnetaan huonosti. Kartoittamme gluteenittomissa leipomoissa työskentelevien pölyaltistumista, hengitystieoireita ja allergioita sekä jauhopölyn sisältämiä allergisoivia aineita. Laadimme ohjeet turvalliseen työskentelyyn gluteenittomassa leipomossa ja toimintamallin työterveyshuolloille.

Hankkeen vastuuhenkilö

Irmeli Lindström