Gluteenittomien raaka-aineiden aiheuttamien allergisten sairauksien ehkäisy työpaikoilla
Tutkimus
Hanketiedot
Hankenumero
240153
Hakija
Työterveyslaitos
Toteuttaja
Työterveyslaitos
Lisätietoja
Irmeli Lindström
irmeli.lindstrom@ttl.fi
Toteutusaika
1.8.2024 - 31.7.2027
Työsuojelurahaston päätös
30.5.2024
140 000 euroa
Kokonaiskustannukset
211 820 euroa
Tiivistelmä
Gluteenittomien proteiinipitoisten raaka-aineiden kuten tattarin-, riisijauhon, psylliumin, siementen ja palkokasvien käyttö lisääntyy, mutta niiden terveysriskit elintarvikealan työntekijöille tunnetaan huonosti. Kartoittamme gluteenittomissa leipomoissa työskentelevien pölyaltistumista, hengitystieoireita ja allergioita sekä jauhopölyn sisältämiä allergisoivia aineita. Laadimme ohjeet turvalliseen työskentelyyn gluteenittomassa leipomossa ja toimintamallin työterveyshuolloille.
Hankkeen vastuuhenkilö
Irmeli Lindström