Hallinnantunne omassa työssä digitaalisessa toimintaympäristössä ja sen vaikutus työssä jaksamiseen
Kehittämisavustus
Hanketiedot
Hankenumero
210294
Hakija
Kustannusosakeyhtiö Otava
Toteuttaja
Laurea-ammattikorkeakoulu Oy
Lisätietoja
Inkeri Huotari
inkeri.huotari@otava.fi
Toteutusaika
23.8.2021 - 31.1.2022
Työsuojelurahaston päätös
2.9.2021
13 000 euroa
Kokonaiskustannukset
26 000 euroa
Tulokset valmistuneet
24.2.2022
Tiivistelmä
Haluamme palvelumuotoilun työkaluja käyttämällä löytää uusia keinoja erityisesti kustannustoimittajien hyvinvoinnin ja työn hallinnan tunteen edistämiseksi. Työn kuormittavuus on lisääntynyt toimintaympäristön digitalisoituessa ja muuttuessa ja monipaikkatyön lisääntyessä, eivätkä vanhat hyväksi koetut keinot eivät enää riitä vaan tarvitsemme uusia keinoja ja näkökulmia sekä siihen, mitä kustannustoimittaja voi itse tehdä, että siihen, miten esihenkilö voi häntä tukea.
Hankkeen vastuuhenkilö
Inkeri Huotari
Tiedote
Työhyvinvointimuotoilusta apua oman työn hallinnan tunteeseen
24.2.2022Tiivistelmä
Tavoittenamme oli selvittää työhyvinvointimuotoilun keinoin, mistä hallinnan tunne kustannustoimittajan työssä koostuu ja miten sitä voisi edistää. Hankkeessa haastateltiin 13 kustannustoimittajaa ja sen lisäksi pidettiin kolme kaikille avointa työpajaa. Haastatteluja analysoitiin EBNIT-menetelmällä ja niiden pohjalta muodostettiin työntekijäpersoonia ja konstellaatioanalyysiä käyttäen hyvinvointihyrrä, jotka ovat sovellettavissa muiillakin toimialoilla.
Lähtökohdat
Henkilöstökyselyjen tulosten ja työterveyshuollon raporttien mukaan kustannustoimittajat kokevat työmäärän ja työn kuormittavuuden lisääntyneen voimakkaasti. Halusimme selvittää tarkemmin, mitkä asiat kokemukseen vaikuttavat ja mistä työn hallinnan tunne muodostuu. Valitsimme kumppaniksemme Laurean, joka oli lähtenyt soveltamaan palvelumuotoilun keinoja ja tutkimusta työhyvinvoinnin kehittämiseen. Meillä oli ennestään hyviä kokemuksia palvelumuotoilusta tuotekehityshankkeissamme.
Kohderyhmät
Kohderyhmämme olivat kustannustoimittajan työtä tekevät henkilöt Kustannusosakeyhtiö Otavan Yleisen kirjallisuuden ja Oppimisen palveluiden liiketoiminnoissa.
Menetelmät
Käytimme hankkeessa useita palvelumuotoilun keinoja, joita on toistaiseksi käytetty työhyvinvoinnin kehittämisessä vain vähän. Projekti jaettiin vaiheisiin ns tuplatimantin mukaisesti ja eri vaiheissa (löydä, määritä, kehitä ja tuota) käytimme useita erilaisia menetelmiä, mm. teemaaastattelut, empatiakortti, persoonat, konstellaatioanalyysi, kiteytys-työpaja, ideointi, palvelupolku ym. Haastattelut ja työpajat, Miro -alustan hyödyntäminen sekä Teams -tapaamiset olivat keskeisiä projektissa.
Vaikuttavuus
Projekti antoi työkaluja hallinnan tunteen kehittämiseen ja viesti työntekijöille, että asiaan halutaan panostaa. Haastattelut antoivat kustannustoimittajille tilan ja paikan kertoa ja tulla kuulluksi. Tuotoksena saatiin kolme ratksisua sekä työhyvinvointihyrrä ja persoonat jatkokehittämistä tukemaan. Oppimisen palvelujen puolella on tehty parannuksia projektihallintaan: toimeksiantojen sisältöä on täsmennetty ja yllätyksille varattu aikaa. Palvelumuotoilusta on saatu hyviä työkaluja muuallekin.
Uutuusarvo ja sovellettavuus
Uutta on se, että palvelumuotoilun keinot todella toimivat myös työhyvinvoinnin kehittämisessä. Palvelumuotoilun menetelmiä kannattaa hyödyntää muillakin työpaikoilla. Laurean toimesta viedään sekä työhyvinvointimuotoilu -konseptia, työntekijäkeskeisiä toimintatapoja, että Otavan hankkeessa kehitettyjä toimintatapoja ja ideoita edelleen toisiin työyhteisöihin hanketoiminnan ja työhyvinvointimuotoilu -liiketoiminnan kautta.