Henkilökohtaiset ja työhön liittyvät voimavarat pelastajien ja valmentajien työkyvyn selittäjinä
Matkastipendi
Hanketiedot
Hankenumero
117027
Hakija
Marja Kokkonen
Toteuttaja
Marja Kokkonen
Lisätietoja
Marja Kokkonen
marja.kokkonen@jyu.fi
Toteutusaika
28.7.2017 - 11.8.2017
Työsuojelurahaston päätös
22.2.2017
1 000 euroa
Kokonaiskustannukset
1 420 euroa
Tulokset valmistuneet
20.2.2020
Tiivistelmä
Hankkeen vastuuhenkilö
Marja Kokkonen
Tiedote
Henkilökohtaisten ja työhön liittyvien voimavarojen merkitys urheiluvalmentajien työkyvylle
20.2.2020Tiivistelmä
Esityksen lähtökohta oli positiiviselle psykologialle tyypillisesti voimavarakeskeinen. Urheiluvalmentajien hyvästä työkyvystä selittyi 63% itsearvioidulla terveydellä, työssä viihtymisellä ja tietoisuustaidoilla. Pelastajiin verratuna valmentajien tiimien tehokkuus ja tietoisuustaidot oliva heikompia, mutta heidän sisäinen motivaationsa, työn imunsa ja tunnetaitonsa olivat parempia kuin pelastajilla. Valmentajien ammatillisissa koulutuksissa ja täydennyskoulutuksissa olisi syytä painottaa yhteistyötaitoja ja opettaa valmentajille tietoisuustaitoja eräänä työntekijöiden työhyvinvoinnin tukitoimena, kun taas pelastajat hyötynevät tunnetaitokoulutuksesta. Työkyvyn kannalta työpaikoilla kannattaa panostaa myös työviihtyvyyteen.
Tausta
Suomessa ei ole Jyväskylän yliopiston lisäksi muuta yliopistoa, jossa valmentajuutta ja valmentajien (työ)hyvinvointia tutkitaan. Kansainvälisten tutkijoiden tapaaminen ICCE-kongressissa mahdollisti tutustumisen uusimpiin tutkimusmenetelmiin ja valmennuksen parissa työskentelevien työssä jaksamista tukeviin interventioihin ja myös kaupallisiin työkaluihin. Kansainvälisten kollegoiden tulkinnat tuloksistani avasivat myös uusia tutkimusideoita.
Aineisto
Kongressiesitys pohjautui Työsuojelurahaston tukeman Parempaa työkykyä ja henkistä hyvinvointia miesvaltaisille aloille – pelastajat ja urheiluvalmentajat ryhmätyönohjauksessa yhdessä ja erikseen (115174) -hankkeen kyselyaineistoon. Valmentajien (72) ja pelastajien (31) aineistoa analysoitiin tilastomatemaatisesti tutkittavien henkilökohtaisten voimavarojen ja taitojen (esim. optimismi, tunnetaidot, tietoisuustaidot) ja työn voimavarojen (esim. saatu palaute, tiimien tehokkuus) pohjalta.
Tulokset ja johtopäätökset
Urheiluvalmentajien hyvästä työkyvystä selittyi 63% itsearvioidulla terveydellä, työssä viihtymisellä ja tietoisuustaidoilla. Pelastajiin verratuna valmentajien tiimien tehokkuus ja tietoisuustaidot oliva heikompia, mutta heidän sisäinen motivaationsa, työn imunsa ja tunnetaitonsa olivat parempia kuin pelastajilla. Valmentajien ammatillisissa koulutuksissa ja täydennyskoulutuksissa olisi syytä painottaa yhteistyötaitoja ja opettaa valmentajille tietoisuustaitoja työhyvinvoinnin edistämiseksi.
Uutuusarvo ja sovellettavuus
Kongressiin osallistuminen mahdollisti omien tutkimustulosten vaihtoehtoisista tulkinnoista keskustelemisen, tulosten sovellusmahdollisuuksien pohtimisen ja eri maiden valmennuskoulutusten ja valmennuksen parissa tehtävien työurien vertailemisen kansainvälisten kollegoiden kanssa. Kongressissa näyteilleasettajina olleet hyvinvointialan yritykset tarjosivat myös mahdollisuuden tutustua työkaluihin ja sovelluksiin, joilla hyvinvointia voi tukea.