Hyvinvointialueiden mielenterveyden edistämisen kyvykkyyden, osaamisen ja yhteistoimijuuden vahvistaminen
Tutkimus
Hanketiedot
Hankenumero
220261
Hakija
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Toteuttaja
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Lisätietoja
Nina Tamminen
nina.tamminen@thl.fi
Toteutusaika
1.3.2023 - 31.12.2024
Työsuojelurahaston päätös
29.11.2022
123 000 euroa
Kokonaiskustannukset
175 777 euroa
Tulokset valmistuneet
14.2.2025
Tiivistelmä
Tutkimme hyvinvointialueen, kuntien ja järjestöjen mielenterveyden edistämisen kyvykkyyttä, osaamista ja yhteistoimijuutta. Yhteiskehittämisen menetelmin tuotamme mielenterveyden edistämisen osaamisen, roolien ja tehtävien sisällöt sekä yhteistyötä ja yhteistoimintarakenteita kuvaavan ekosysteemisen mallinnuksen hyvinvointialueelle. Uudet hyvinvointialueet voivat hyödyntää tuotettua tietoa ja mallinnusta mielenterveyden edistämisen ja osaamisen kehittämisessä sekä johtamisen työkaluna.
Hankkeen vastuuhenkilö
Nina Tamminen
Tiedote
Hv-alueiden mielenterveyden edistämisen kyvykkyyden, osaamisen ja yhteistoimijuuden vahvistaminen
14.2.2025Tiivistelmä
Tutkimushankkeessa selvitettiin hyvinvointialueen mielenterveyden edistämisen osaamista, kyvykkyyttä ja yhteistyötä. Tutkimuksessa hyödynnettiin osallistavan toimintatutkimuksen viitekehystä, jossa ammattilaiset tuottivat yhdessä tietoa ja osaamista. Tutkimuksessa tuotettiin mielenterveyden edistämisen kyvykkyyden kehittämistä koskeva mallinnus, joka kuvaa yksilöiden, organisaatioiden ja järjestelmien valmiuksia toteuttaa väestölähtöistä mielenterveyden edistämistä. Tutkimustulokset auttavat kehittämään mielenterveyden edistämisen kyvykkyyttä ja osaamista eri rooleissa ja tehtävissä sekä vahvistamaan mielenterveyden edistämisen edellyttämää yhteistyötä, tuloksellisuutta ja vaikuttavuutta.
Kerro hankkeen käynnistämisen lähtökohdat, teoriatausta, uutuusarvo ja tavoitteet.
Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa mielenterveyden edistämisen ja eri toimijoiden välisen yhteistyön merkitys korostuu. Mielenterveyden edistämisen käytäntöjä toteutetaan monialaisesti eri sektoreilla ja tasoilla, aina päätösten teosta yksilötason mielenterveyden vahvistamiseen. Tarvitaan osaavia ammattilaisia suunnittelemaan ja toteuttamaan mielenterveyttä tukevia toimenpiteitä sekä ymmärrystä siitä, millaisia yhteistyön käytäntöjä ja rakenteita tarvitaan eri toimijoiden välillä.
Aineisto
Tutkimushankkeessa järjestettiin kolme työpajaa alueen mielenterveyden edistämisen toimijoille (n=28, kaikki sukupuolet edustettuina). Työpajoissa tuotetut kirjalliset materiaalit olivat osa tutkimuksen aineistoa. Lisäksi aineistona toimi työpajojen osallistujille jokaisen työpajan jälkeen lähetettyjen sähköisten kyselyjen vastaukset. Kuuden pilottikunnan fokusryhmähaastattelut muodostivat kolmannen aineistokokonaisuuden.
Menetelmät
Tutkimus toteutettiin osallistavana toimintatutkimuksena, jossa osallistujat toimivat aktiivisina kehittäjinä ja uuden tiedon tuottajina. Tutkimuksen osallistujat olivat mielenterveyden edistämisen toimijoita Varsinais-Suomen hyvinvointialueelta, alueen kunnista, järjestöistä, oppilaitoksista, seurakunnasta sekä kansalaisedustajia mm. kokemusasiantuntijoita. Aineisto analysoitiin temaattisen analyysin ja sisällönanalyysin keinoin.
Tulokset ja johtopäätökset
Alueen ammattilaisten mielenterveyden edistämisen osaaminen vahvistui hankkeen aikana. Mielenterveyden edistämisen kyvykkyyden kehittämistä koskeva mallinnus havainnollistaa mielenterveyden edistämisen kokonaisuuden. Tulokset auttavat lisäämään mielenterveyden edistämisen toimien tuloksellisuutta ja vaikuttavuutta vahvistamalla ammattilaisten osaamista, selkeyttämällä rooleja ja tehtäviä sekä tuottamalla ratkaisuja monitoimijaisen yhteistyön ja rakenteiden tunnistamiseen ja järjestämiseen.
Uutuusarvo ja sovellettavuus
Tutkimus tuotti hyvinvointialueille ja kunnille suositukset mielenterveyden edistämiseen toimenpiteiden vahvistamiseksi. Tutkimuksessa tuotettua tietoa voidaan laaja-alaisesti hyödyntää mielenterveyden edistämisen kehittämisessä ja johtamisen työkaluna muun muassa kuntien hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimissa, hyvinvointialueiden mielenterveyden edistämisen ja ennaltaehkäisevien palveluiden kehittämisen toimissa, sekä järjestöissä ja mielenterveyden edistämisen koulutuksissa.
Aineisto
Nina Tamminen, Kirsti Kasila, Jenni Tähkävuori, Outi Wallin, Nina Kilkku. Hyvinvointialueiden mielenterveyden edistämisen kyvykkyyden, osaamisen ja yhteistoimijuuden vahvistaminen. Loppuraportti. THL. Työpaperi 66/2024
ISBN 978-952-408-436-9 (verkko),
ISSN 2323-363X (verkko),
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-408-436-9 Avaa
Mielenterveyden edistämisen arviointilomake auttaa tilannekuvan luomisessa kunnissa – Tiedä ja toimi Avaa
Mielenterveyden edistämisen arviointi kunnassa Avaa
Julkaisuluettelo Avaa