Jännitteistä uudistumisen voimaa. Keinoja organisaatioille tulkita, ratkaista ja hyödyntää jännitteitä (JÄNNITE)
Tutkimus
Hanketiedot
Hankenumero
117149
Hakija
Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy
Toteuttaja
Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy
Lisätietoja
Merja Airola
merja.airola@vtt.fi
Toteutusaika
1.4.2017 - 31.12.2019
Työsuojelurahaston päätös
1.6.2017
99 000 euroa
Kokonaiskustannukset
133 600 euroa
Tulokset valmistuneet
19.2.2020
Tiivistelmä
Kaikissa organisaatioissa kohdataan muuttuvasta toimintaympäristöstä sekä sisäisistä uudistamistarpeista johtuvia muutospaineita, jotka johtavat ihmisten ja ryhmien välisiin sekä organisaation toimintaa koskeviin jännitteisiin. Tavanomaisesti jännitteet ymmärretään suhteellisen kapeasti kielteisinä ilmiöinä. Tutkimuksessamme jännitteen käsite kuvaa sen sijaan organisaation toimintatilanteen dynamiikkaa ja vaihtoehtoja kompleksisessa tomintaympäristössä. Tutkimuksessa kehitetään kompleksisten adaptiivisten järjestelmien teoriaan (CAS) perustuvaa viitekehystä organisaatioissa esiintyvien jännitteiden a) tunnistamiseksi ja luokkittelemiseksi, b) hyödyntämiseksi ja c) ratkaisemiseksi erilaisissa arkipäiväisissä tilanteissa. Jatkuvasti muuttuvassa toimintaympäristössä ei ole määriteltävissä yksiselitteistä vastausta jatkuvasti kehkeytyviin johtamisen ja organisoitumisen haasteisiin. Tämä tuottaa yhtäältä jännitteitä organisaatioissa, mutta toisaalta toimii uutta luovien ja innovatiivisten toimintamallien lähtökohtana, mikäli jännitteitä osataan ratkaista ja hyödyntää rakentavasti. Lähemmin tutkimuksessa analysoidaan ja kehitetään yhteistyössä tutkittavien organisaatioiden kanssa niiden kykyä tunnistaa, tulkita arvioida, ratkaista ja hyödyntää jännitteitä. Tavoitteena on luoda itseorganisoituva, jatkuva ja uutta luova dialogi organisaatioiden omaksi jännitteiden käsittelyn käytännöksi. Tutkimus valmistuu tammikuussa 2019.
Hankkeen vastuuhenkilö
Merja Airola
Tiedote
Jännitteistä uutta voimaa - Keinoja organisaatioille jännitteiden tulkintaan ja hyödyntämiseen
19.2.2020Tiivistelmä
Organisaatioissa jännitteet tulkitaan helposti toiminnan virheinä tai henkilöiden välisinä ristiriitoina. Tässä hankkeessa organisatorisia jännitteitä tarkasteltiin systeemisenä ja moniulotteisena ilmiönä, jotka ovat organisaation luonnollinen ominaisuus, joita ei voi poistaa, hallita ja siten pysyvästi ratkaista. Hankkeessa toteutettiin kaksi tapaustutkimusta: toinen kirjasto-organisaatiossa ja toinen prosessiteollisuuden organisaatiossa. Kehittämisessä hyödynnettiin dialogista menetelmää. Jännitteisiin tulisi organisaatioissa suhtautua uteliaan avoimesti, tarkastella monesta näkökulmasta, rakentaa toimintatapoja yhdessä henkilöstön kanssa ja siten kehittää myös organisaation muutosjoustavuutta.
Lähtökohdat
Vaikka jännitteet tuovat haasteita organisaatioihin, ne ovat myös tärkeitä huomiomerkkejä. Parhaimmillaan jännitteet tuottavat uusia ratkaisuja. Tutkimus perustuu systeemiteoreettiseen tarkasteluun ja dialogiseen yhteiskehittämiseen ja sen tavoitteena oli kuvata tapaus-organisaatioiden keskeiset jännitteet, ja miten niihin on johtamisella vastattu, miten jännitteitä tunnistetaan ja arvioidaan ja miten niihin vastataan, sekä miten jännitteiden käsittelyä organisaatioissa voitaisiin parantaa.
Aineisto
Hankkeeseen osallistuneet organisaatiot olivat prosessiteollisuuden organisaation kahden yksikön edustajat, Vaasan kulttuuri- ja kirjastopalvelut-yksikkö, josta mukana johtoryhmä, palveluvastaavat, avainhenkilöt sekä henkilöstö. Tämän lisäksi kirjastotoimenjohtajat viidessä kaupungissa Etelä-Suomessa.
Menetelmät
Tutkimuksen pääaineiston muodostivat kirjasto-ja prosessiorganisaation tapaustutkimukset, joissa toteutettiin teemahaastattelut ja työpajatyöskentelyä. Työpajatyöskentelyssä kehitettiin organisaation johdon ja henkilöstön edustajien kanssa yhteiskehittäen uusia tapoja tunnistaa, analysoida ja käsitellä jännitteitä. Menetelmällisesti tukeuduttiin dialogiseen organisaatiokehittämiseen, jolla edistettiin johdon ja henkilöstön omaehtoisia keskusteluun perustuvia ratkaisumalleja.
Tulokset ja johtopäätökset
Hankkeen tuloksena jännitteitä tarkastellaan toisiinsa nivoutuvina ”kimppuina”, jotka heijastelevat organisaation perustavaa laatua olevia ja pysyviä jänniteitä eli paradokseja. Jännitteitä tulisi analysoida moninäkökulmaisesti, luoda yhteisöllisiä ratkaisuja ja soveltaa iteratiivisena prosessina. Jännitteiden tunnustaminen toimivan organisaation luonnolliseksi ominaisuudeksi, tunnistaminen ja aktiivinen käsittely ovat tärkeitä organisaation muutosjoustavuuden eli resilienssin elementtejä.
Uutuusarvo ja sovellettavuus
Tutkimus tuotti uutta tietoa ja erilaisen näkökulman organisatoristen jännitteiden ymmärtämiseen, tunnistamiseen ja aktiiviseen käsittelyyn organisaatioissa. Menetelmät ovat yksinkertaisia ja perustuvat siihen, että organisaatiot nähdään kompleksisina systeemeinä ja jännitteet luonnollisena osana toimivan organisaation toimintaa. Tuloksena kuvattu lähestymistapa ja menetelmät ovat sovellettavissa erilaisiin työpaikkoihin sisäisten tai ulkoisten fasilitoimana dialogisena yhteiskehittämisenä.
Aineisto
Mika Nieminen, Heli Talja, Merja Airola, Marinka Lanne, Jouko Heikkilä, Marja Ylönen. Jännitteistä uutta voimaa: Keinoja organisaatioille jännitteiden tulkintaan ja hyödyntämiseen. Loppuraportti. VTT. 2019.
ISBN (sähköinen) 978-951-38-8720-9
ISBN (painettu) 978-951-38-8721-6 Avaa
Jännitteistä uutta voimaa. Keinoja organisaatioille jännitteiden tulkintaan ja hyödyntämiseen. Kalvosarja organisaatioiden käyttöön. 2020. Avaa
Organisational tensions as a source of renewal. Means for organizations to explore and exploit tensions. Presentation. 2020. Avaa