Jauhopölyn hallinta lähileipomoissa osana turvallisuusjohtamisen ja -kulttuurin kehittämistä
Kehittämisavustus
Hanketiedot
Hankenumero
114475
Hakija
Fazer Leipomot Oy
Toteuttaja
Fazer Leipomot Oy
Lisätietoja
Mari Routama
mari.routama@fazer.com
Toteutusaika
8.12.2014 - 31.10.2015
Työsuojelurahaston päätös
28.11.2014
18 480 euroa
Kokonaiskustannukset
36 960 euroa
Tulokset valmistuneet
31.10.2015
Tiivistelmä
Hankkeen tavoitteena on löytää lähileipomoiden jauhopölyaltistuksen keskeiset ongelmakohdat ja niihin kohdistuvien toimenpiteiden avulla parantaa jauhopölyn hallintaa. Tämä edellyttää leipomoiden toimintaympäristön ja altistustilanteiden havainnointia, pölymittauksia ja haastatteluja. Tärkeä osa aineistosta koostuu leipomotyöstä kuvatuista PIMEX-videoista, joissa yhdistetään havainnollisesti työ, työympäristö ja jauhopölylle altistuminen. Tämän aineiston pohjalta Työterveyslaitoksen asiantuntijat yhdessä Fazer Leipomoiden moniammatillisen työryhmän kanssa kehittävät koulutusaineistoa ja kehittämistapoja jauhopölyn hallintaan. Keskeistä tässä hankkeessa on esimiesvalmennuksen suunnittelu ja toteuttaminen: esimiesten ja valmentavien leipureiden osallistaminen aineiston kehittämiseen. Valmennuksen tavoitteena on antaa esimiehille valmiuksia ja keinoja työn kehittämiseen jauhopölyongelman ratkaisemiseksi omissa leipomoissaan. Hanke etenee esimiesten ja valmentavien leipureiden pitämien perehdyttämis- ja kehittämistuokioiden sekä koulutusten kautta, joissa vahvistetaan työntekijöiden osaamista jauhopölystä ja altistumiseen vaikuttavista tekijöistä. Samalla vahvistetaan työturvallisuuden kehittämistä osana arjen työtä. Koska hanke on kaikissa vaiheissa osallistava prosessi, se tuottaa samalla ehdotuksia uusiksi toimintatavoiksi ja ratkaisuiksi. Näin tuetaan samalla esimiesten kehittämisosaamista ja henkilöstön motivoitumista ja työhyvinvointia.
Hankkeen vastuuhenkilö
Mari Routama
Tiedote
Niskalenkki lähileipomon jauhopölystä
31.10.2015Fazer Leipomot Oy löysi lähileipomoiden jauhopölyaltistuksen keskeiset ongelmakohdat ja paransi selvästi altistuksen hallintaa.
Tämä saatiin aikaan kehittämishankkeessa, johon osallistuivat Fazer Leipomoiden moniammatillinen kehittämisryhmä ja Työterveyslaitoksen asiantuntijat.
Hanke muodosti läpi organisaation etenevän oppimis- ja kehittämisprosessin, jossa lähileipomoissa päästiin yhdessä selvittämään ja kehittämään entistä sujuvampia ja pölyttömämpiä työtapoja.
Osallistujat keskittyivät vaikuttamaan kolmeen jauhopölynhallinnan kannalta keskeiseen tekijään: turvallisuusjohtamisen käytäntöihin, pölyttömän toiminnan edellytyksiin ja pölyttömien toimintatapojen kehittämiseen lähileipomoissa.
Työsuojelurahasto tuki hanketta kehittämisavustuksella.
Taustalla toimintakonseptin muutos
Punaisena lankana oli, että jauhopölyä ja työturvallisuutta tarkasteltiin laajemmin osana työn muutosta.
Fazer Leipomot on viime vuosina laajentanut toimintaansa lähileipomokonseptiin, ja leipomot on sijoitettu kauppojen tiloihin, lähemmäksi asiakasta. Valtakunnallisesti lähileipomoita toimii tällä hetkellä noin 40, ja niissä työskentelee leipureita, leipomoesimiehiä, aluepäälliköitä ja tukihenkilöstöä.
Tuotteiden ja tuotantotavan muutos on vaikuttanut työhön ja työturvallisuuteen monin tavoin ja luonut tarpeen kehittää turvallisuusjohtamisen käytäntöjä ja turvallisuuskulttuuria.
Hankkeessa turvallisuusjohtamisen kehittämiskohteeksi valittiin jauhopölyn hallinta. Se on leipureiden terveydelle merkittävä, sillä altistus lisää ammattitaudin riskiä.
Havainnollista visualisointia
Hankkeen aluksi jauhopölyaltistumista selvitettiin kolmessa erityyppisessä lähileipomossa – sekä työhygieenisin mittauksin että visualisoiden Pimex-menetelmän avulla.
Pimex (Picture Mix Exposure) on menetelmä, jossa videoihin yhdistetään havainnollisesti työ, työympäristö ja jauhopölylle altistuminen.
Lisäksi hyödynnettiin tietämystä ennakoivasta turvallisuusjohtamisesta.
Kehittämisen ja oppimisen näkökulmasta käytettiin kehittävän työn tutkimuksen menetelmiä. Työpajatyöskentelyssä tuettiin organisaation sisäisen verkoston (tukipalvelut) ja esimiestyön yhteistyötä työturvallisuuden kehittämisessä.
Tietoisuus tärkeätä kaikilla tasoilla
Jauhopölyn taltuttamisessa tietoisuus jauhopölyn terveydellisistä haitoista ja hallintakeinoista on tärkeää organisaation kaikilla tasoilla.
Pölyttömien toimintatapojen leipomokohtaista kehittämistä helpottamaan luotiin lähileipomoiden esimiehille jauhopölyaineisto. Aineistoa hyödynnetään myös uusien työntekijöiden perehdytyksessä.
Leipomokohtaista kehittämistä seurattiin hankkeen loppumetreille saakka. Loppukokouksessa sovittiin myös seuraavat toimet lähileipomoiden turvallisuusjohtamisen ja jauhopölyn hallinnan kehittämiseksi.
Toimittaja
Leena Huovila
Aineisto
, Marika Hakala, Fazer Leipomot Oy, Tomi Kanerva, Riikka Ruotsala, Arto Säämänen ja Päivi Piispanen, Työterveyslaitos. 2016. Avaa