Johda palautumista kriisissä
Tutkimuksen teemahaku
Hanketiedot
Hankenumero
230005
Hakija
Työterveyslaitos
Toteuttaja
Työterveyslaitos
Lisätietoja
Jaana Laitinen
jaana.laitinen@ttl.fi
Toteutusaika
19.3.2023 - 31.7.2024
Työsuojelurahaston päätös
16.2.2023
117 000 euroa
Kokonaiskustannukset
176 115 euroa
Tulokset valmistuneet
9.8.2024
Tiivistelmä
Ulkoiset kriisit haastavat sote-alan työhyvinvoinnin johtamista, koska ne lisäävät työntekijöiden kuormitusta ilman nopeita vähennyskeinoja. Työntekijöiden hyvä työstä palautuminen voi kuitenkin edistää kriisissä jaksamista. Tutkimme koronapandemian rasittamia sotetyöntekijöitä ja koronatilanteen lisäksi hyvinvointialuevalmistelun rasittamia sote-alueiden asiantuntijoita. Hanke tuottaa konkreettisia ohjeita ja suosituksia sote-alalle, miten hyvää palautumista voidaan edistää kriisitilanteissa.
Hankkeen vastuuhenkilö
Jaana Laitinen
Tiedote
Johda palautumista soten muutosmyllerryksessä
9.8.2024Tiivistelmä
Hanke tuotti tietoa johtamisen, työyhteisöjen ja yksilöiden keinoista edistää työstä palautumisesta erityisen kuormittavissa työoloissa. Käytimme määrällistä ja laadullista tutkimusotetta sekä koneoppimista laadullisten avovastausten analyysissä. Tutkimusaineistoina olivat Mitä kuuluu hyvinvointialuevalmistelijoille -seurantatutkimusaineisto vuodelta 2022 ja Mitä kuuluu? -tutkimusaineisto. Seuranta-asetelmassa tutkimme asioiden ja mittareiden välisiä yhteyksiä ja seuraussuhteita. Laadullinen tutkimus tuotti tarkentavaa tietoa työhyvinvoinnin tilannekuvasta, ja työyhteisön ja yksilön työstä palautumisen keinoista työssä ja vapaalla. Johda työstä palautumista soten muutosmyllerryksessä -opas esihenkilöille sisältää suositukset ja keinot.
Lähtökohdat
Hanke tuotti tutkimukseen perustuvaa tietoa, suositukset ja keinoja työstä palautumisen johtamiseen sotealan työpaikoille. Hyvin työstä palautuneita on vain 35 % sote-henkilöstössä, mikä on liian vähän. Sote-alan työn kuormitusta on lisänneet koronapandemia, hyvinvointialueille siirtyminen, yleistyvä työvoimapula ja talousongelmat. Työstä palautumiseen panostaminen on keino vahvistaa sote alan veto- ja pitovoimaa.
Aineisto
Tutkimusaineistoina olivat Mitä kuuluu hyvinvointialuevalmistelijoille -seurantatutkimusaineisto vuodelta 2022 ja Mitä kuuluu? -tutkimusaineisto. Näissä hankkeissa on kerätty sote-alan henkilöstön työhyvinvoinnista tietoa toistetuin kyselyin, ja niiden valideilla kyselymittareilla ja avokysymyksillä.
Menetelmät
Tässä hankkeessa käytettiin kyselyaineistojen analyysissä sekä laadullista että määrällistä tutkimusotetta. Lisäksi avovastausten analysoimisessa käytettiin koneoppimista ja Työterveyslaitoksen Chat GPT:tä. Teoreettisena viitekehyksenä käytettiin Työkykytalo-mallia, Karasekin ja Siegristin työstressimalleja sekä työn vaatimusten ja voimavarojen mallia.
Tulokset ja johtopäätökset
Työstä palautumista pitää johtaa. Valmentava johtaminen edistää palautumista, mutta ei yksin riitä. Keskeistä on hallita työkuormitusta, sekä käyttää työyhteisöjen ja yksilöiden keinoja edistää työstä palautumista jo työpäivän aikana ja vapaalla. Työyhteisön keinot voidaan ottaa työyhteisössä yhteisvoimin käyttöön tai joiden käyttöön otossa tarvitaan esihenkilön tai ylemmän johdon tukea. Johda palautumista soten muutosmyllerryksessä -opas, testi ja webinaari perehdyttävät käytännön toimiin.
Uutuusarvo ja sovellettavuus
Hanke tuotti tietoa johtamisen, työyhteisöjen ja yksilöiden keinoista edistää työstä palautumisesta erityisen kuormittavissa työolosuhteissa. Johda palautumista soten muutosmyllerryksessä -opas sisältää suosituksia ja keinoja esihenkilöille ja työyhteisöille, johdolle, HR:lle ja työterveyshuolloille edistää työstä palautumista ennen muutosmyllerrystä, sen aikana ja muutosmyllerryksen jälkeen. Totta vai tarua -testi motivoi perehtymään. Opasta voivat hyödyntää myös muiden alojen työpaikat.
Aineisto
Jaana Laitinen, Kirsikka Selander, Heli Hannonen, Eveliina Korkiakangas, Heidi Lahti, Nina Nevanperä, Risto Nikunlaakso, Kaisa Reuna, Anna Tienhaara. Johda palautumista kriisissä. Loppuraportti. Työterveyslaitos. 2024.
ISBN 978-952-391-174-1 (PDF)
Avaa
What alleviates the harmful effect of strain on recovery fromwork of 4478 health and social services workers? A cross-sectional study Avaa
Johda palautumista soten muutosmyllerryksessä opas Avaa
Työpiste artikkeli Reilu ja valmentava johtaminen ei riitä Avaa