Kahvia, kohtaamisia, ja kollegoita: sosiaalinen vuorovaikutus työpaikkojen taukohuoneissa

Hanketiedot

Hankenumero
230430

Hakija
Mari Holmström

Toteuttaja
Mari Holmström

Lisätietoja
Mari Holmström
mari.holmstrom@oulu.fi

Toteutusaika
11.3.2024 - 31.10.2024

Työsuojelurahaston päätös
28.11.2023
12 000 euroa

Kokonaiskustannukset
12 000 euroa

Tulokset valmistuneet
2.12.2024

Tiivistelmä

Stipendikauden aikana on tarkoitus valmistella kaksi väitöskirjan artikkelia lähetettäväksi arviointikierroksille lehtiin, ja kirjoittaa loppuun väitöskirjan yhteenveto-osuus. Stipendikauden päätteeksi väitöskirja on tarkoitus lähettää esitarkastukseen. Stipendikausi on välttämätön väitöskirjatyön loppuunsaattamiseksi.

Hankkeen vastuuhenkilö

Mari Holmström

Tiedote

Tauonpito töissä rakentuu sosiaalisessa vuorovaikutuksessa

2.12.2024

Tiivistelmä

Tauonpito töissä on monille tuttu ilmiö, jota ei kuitenkaan ole vielä tyhjentävästi tutkittu. Tämä tutkimus tuotti lisätietoa sosiaalisesta vuorovaikutuksesta ja erilaisista käytänteistä tauoilla. Väitöskirjassa tutkittiin pääasiallisesti keskustelunanalyysin keinoin videoituja taukoja eri työyhteisöstä, mutta väitöskirjassa tarkasteltiin tauonpitoa myös osallistujien näkökulmasta haastattelujen kautta. Väitöskirja osoittaa, että tauonpito töissä on monimuotoinen sosiaalinen ilmiö, ja osallistujat rakentavat ja ylläpitävät sitä sosiaalisessa vuorovaikutuksessa. Työpaikoilla olisi tärkeää mahdollistaa taukojen pitäminen, ja järjestää sille asianmukaiset tilat.

Lähtökohdat

Tauonpitoa töistä on tutkittu enimmäkseen siitä näkökulmasta, kuinka se hyödyttää työntekijöitä ja työnantajia. Tauoilla työntekijöillä on mahdollisuus vapaamuotoiseen vuorovaikutukseen ammattimaisessa ympäristössä. Hankkeen tavoitteena oli tutkia sosiaalista vuorovaikutusta tauoilla, ja selvittää miten osallistujat toimivat taukohuoneen materiaalisessa ympäristössä, miten he rakentavat yhteisyyttä tauoilla, ja minkälaisia käytänteitä osallistujilla on taukoihin liittyen.

Aineisto

Hankkeessa hyödynnettiin aiemmin kerättyä Oulun yliopiston Tauko-hankkeen aineistoa. Aineisto koostuu videoiduista etä- ja lähitauoista työpaikoilla ja virtuaalisilla alustoilla (n. 60 tuntia), haastatteluista (10 haastattelua), sekä muistiinpanoista. Aineisto on pääosin suomen- ja englanninkielistä.

Menetelmät

Hankkeessa hyödynnettiin pääsääntöisesti keskustelunanalyyttistä menetelmää aineiston analyysissä: keskustelunanalyysi menetelmänä mahdollistaa vuorovaikutustilanteiden yksityiskohtaisen analyysin. Lisäksi analyysissä kiinnitettiin huomiota osallistujien kokemuksiin tauonpidosta, ja pyrittiin ymmärtämään, mitkä asiat osallistujat kokevat tärkeinä.

Tulokset ja johtopäätökset

Väitöskirjasta käy ilmi, että tauonpito työpaikoilla on monimuotoinen sosiaalinen ilmiö. Artikkelien tulokset osoittavat, että tauoilla ollessaan osallistujat orientoituvat meneillään olevaan vuorovaikutustilanteeseen, ja allokoivat resurssinsa juomiseen tai puhumiseen tilanteen mukaan. Osallistujat myös luovat yhteisyyttä etätauoilla sosiaalisen uteliaisuuden keinoin, ja rakentavat tauonpitoa vuorovaikutuksessa erilaisten yhteisten käytänteiden kautta.

Uutuusarvo ja sovellettavuus

Tutkimus tuotti lisätietoa tauonpidosta työpaikoilla, erityisesti sosiaalisen vuorovaikutuksen ja käytänteiden näkökulmasta. Väitöskirjasta käy ilmi, että osallistujat rakentavat ja ylläpitävät taukoilua yhdessä, erilaisin vuorovaikutuksellisin keinoin, ja pitävät taukoilua tärkeänä. Taukojen monenlaiset hyödyt huomioonottaen, olisi tärkeää että työpaikoilla mahdollistettaisiin taukojen pitäminen, ja sille olisi varattu asianmukaiset tilat.

Aineisto

Osajulkaisu 1 Avaa

Tiivistelmä Avaa