Kamerapuhelimet ja visuaalinen keskustelu työyhteisöissä
Post doc -tutkimusstipendi
Hanketiedot
Hankenumero
210001
Hakija
Altti Näsi
Toteuttaja
Altti Näsi
Lisätietoja
Altti Näsi
altti.nasi@gmail.com
Toteutusaika
1.6.2021 - 31.8.2021
Työsuojelurahaston päätös
16.2.2021
7 500 euroa
Kokonaiskustannukset
7 500 euroa
Tulokset valmistuneet
28.9.2021
Tiivistelmä
Tutkimus lisää ymmärrystä visuaalisen keskustelun, eli valokuvien jakamisen funktioista erilaisissa työyhteisöissä. Visuaalista keskustelua käydään sekä virallisissa että epävirallisissa kanavissa, Laadullisen tutkimuksen tavoitteena on luoda parempia käytäntöjä kamerapuhelinten käyttöön ja sitä kautta valokuvien jakamiseen erilaisissa työyhteisöissä,
Hankkeen vastuuhenkilö
Altti Näsi
Tiedote
Visuaalinen keskustelu valokuvilla on organisaatioissa yksi sisäisen viestinnän kulmakivistä
28.9.2021Tiivistelmä
Valokuvien jakamisen yleistyminen osana organisaation sisäistä viestintää on ymmärrettävää, sillä yksisuuntainen ylhäältä alas viestintä on digitalisaation myötä muuttunut kaksisuuntaiseksi dialogiksi kaikkien organisaatiota koskettavien sidosryhmien välillä. Visuaalisella keskustelulla on useita selkeitä tehtäviä, kuten esimerkiksi kollegoiden tunnistaminen, opetuksen edesauttaminen tai vaaranpaikkojen ilmaiseminen työmaalla. Kaikki tutkimuksen työpaikat mainitsivat sen, että valokuvilla on yhteishenkeä parantava voima. Valokuvat ja lyhyet videot kykenevät myös osoittamaan onnistumisten lisäksi vaaroja ja epäonnistumisia lähes reaaliajassa, mikä voidaan nähdä yhtenä maineen ja riskienhallinnan työkaluna.
Lähtökohdat
Valokuvien käyttäminen kommunikoinnin välineenä – visuaalisena keskusteluna – on tavanomaista nykyajan yhteisöissä. On tärkeää ymmärtää valokuvien jakamisen uusia funktioita, sillä nykymuotoisen jakamisen historia ei ole kovin pitkä. Kännyköihin integroidut kamerat ja mobiiliverkko ovat muuttaneet valokuvauksen ja valokuvien peruspilareita. Valokuvista on tullut reaaliaikaista viestintää (mitä tapahtuu?), kun filmiaikana valokuvilla kerättiin muistoja kotialbumeihin (mitä tapahtui?).
Aineisto
Tutkimuksessa haastateltiin kolmen organisaation (nosto- ja kuljetuspalvelu, aikuiskoulutuskeskus ja finanssipalvelukonserni) viestinnästä vastaavia henkilöitä. Haastatteluissa selvitettiin, millaisia erilaisia virallisia ja epävirallisia valokuvien jakamisen kanavia organisaatioissa on, mikä näiden kanavien funktio on ja millaisia ohjeita tai ohjeistuksia näissä kanavissa on käytössä.
Menetelmät
Teemahaastattelujen pohjalta vastaukset tyypiteltiin ja jaoteltiin teemojen mukaan, mikä antoi kokonaiskuvan valokuvien erilaisista tehtävistä työpaikoilla. Tämän jälkeen vastauksia analysoitiin suhteessa Welchin ja Jacksonin (2007) sisäisen viestinnän tavoitteisiin. Johtopäätökset muodostuvat näiden menetelmien pohjalta.
Tulokset ja johtopäätökset
Visuaalinen keskustelu valokuvilla työpaikkojen virallisissa sekä epävirallisissa kanavissa on arkipäivää. Kuvilla voi olla yhteishenkeä parantava voima, sekä monia erilaisia tehtäviä, kuten esimerkiksi kollegoiden tunnistamisen helpottaminen, opetuksen edesauttaminen tai vaaranpaikkojen ilmaiseminen työmaalla. Ne siis helpottavat ja parantavat työn tekemistä sekä työturvallisuutta. Valokuvien jakamiseen liittyy myös kontrolliin ja yksityisyydensuojaan liittyviä haasteita.
Uutuusarvo ja sovellettavuus
Työpaikoilla tulisi 1) kartoittaa valokuvien tehtävät osana viestintäsuunnitelmaa, jotta visuaalisen keskustelun hyödyt ja haitat olisivat koko työyhteisön tiedossa ja 2) organisaation johdon tulisi nähdä visuaalinen keskustelu tärkeänä dialogina työntekijöiden ja johdon välillä. Visuaalinen keskustelu kykenee osoittamaan onnistumisten lisäksi vaaroja ja epäonnistumisia lähes reaaliajassa, mikä voidaan nähdä yhtenä maineen ja riskienhallinnan työkaluna.
Aineisto
Kamerapuhelimilla otettujen valokuvien tehtävät työyhteisössä. Tiivistelmä. Avaa
Altti Näsi. Visual Discussion as Part of Internal Organization Communication—Functions and Significance. Journal. Media. 2023, 4(1), 60-74;
https://doi.org/10.3390/journalmedia4010005