Kehittämisinterventiossa ammattilaiset pyrkivät parantamaan yhteistyökäytäntöjä ja työkäyttäytymistä sotealan työyksiköissä
17th European Public Health Conference 2024 Sailing the waves of European public health: exploring a sea of innovation. 12 - 15.11.2024 Lissabon, Portugali.
Matkastipendi
Hanketiedot
Hankenumero
240214
Hakija
Tiina Koivisto
Toteuttaja
Tiina Koivisto
Lisätietoja
Tiina Koivisto
tiina.koivisto@ttl.fi
Toteutusaika
12.11.2024 - 15.11.2024
Työsuojelurahaston päätös
31.5.2024
1 000 euroa
Kokonaiskustannukset
1 655 euroa
Tulokset valmistuneet
13.12.2024
Tiivistelmä
Sotealan veto- ja pitovoiman parantamiseksi tarvitaan työn kehittämistä yhteisötasolla. Tutkimuksessa arvioidaan laadullisella prosessiarvioinnilla sotealan työyksiköiden kehittämisintervention aikana tapahtuva muutosta. Esihavaintojen perusteella työyksiköiden asettamat kehittämistavoitteet kohdistuvat yhteistyökäytäntöjen ja työkäyttäytymisen kehittämiseen. Valintojen perusteluissa korostuvat luottamus esihenkilön toimintaan, kollegoiden ammattitaitoon liittyvät kysymykset sekä toimiala.
Hankkeen vastuuhenkilö
Tiina Koivisto
Tiedote
Kehittämisinterventiossa ammattilaiset pyrkivät parantamaan työkäytäntöjä ja vuorovaikutusta
13.12.2024Tiivistelmä
Konferenssiesitykseni oli osa Työterveyslaitoksen ”Monimenetelmäinen arviointitutkimus: vetoa ja pitoa -valmennus” – tutkimusta. Alustavien tutkimustulosten mukaan työyksiköiden asettamat kehittämistavoitteet kohdistuvat yhteisten pelisääntöjen päivittämiseen, uusien työntekijöiden perehdyttämisprosessin sujuvoittamiseen, työkäyttäytymisen parantamiseen sekä palaverikäytäntöjen selkeyttämiseen. Kehittämistavoitteet linkittyvät kontekstuaalisiin tekijöihin. Sosiaali- ja terveysalan veto- ja pitovoiman parantamiseksi tarvitaan yksilöihin kohdistuvien toimien lisäksi tutkittua tietoa yhteisöllisistä työhyvinvoinnin kehittämisinterventioista.
Tausta
European Public Health (EPH) konferenssin teemana oli tänä vuonna innovaatiot, joita tarkasteltiin kestävyyden, yhteistyön ja vaikutusmahdollisuuksien näkökulmasta. Konferenssiin osallistumiseni tavoitteena oli tutustua sekä kansainväliseen tutkimukseen sosiaali- ja terveysalan ajankohtaisista haasteista että innovatiivisiin ratkaisuihin näiden haasteiden voittamiseksi.
Aineisto
Konferenssiesitykseni oli osa Työterveyslaitoksen ”Monimenetelmäinen arviointitutkimus: vetoa ja pitoa -valmennus” – tutkimusta. Tutkimusaineistona olivat valmennusprosessin ensimmäisen työpajan nauhoitetut pienryhmäkeskustelut, joihin osallistui 15 sotealan työyhteisön kehittämistiimiä. Laadullinen tutkimusaineisto analysoitiin sisällönanalyyttisellä menetelmällä.
Tulokset ja johtopäätökset
Alustavien tutkimustulosten mukaan työyksiköiden asettamat kehittämistavoitteet kohdistuvat yhteisten pelisääntöjen päivittämiseen, uusien työntekijöiden perehdyttämisprosessin sujuvoittamiseen, työkäyttäytymisen parantamiseen sekä palaverikäytäntöjen selkeyttämiseen. Kehittämistavoitteet linkittyvät kontekstuaalisiin tekijöihin. Yhteisötason kehittämisintervention tavoitteena on sujuvoittaa toimintatapoja, mikä on tärkeää ammattilaisten työhyvinvoinnin kannalta.
Uutuusarvo ja sovellettavuus
EPH – konferenssissa sain kiinnostavaa ja tuoretta tutkimustietoa sotealan ajankohtaisista haasteista ja uusista kansainvälisistä innovaatioista niiden ratkaisemiseksi. Uusi tutkimustieto ja solmimani kontaktit mahdollistavat uusien tutkimus- ja kehittämishankkeiden suunnittelua ja toteutusta sotealan ammattilaisten työkyvyn ja alan houkuttelevuuden tukemiseksi Suomessa.