Ketterä sote-pomo tyytyväisen työyhteisön kipparina
Kehittämisavustus
Hanketiedot
Hankenumero
220422
Hakija
Päijät-Hämeen sosiaalipsykiatrinen säätiö sr
Toteuttaja
T:mi Kokenet-koulutus-,konsultointi-,ohjaus- ja kehittämispalvelut
Lisätietoja
Anu Toikka
anu.toikka@mente.fi
Toteutusaika
12.1.2023 - 31.5.2024
Työsuojelurahaston päätös
20.12.2022
9 753 euroa
Kokonaiskustannukset
19 506 euroa
Tulokset valmistuneet
12.6.2024
Tiivistelmä
Hankkeen perusideana on hakea ketteriä lähestymistapoja sosiaali- ja terveydenhuoltoalan työn sujuvuuden ja hyvinvoinnin vahvistajana työyhteisöjen toiminnassa ja lähijohtamisessa. Hanke toteutetaan ketterien, sujuvuutta, psykologista turvallisuutta, hyvinvointia vahvistavien toimintatapojen kehittämisellä. Hankkeella vahvistetaan lähijohdon yhteistyötä, työnhallintaa ja työhyvinvoinnin tukemista muuttuvassa toimintaympäristössä.
Hankkeen vastuuhenkilö
Anu Toikka
Tiedote
Ketterä sote-pomo on tyytyväisen työyhteisön kippari
12.6.2024Tiivistelmä
Hankkeen tavoitteena oli löytää työkaluja vaihtuvuutta sisältävien tiimien johtamiseen sekä vahvistaa itseohjautuvuutta tukevaa johtamista. Lähijohdon yhteisten sparrausten kautta haettiin uudenlaista johtamisen kulttuuria. Yksilöcoacingin tuella esihenkilöt saivat työkaluja henkilökohtaiseen johtamistyöhön ja sen muutostarpeisiin. Vaihtuvissa työtiimeissä johtaminen on jatkuvaa valmentavaa sekä ketterää vuorovaikutuksellista prosessia missä huomioidaan osaamisen johtaminen.
Lähtökohdat
Hanke käynnistyi tarpeesta vahvistaa esihenkilötyötä muutoksessa. Taustalla on THL:n tutkimukset missä ketteryyden ehtona oleva yhteisöllisyyden, vastuunjaon ja vuorovaikutuksen kehittäminen ja aktiivinen johtaminen lisää työhyvinvointia. Hankkeen keskeisinä menetelminä oli konsultointi ja fasilitointi. Hankkeen konsultiksi valittiin Leena Leiponen, Tmi Kokenetista. Leiposella on pitkä kokemus ja vankka osaaminen erilaisista SOTE-alan työyhteisöistä ja syvä ymmärrys alan haasteista.
Kohderyhmät
Mente palveluiden asumispalveluyksiköt sekä ravitsemispalvelut. Kohderyhmänä oli yksiköiden esihenkilöt, tiiminvetäjä sekä työyhteisöt. Hankeen ohjausryhmän muodosti Menten johtoryhmä.
Menetelmät
Uutuusarvo on siinä miten lähijohtamista sekä työyhteisöjen itseohjautuvuutta sekä muutosketteryyttä voidaan tukea ja vahvistaa yksilöcoachingin, lähiesihenkilötiimin sekä työyhteisön johtamisen valmennuksellisten työpajojen avulla. Yhdessä oppiminen sekä työtä tukevat rakenteet ovat lisännet uudella tavalla sekä lähiesihenkilöiden johtamistaitoja, sekä osaltaan tiimien itseohjautuvuutta. Hanke vahvisti tasaisen vastuunjaon ja yhteisöllisyyden tuen merkityksen työhyvinvoinnin tukena.
Vaikuttavuus
Hankkeen aikana on luotu johtamisen rakenteita ja työkaluja sekä vahvistettu työtiimien vastuualueita jotta ne tukevat tiimin turvallisuutta myös vaihtuvuudessa. Lähiesihenkilöiden lähijohtamistyön kehittäminen on mahdollistunut ja tämän kautta lähijohtamisen sekä työyhteisöjen johtamisen rakenteita ja työkaluja on kehitetty vastaamaan nykyajan tarpeita . Esihenkilöt saivat työkaluja joiden avulla mm. työn sujuvuus parani ja työn merkityksellisyys kasvoi. Vaihtuvuus työyhteisöissä laski.
Uutuusarvo ja sovellettavuus
Työhyvinvointia edistää rakenteiden ja yhteisöllisen vuorovaikutuksen kehittäminen. Erityisesti vastuunjaon tasapuolisuus on yhteydessä työn kuormituksen kokemukseen.
Osaamisen johtaminen on jatkuva valmentava arjen prosessi. Osaamista on ohjattava yhteisössä päivittäin mm. työnjaoissa. Tavoitteena on, että jokaisen osaaminen on käytössä ja jokainen saa myös tarvitsemaansa tukea.