Kliinisen hoitotyön asiantuntijan kyvykkyys suomalaisessa terveydenhuollossa
International Council of Nurses NP/APN, 13th Network Conference, 9.- 12.9. 2024, Aberdeen, Skotlanti, Iso-Britannia.
Matkastipendi
Hanketiedot
Hankenumero
240251
Hakija
Laura Hako
Toteuttaja
Laura Hako
Lisätietoja
Laura Hako
laura.hako@gmail.com
Toteutusaika
9.9.2024 - 12.9.2024
Työsuojelurahaston päätös
31.5.2024
750 euroa
Kokonaiskustannukset
1 100 euroa
Tulokset valmistuneet
16.9.2024
Tiivistelmä
Globaalin pandemian riski, kasvava hoitajapula ja terveydenhuollon palveluiden saatavuuden varmistaminen vaikuttavat sairaanhoitohenkilöstön osaamistarpeisiin. Näihin tarpeisiin vastaamiseksi on kehitetty kansainvälisesti ja kansallisesti hoitotyön asiantuntijatehtäviä, kuten kliinisen hoitotyön asiantuntija. Esityksessä kuvataan potilastyötä tekevien kliinisen hoitotyön asiantuntijoiden kyvykkyyttä ja sen kehittymistä suomalaisessa terveydenhuollossa haastatteluaineistoa hyödyntäen.
Hankkeen vastuuhenkilö
Laura Hako
Tiedote
Kliinisen hoitotyön asiantuntijan kyvykkyys suomalaisessa terveydenhuollossa
16.9.2024Tiivistelmä
Suomessa on noin 74 000 sairaanhoitajaa, joista kliinisen hoitotyön asiantuntijoita on noin 120. Vähemmistö suomalaisista kliinisen hoitotyön asiantuntijoista tekee välitöntä potilastyötä. Hasen ja Davisin viitekehyksen mukaan kyvykkyys koostuu viidestä ulottuvuudesta: osaa soveltaa osaamista uusissa ja tutuissa tilanteissa, toimii hyvin tiimeissä, on luova, omaa korkean itsetehokkuuden ja osaa oppia. Kaikki viisi ulottuvuutta kuuluivat kliinisen hoitotyön asiantuntijan rooliin. Lisäksi kliinisen hoitotyön asiantuntijat tunnistivat toimintansa laajuuteen vaikuttavat tekijät. Kun kliinisen hoitotyön asiantuntijan kyvykkyys tunnistetaan, heidän täysi potentiaalinsa voidaan saavuttaa täysimääräisesti terveydenhuollossa.
Tausta
Kliinisen hoitotyön asiantuntijoiden potentiaalin tunnistamisen lisäämistä tarvitaan, jotta kliinisen hoitotyön asiantuntijan osaamista saadaan hyödynnettyä ja kehitettyä maksimaalisesti. Kliinisen hoitotyön asiantuntijan kyvykkyyden tunnistamisella ja kehittämisellä merkitystä sairaanhoitajien urapolkujen kehittämiseen, veto- ja pitovoiman lisäämiseen ja yhtenäisten käytäntöjen luomiseen. Lisäksi väestön terveystarpeisiin pystytään vastaamaan hyödyntämällä tämän ammattiryhmän laajaa osaamista.
Aineisto
Tutkimus oli laadullinen kuvaileva tutkimus. Aineisto kerättiin puolistrukturoiduin teemahaastatteluin (n = 8 potilastyötä tekevää kliinisen hoitotyön asiantuntijaa, joilla on vähintään vuoden työkokemus työtehtävässä). Aineisto analysoitiin abduktiivisella sisältöanalyysilla, joka sisälsi induktiivisen ja deduktiivisen sisällönanalyysin. Deduktiivisen analyysin viitekehyksenä käytettiin modifioitua Hasen ja Davisin kyvykkyyden määritelmää, joka sisälsi kuusi osa-aluetta.
Tulokset ja johtopäätökset
Alustavat tulokset osoittivat, että kyvykkyyden osa-alueet tunnistettiin aineistosta. Kliinisen hoitotyön asiantuntijoilla oli realistiset näkemykset resursseistaan ja tietojensa, taitojensa ja asiantuntijuutensa käytöstä. He tunnistivat oppimistarpeensa ja sitoutuivat jatkuvaan oppimiseen. Alustavana johtopäätöksenä todetaan, että kliinisen hoitotyön asiantuntijat ovat kyvykkäitä käyttämään laajaa osaamistaan monipuolisesti terveydenhuollon eri tasoilla yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.
Uutuusarvo ja sovellettavuus
Kliinisen hoitotyön asiantuntijoiden kyvykkyyttä ei ole aiemmin tutkittu. Tutkimuksen alustavat tulokset lisäsivät tietoutta sekä kliinisen hoitotyön asiantuntijan roolissa tarvittavasta kyvykkyydestä että sen kehittämisestä. Jatkossa tutkimuksen tulokset auttavat yhtenäistämään ja vakioimaan kliinisen hoitotyön asiantuntijan roolia ja ymmärtämään tämän ammattiryhmän potentiaalin. Tietoa voidaan hyödyntää myös koulutuksessa ja roolin kehittämisessä.
Aineisto
Konferenssiesitys Avaa