Kohti jälkifossiilista työelämää: Ekologisesti ja sosiaalisesti kestävä työ kestävyysmurroksen aikakaudella (POFOTYÖ)

Hanketiedot

Hankenumero
220280

Hakija
Turun yliopisto

Toteuttaja
Turun yliopisto

Lisätietoja
Suvi Salmenniemi
sutusa@utu.fi

Toteutusaika
1.1.2023 - 31.12.2024

Työsuojelurahaston päätös
8.11.2022
150 000 euroa

Kokonaiskustannukset
219 718 euroa

Tulokset valmistuneet
12.2.2025

Tiivistelmä

POFOTYÖ on sosiologista tutkimusta, johtamisen ja organisaatioiden tutkimusta ja tulevaisuudentutkimusta yhdistävä hanke, joka tarkastelee ekologisesti ja sosiaalisesti kestävän työelämän edellytyksiä kestävyysmurroksen aikakaudella. Kestävyysmurros edellyttää työn käsitteen uudelleenajattelua sekä työn rakenteiden ja työprosessien uudelleenjärjestämistä. Kestävyysmurroksen vaikutuksia työhön on tutkittu vähän ja POFOTYÖ vastaa tähän tutkimustarpeeseen.

Hankkeen vastuuhenkilö

Suvi Salmenniemi

Tiedote

Kohti jälkifossiilista työelämää: Ekologisesti kestävä työ kestävyysmurroksen aikakaudella

12.2.2025

Tiivistelmä

Hankkeessa tutkittiin ekologisesti kestäviä työn käytäntöjä osana siirtymää kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa. Kestävyysmurros edellyttää työn käsitteen ja rakenteiden uudelleenajattelua, sillä ilmastonmuutos ja ekologinen kriisi muuttavat merkittävästi työpaikkoja, työllisyyttä ja työnteon tapoja. Tutkimme, millaisia kestävän työn muotoja ja kokeiluja suomalaisissa yrityksissä toteutetaan ja millaisia haasteita ja jännitteitä tähän liittyy, sekä sitä, millaista tulevaisuuden ekologisesti ja sosiaalisesti kestävä työelämä voisi olla. Aineistomme koostui 20 haastattelusta kahdeksassa Climate Leadership Coalitionin jäsenyrityksessä sekä tulevaisuusperintöverstaasta, johon osallistui kymmenen kestävän työn asiantuntijaa eri aloilta.

Lähtökohdat

Tutkimme yrityksiä, jotka ovat sitoutuneita kestävän kehityksen tavoitteisiin ja joissa jo tehdään erilaisia kestävän työn kokeiluja. Näillä yrityksillä on tärkeä rooli kestävyysmurroksen muutosagentteina. Hanke toteutettiin yhteistyössä Climate Leadership Coalition -ilmasto-businessverkoston kanssa ja siinä yhdistettiin sosiologista tutkimusta, johtamisen ja organisaatioiden tutkimusta sekä tulevaisuudentutkimusta. Hankkeen tavoitteena on tuottaa tietoa työn muutoksesta kestävyysmurroksessa.

Aineisto

Teimme 20 haastattelua Climate Leadership Coalitionin kahdeksassa jäsenyrityksessä Suomessa. Tutkimukseemme sisältyvät yritykset edustavat energia-, liikkuvuus-, rakennus- ja yrityspalvelusektoreita. Haastateltavamme olivat henkilöstöjohtamisen, kestävän kehityksen ja liiketoiminnan ammattilaisia. Lisäksi järjestimme tulevaisuusperintöverstaan, johon osallistui 10 kestävän työn parissa eri tavoin työskentelevää toimijaa (yritysten edustajia, tutkijoita, taiteilijoita, pienyrittäjiä).

Menetelmät

Tutkimme hankkeessa yrityksiä, jotka ovat sitoutuneita kestävän kehityksen tavoitteisiin ja joissa jo tehdään erilaisia kestävän työn kokeiluja. Aineisto koostui haastatteluista ja tulevaisuusperintöverstaassa tuotetuista kollaaseista, käsitekartoista ja litteroiduista äänitteistä. Lisäksi hyödynsimme yritysten jukisia dokumentteja taustatietoa ja kontekstia tarjoavana aineistona. Aineisto analysoitiin sisällönanalyysin keinoin.

Tulokset ja johtopäätökset

Paikansimme tutkimuksessa sekä olemassaolevia että tulevaisuuden kestävän työn käytäntöjä. Olemassaolevat käytännöt edustavat pitkälti asteittaisen muutoksen lähestymistapaa. Tulevaisuuden käytännöt heijastavat puolestaan syvällisen kestävyysmurroksen tarvetta. Nykypäivän ja tulevaisuuden kestävän työn käytäntöjen väliset erot osoittavat, että olemme monilta osin vasta kestävyysmurroksen alkutaipaleella. Vaikka nykyiset toimet luovat perustaa kestävyyden edistämiselle, ne eivät yksinään riitä.

Uutuusarvo ja sovellettavuus

Tutkimus tuotti uutta tietoa siitä, miten yrityksissä pyritään edistämään ekologista kestävyyttä työn arkisissa käytännöissä. Tutkimuksemme tarjoaa organisaatioille käytännöllisiä esimerkkejä siitä, miten kestävyyttä voi edistää ja millaisia haasteita siihen voi liittyä. Hankkeessa toteutettiin myös tulevaisuusperintöverstas, jonka avulla saatiin tietoa tulevaisuuden kestävän työn keskeisistä tekijöistä. Tätä verstasmallia voidaan hyödyntää mm. työorganisaatioiden strategiatyössä.

Aineisto

Julkaisuluettelo Avaa

Timo Räikkönen, Suvi Salmenniemi, Eeva Houtbeckers. Kohti jälkifossiilista työelämää. Ekologisesti ja sosiaalisesti kestävä työ kestävyysmurroksen aikakaudella – Työsuojelurahaston loppuraportti (2025). Turun yliopisto. 2025.
Sosiaalitieteiden laitoksen julkaisuja /
Publications of the Department of Social Research –sarjan julkaisuja 9
ISBN 978-952-02-0037-4 (Sähköinen)
ISSN 2737-0909 Avaa