Kohti myötätuntoista mieltä – itsemyötätunnon voimaa työhön ja arkeen (Yhteishakemus 240190 ja 240192)
Tietokirjastipendi
Hanketiedot
Hankenumero
240192
Hakija
Leena Rasanen
Toteuttaja
Leena Rasanen
Lisätietoja
Leena Rasanen
lerasane@gmail.com
Toteutusaika
1.1.2025 - 1.3.2025
Työsuojelurahaston päätös
31.5.2024
4 000 euroa
Kokonaiskustannukset
4 000 euroa
Tulokset valmistuneet
19.3.2025
Tiivistelmä
Kirja avaa itsemyötätunnon käsitettä ja taitoa tutkitun tiedon pohjalta sekä kokemuksellisesti. Sisäistyneenä voimavarana itsemyötätunto rakentaa hyvinvointia, terveyttä ja motivaatiota sekä suojaa väsymiseltä niin työelämässä kuin arjessa. Itsemyötätunto ymmärretään usein pehmeänä taitona, mutta se on myös voimallista, motivaatiota vahvistavaa ja rajoja puolustavaa. Teos toimii myös käsikirjana ammattilaisille, jotka ohjaavat muita näiden taitojen pariin.
Hankkeen vastuuhenkilö
Leena Rasanen
Tiedote
Tietokirja Kohti myötätuntoista mieltä - itsemyötätunnon voimaa työhön ja arkeen
19.3.2025Tiivistelmä
Kirja avaa läsnäoloon pohjautuvan itsemyötätunnon käsitettä ja taitoa tutkitun tiedon pohjalta sekä käytännönläheisesti. Sisäistyneenä voimavarana itsemyötätunto rakentaa hyvinvointia, terveyttä ja motivaatiota sekä suojaa väsymiseltä niin työelämässä kuin arjessa. Itsemyötätunto ymmärretään usein pehmeänä taitona, mutta se on myös voimallista, motivaatiota vahvistavaa ja rajoja puolustavaa esim. työssä. Teos toimii myös käsikirjana ammattilaisille, jotka ohjaavat muita taitojen pariin. Myötätuntotaitojen tietoinen harjoittelu tarjoaa rakentavia selviytymisstrategioita erityisesti kun kova vaativuus, itsekritiikki ja kohtaamattomat tunteet vievät voimia työssä ja arjessa. Oma myötätuntoinen suhtautuminen välittyy toisille ja ympäristöön.
Lähtökohdat
Itsemyötätunnon hyödyt ovat merkittäviä sekä kokemus- että tutkimustiedon perusteella. Itsemyötätunto rakentaa kestävää hyvinvointia, jolla on myönteisiä vaikutuksia psyykkiseen ja fyysiseen terveyteen. Itsestä huolenpito vahvistaa kykyä kohdata myös muita hyväntahtoisemmin. Teoreettisena mallina kirjassa on Kristin Neffin itsemyötätunnon jäsennys. Käsitteen tasolle jäädessään itsemyötätunto voi jäädä hyvää tarkoittavaksi neuvoksi. Kirja tarjoaa eväitä taidon omaksumiseen.
Aineisto -Mitä aineistoja, tutkimuksia yms. hyödynsit tietokirjassasi.
Kirjassa hyödynnetään itsemyötätuntoon liittyvää tuoretta tutkimustietoa ja kirjallisuutta. Omat ja asiakkaiden kokemukset konkretisoivat ja tuovat omakohtaisuutta ja kokemuksellisuutta. Lisäksi taustamateriaalia on kerätty haastattelemalla asiakkaita sekä terapeutteja, esihenkilöitä ja asiantuntijatehtävissä toimivia.
Menetelmät
Kirjoittajat ovat kouluttautuneet ja perehtyneet monipuolisesti itsemyötätunnon aiheeseen vuodesta 2014 lähtien. Tiedonkeruu pohjautuu kirjoittajien omakohtaiseen kokemukseen sekä vuosien työkokemukseen teeman parissa. He ovat ohjanneet teemaan muun muassa sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaisia, esihenkilöitä, asiantuntijoita ja työntekijöitä. Kirjaa varten on koottu tietoa itsemyötätunnon hyödyistä ja harjoituksia erilaisiin tilanteisiin.
Uutuusarvo ja sovellettavuus
Itsemyötätunto ymmärretään usein pehmeänä taitona, mutta se on myös voimallista, motivaatiota vahvistavaa ja rajoja puolustavaa esimerkiksi työssä. Miten kuunnella omia tarpeitaan ja tehdä työtä siten, että se ei uuvuta? Oma kokemus itsemyötätunnon voimasta hoitaa ja herättelee huomaamaan hyvinvointia ja tuo hyväksyntää kokemuksille. Itsemyötätunto ei ole vain yksilön taitoa ja keinoja tulisi pohtia työyhteisössä yhdessä. Kirja tarjoaa eväitä omaan hyvinvointiin ja välineitä muiden ohjaamiseen.
Aineisto
Tiivistelmä Avaa