Kriisi- ja resilienssitaitojen kehittäminen kuntaorganisaatiossa – veto- ja pitovoimaa Sauvoon
Kehittämisavustus
Hanketiedot
Hankenumero
230296
Hakija
Sauvon kunta
Toteuttaja
Hyvinvointivalmennus Hälsa Oy
Lisätietoja
Satu Simelius
satu.simelius@sauvo.fi
Toteutusaika
11.10.2023 - 29.2.2024
Työsuojelurahaston päätös
8.11.2023
16 500 euroa
Kokonaiskustannukset
33 000 euroa
Tulokset valmistuneet
2.9.2024
Tiivistelmä
Sauvon kunnassa on ollut viime vuosina paljon muutoksia. Muutos ja uudistumistarpeet ovat heijastuneet koko henkilöstön hyvinvointiin ja jaksamiseen. Kunnassa on tunnistettu tarve koko henkilöstön muutoksen ja kriisinkäsittelytaitojen vahvistamiseen. Hankkeessa kehitetään toimintakulttuuria, joka tukee esihenkilöiden ja koko työyhteisön valmiutta toimia kriisitilanteissa sekä palauttaa organisaation toimintakyky optimaaliselle tasolle.
Hankkeen vastuuhenkilö
Satu Simelius
Tiedote
Kriisinkestävyys edellyttää suunnitelmallisuutta - systemaattisella tiimityöllä uupumusta vastaan
2.9.2024Tiivistelmä
Sauvon kunnassa on ollut viime vuosina paljon muutoksia ja kriisejä. Viranhaltijoiden vaihtuminen ja kova muutostahti kuormitti henkilöstöä. Kohderyhmänä olivat kaikki esihenkilöt sekä kolme suurimmissa haasteissa ollutta tiimiä. Tavoitteena oli rakentaa uutta ja yhtenäistä toimintakulttuuria sekä vahvistaa kriisinkäsittelytaitoja. Tiimisparrausten ja henkilökohtaisten sparrausten kautta keskusteluun nostettiin vaikeitakin aiheita ja laadittiin käytännön ohjeita muutoksensietokykyä parantamaan.
Lähtökohdat
Ulkoisten kriisien (pandemia, ukrainalaisten pakolaisten suuri määrä) lisäksi kuntaa oli kohdannut vuodesta 2018 lähtien usean keskeisen viranhaltijan vaihtuminen. Pieni organisaatio on erittäin haavoittuvainen, ja useat poissaolot olivat aiheuttaneet sen, että vain pakolliset ja kiireelliset asiat oli hoidettu. Kuntalaisten peruspalvelut pyörivät pandemiasta ja sodasta huolimatta, mutta organisaation kehittäminen ja sisäinen keskustelu oli jäänyt tekemättä.
Kohderyhmät
Kohderyhmänä oli koko kunnan henkilöstö, mutta sparrauksiin osallistuivat kunnan johtoryhmä, kaikki esihenkilöt sekä kolme suurimmissa haasteissa ollutta tiimiä. Yhteensä erilaisiin sparrauksiin osallistui kunnasta 20 työntekijää.
Menetelmät
Sparrausten tavoitteena oli yhteisen keskustelun kautta löytää yhtenäisiä työkaluja ja toimintamalleja, jotka synnyttävät haluttua kohtaamisen kulttuuria, jotta organisaatiolla olisi valmiudet palata optimaaliseen tekemiseen mahdollisimman pian. Critical Incident -teoria ja SCARF-malli (psykologinen turvallisuus) haluttiin osaksi johtamistyötä. Sparrauksissa harjoiteltiin käytännössä uusia tapoja kohdata ihmisiä tiimeissä ja kahden kesken.
Vaikuttavuus
Hankkeen seurauksena esihenkilöiden yhteinen näkemys kunnan kehittämisestä ja hyvästä johtamisesta kirkastui merkittävästi. Sparrausten sivutuotteena on valmistunut myös useita käytännön työtä helpottavia yhteisiä toimintaohjeita ja linjauksia. Tiimipalavereita pidettiin enemmän ja niiden laadun arvioitiin parantuneen. Samalla todettiin, että paljon työtä on vielä tehtävänä, jotta kaikki rakenteet saataisiin kuntoon.
Uutuusarvo ja sovellettavuus
Työssäjaksaminen erityisesti julkishallinnon johto-, hallinto- ja asiantuntijatehtävissä edellyttää uusia toimia, kun iso osa viranhaltijoista ei enää hae itselleen eläkevirkaa, vaan haluaa jatkuvasti kehittyä ja hakea uralleen uutta suunta jo parin vuoden välein. Julkishallinnon prosessit on luotu maailmaan, jossa virka- ja työsuhteet kestävät pidempään. Tämä edellyttää paljon systemaattisempaa ohjeistusta ja sisäiseen tiedonkulkuun panostusta.
Aineisto
Kriisi- ja resilienssitaitojen kehittäminen kuntaorganisaatiossa – veto- ja pitovoimaa Sauvoon. Loppuraportti. 2024. Avaa