Kriisien hybrideiksi hajauttamat työyhteisöt – miten uudet työntekijät pääsevät osaksi niitä?
Tutkimuksen teemahaku
Hanketiedot
Hankenumero
220438
Hakija
Vaasan Yliopisto
Toteuttaja
Vaasan Yliopisto
Lisätietoja
Liisa Mäkelä
liisa.makela@uwasa.fi
Toteutusaika
2.4.2023 - 1.8.2024
Työsuojelurahaston päätös
16.2.2023
64 000 euroa
Kokonaiskustannukset
100 210 euroa
Tulokset valmistuneet
2.9.2024
Tiivistelmä
Pandemian aikana uudet etätyöntekijät ovat olleet muita alttiimpia työyksinäisyydelle. Työyksinäisyys on riski hyvinvoinnille, sitoutumiselle ja suoriutumiselle. Hanke tuottaa tietoa uusien työntekijöiden sosiaalisesta integraatiosta etä- ja hybridityöyhteisöihin. Tutkimus pohjautuu tilastolliseen pitkittäisaineistoon sekä kerättävään haastatteluaineistoon. Etä- ja hybridityöpaikoille toteutetaan materiaalipaketti, joka sisältää toimenpidesuosituksia ja käytännön toimintaohjeita.
Hankkeen vastuuhenkilö
Liisa Mäkelä
Tiedote
Kriisien hybrideiksi hajauttamat työyhteisöt – miten uudet työntekijät pääsevät osaksi niitä?
2.9.2024Tiivistelmä
Tämä hanke tuotti uutta tietoa uuden etä-/ hybridityöntekijän työsuhteen alkuvaiheen kehittymisprosessista, työyksinäisyydestä ja mitkä tekijät edistävät tai estävät organisatorista sosiaalistumista ja sitoutumista. Tutkimus pohjautui tilastolliseen pitkittäisaineistoon sekä haastatteluaineistoon. Tulokset osoittivat, että työyksinäisyys on yleisempää uusilla kuin kokeneilla työntekijöillä, ja organisaation muilla toimijoilla on rooleja ja tehtäviä, jotka vähentävät tätä riskiä. Myös uuden työntekijän sosiaalinen rohkeus on merkittävä tekijä integroitumisessa. Tulosten pohjalta kehitettiin verkossa saatavilla oleva materiaalipaketti, joka sisältää toimenpidesuosituksia ja käytännön toimintaohjeita työpaikkojen kehittämistyön tueksi.
Lähtökohdat
Etä- ja hybridityö on yleistynyt voimakkaasti. Hajallaan toimivat työyhteisöt ovat haaste laadukkaiden sosiaalisten suhteiden muodostumiselle, etenkin uusille työntekijöille. Tämä tutkimus pohjautui teoreettisesti organisatoriseen sosiaalistumiseen ja työyksinäisyyden prosessimalliin. Hanke tuotti uutta tietoa uuden etä-/ hybridityöntekijän työsuhteen alkuvaiheen kehittymisprosessista, työyksinäisyydestä ja mitkä tekijät edistävät tai estävät organisatorista sosiaalistumista ja sitoutumista.
Aineisto
Tilastollinen tutkimusaineisto on kerätty suuresta teknologiateollisuuden alalla toimivasta yrityksestä kevään 2020 ja syksyn 2022 välillä neljän mittauskerran pitkittäisasetelmana. Aineistoja analysoitiin niin poikkileikkaus- kuin pitkittäisasetelmissa. Haastatteluaineisto (N=18) kerättiin vuonna 2023 neljästä etä- ja hybridityötä tekevästä yrityksestä, joissa haastateltiin uusia työntekijöitä, esihenkilöitä ja henkilöstöhallinnon edustajia.
Menetelmät
Tilastoaineistojen analyysissä hyödynnettiin niin korrelaatio- ja keskiarvotarkasteluja kuin myös kehittyneempiä menetelmiä kuten, regressioanalyysiä, ryhmävertailupolkumallia ja latenttia profiilianalyysiä. Tilastoaineistoa analysoitiin SPSS, R ja Mplus –ohjelmistoilla. Haastatteluaineistoa tutkittiin temaattisen analyysin keinoin hyödyntäen koodauksessa QSR Nvivo-ohjelmistoa.
Tulokset ja johtopäätökset
Uusilla työntekijöillä oli vähemmän työhön liittymätöntä vuorovaikutusta kollegoiden ja esihenkilön kanssa ja he kokivat myös enemmän työyksinäisyyttä kokeneisiin työntekijöihin nähden. Sosiaalisen tuen puute ja heikko kommunikaatio ovat riskejä uusien työntekijöiden hyvinvoinnille ja työyksinäisyyden kokemukselle sekä sujuvalle työtehtävien oppimiselle. Sosiaalinen rohkeus puolestaan edistää integroitumista. Uutta työntekijää ei tulisi jättää työskentelemään liian itsenäisesti tai yksin.
Uutuusarvo ja sovellettavuus
Suomalaiselle työelämälle on tärkeää että uudet työntekijät pääsevät mahdollisimman hyvin osaksi työyhteisöä. Se edistää inhimillistä hyvinvointia sosiaalisen yhteenkuuluvuuden kokemuksen kautta ja tarjoaa instrumentaalisia edellytyksiä työtehtävien oppimiselle ja niissä kehittymiselle. Hankkeessa tuotettu tieto ja materiaalipankki auttaa työpaikkoja kehittämään toimintatapojaan ja ottamaan huomioon etä- ja hybridityön erityispiirteet uusia työntekijöitä rekrytoitaessa ja perehdytettäessä.
Aineisto
Jussi Tanskanen, Aija Siiriäinen, Liisa Mäkelä. Kriisien hybrideiksi hajauttamat työyhteisöt. Miten uudet työntekijät pääsevät osaksi niitä? Loppuraportti. Vaasan yliopisto. 2024.
SBN 978-952-395-141-9 (online)
URN https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-395-141-9
ISSN 2489-2580 (Vaasan yliopiston raportteja 50, verkkoaineisto) Avaa
Opas – Uusi työntekijä osaksi etä- ja hybridityöyhteisöä Avaa
Työkirja – Uusi työntekijä osaksi etä- ja hybridityöyhteisöä Avaa