Kvartsialtistuminen ja sen hallinta rakentamisessa
Tutkimus
Hanketiedot
Hankenumero
200333
Hakija
Työterveyslaitos
Toteuttaja
Työterveyslaitos
Lisätietoja
Tapani Tuomi
tapani.tuomi@ttl.fi
Toteutusaika
4.1.2021 - 31.12.2022
Työsuojelurahaston päätös
1.12.2020
140 000 euroa
Kokonaiskustannukset
247 893 euroa
Tulokset valmistuneet
6.2.2023
Tiivistelmä
Arvioidaan kvartsialtistumista rakentamisessa ja selvitetään pölyntorjuntatoimien vaikutusta altistumiseen. Sen myötä laaditaan työtehtäväkohtaisia ohjeita kvartsialtistumisen hallintaan ja kategorisoidaan työtehtäviä altistumistason perusteella. Hankkeen myötä tiedetään, miten kvartsialtistumista hallitaan rakentamisessa ja minkä tyyppisistä tehtävistä pitää hankkia työpaikka- tai yrityskohtaista mittausdataa riskinarvioinnin toteuttamiseksi sekä torjuntatoimien suuntaamiseksi.
Hankkeen vastuuhenkilö
Tapani Tuomi
Tiedote
Kvartsipölyä rakennustyömailla – ohjeita altistumisen hallintaan ja ASA-rekisteröintiin.
6.2.2023Tiivistelmä
Työpaikoille ja työterveyshuolloille on tuotettu toimintaohjeita kvartsialtistumisen hallintaan erilaisissa rakennusalan tehtävissä. Ohjeiden avulla rakentamisen tehtävät joissa kvartsille altistutaan voidaan suorittaa turvallisesti niin, että altistuminen on korkeintaankin vain vähäistä. Työnantajan tehtävänä on huolehtia riskien arvioinnista ja pölyntorjunnasta työmailla. Pölyntorjuntatoimien valinnan ja toteutuksen ohella, eri töiden keskinäinen rytmitys sekä hengityksensuojainten käyttö ovat keskiössä altistumista hallitessa. Tutkimuksessa julkaistuja altistumitasoja voidaan hyödyntää mm. riskinarvioinnissa, ASA-rekisteröinnissä sekä sen päättelemiseksi, mitäkä työntekijät tulee ottaa lakisääteisen terveydentilan seurannan piiriin.
Lähtökohdat
Lähtökohtana oli tunnistaa työtehtävät, joissa kvartsialtistuminen voi olla merkittävää sekä ohjeistaa niiden turvallinen toteutus niin, että altistuminen sekä alveolijakeiselle kvartsille että alveolijakeiselle pölylle on merkityksetöntä tai korkeintaan vähäistä. Tätä edesauttamaan hankkeessa arvioitiin myös erilaisten pölyntorjuntatoimien tehokkuutta altistumisen vähentämiseen. Tavoitteena oli myös mm. luetteloida työterveyshuollon terveydenseurantaa ja ASA-rekisteröintiä edellyttävät työt.
Aineisto
Hanketta rahoittivat Työsuojelurahasto, Rakennusliitto sekä Rakennusteolisuus ja siihen osallistuivat mm. NCC Finland Oy, CONSTI Oy, Destia Oy, Hartela Oy, Purkupiha Oy ja Sandvik Mining Oy. Toteuttajina olivat Työterveyslaitos, Tapaturva Oy sekä Lotus Demolition Oy. Hankkeessa arvioitiin altistumista kvartsille altistavissa uudisrakentamisen ja korjausrakentamisen tehtävissä, sekä rakennusten purussa ja infrarakentamisessa.
Menetelmät
Hankkeessa mitattiin altistumispitoisuutta kvartsille altistavissa tehtävissä sekä työpäivän mittaisena keskiarvona että erikseen pölyä tuottavien, suojautumista edellyttävien työvaiheiden aikana. Käytetyn hengityssuojaimen suojauskerroin huomioimalla, saatiin arvio työtehtäväkohtaisesta altistumisesta, hengityssuojaimen käyttö huomioiden. Jos suojainta ei käytetty, mitattiin pölyävät työvaiheet joka tapauksessa erikseen, jolloin voitiin arvioida paljonko suojain olisi vähentänyt altistumista.
Tulokset ja johtopäätökset
Nissäkin tehtävissä, joissa mitattiin merkittäviä tai liiallisia altistumisia, työt oli mahdollista suorittaa turvallisesti, hyviä altistumisen hallintakeinoja noudattaen. Ja toisaalta kaikissa vain vähän altistavissa tehtävissä oli mahdollista altistua merkittävästi tai liiallisesti tekemällä pölyntorjunnan kannalta huonoja valintoja. Yhtä tärkeää kuin se mitä työtä tehdään, olivat ko. työssä noudatettavat altistumisen hallintakeinot sekä niiden toteutus.
Uutuusarvo ja sovellettavuus
Hankkeessa tuotettiin työtehtäväkohtaisen riskinarvioinnin sekä ASA-rekisteröinnin edellyttämät tiedot rakentamisen kvartsipölylle altistaviin tehtäviin. Näiden avulla voidaan myös päätellä mitkä työntekijät tulee ottaa lakisääteisen terveydentilan seurannan piiriin. Nämä ovat merkittäviä asioita alalla, jossa kvartsille altistuu kymmeniä tuhansia työntekijöitä. Ohjeita soveltamalla altistuminen vähenee ja se toivottavasti näkyy viiveellä myös silikoositapausten vähentymisenä.
Aineisto
Tapani Tuomi, Tom Johnsson, Arto Heino, Kari Salmi, Anniina Lainejoki, Mikko Poikkimäki, Tomi Kanerva, Arto Säämänen, Tuula Räsänen. Kvartsialtistuminen ja sen hallinta rakentamisessa. Loppuraportti. Työterveyslaitos 2022.
ISBN 978-952-391-048-5 (nid.)
ISBN 978-952-391-049-2 (PDF) Avaa
Tapani Tuomi, Tom Johnsson, Arto Heino, Anniina Lainejoki, Kari Salmi, Mikko Poikkimäki, Tomi Kanerva, Arto Säämänen and Tuula Räsänen. Managing quartz exposure in the construction industry. Final report of research project. Finnish Institute of Occupational Health, 2022.
ISBN 978-952-391-065-2 (PDF) Avaa
Ohje rakennustyömaalle, kvartsi- ja pölyaltistumisen määrittäminen. Avaa
Ohje rakennustyömaalle, työnjohto, valvonta, suunnittelijat ja tarkastus Avaa
Ohje rakennustyömaalle, betonilattioiden hionta Avaa
Ohje rakennustyömaalle, ontelolaattojen poraus (kuivaus) Avaa
Ohje rakennustyömaalle, poraukset betoniin, kiveen tai tiileen sisätöissä Avaa
Ohje rakennustyömaalle, rakennussiivous Avaa
Ohje rakennustyömaalle, laastien sekoituspiste sisätöissä Avaa
Ohje rakennustyömaalle, tiili- ja harkkomuuraus Avaa
Ohje rakennustyömaalle, väliseinien ja välikattojen tasoitus Avaa
Ohje rakennustyömaalle, timanttisahaus sekä muut betonija kivipintojen leikkaukset Avaa
Ohje rakennustyömaalle, seinien ja lattioiden roilotus (urajyrsintä ja piikkaus) putkille ja sähköjohdoille Avaa
Ohje rakennustyömaalle, väliseinien ja välipohjien piikkaus Avaa
Ohje rakennustyömaalle, työkoneiden ja ajoneuvojen ohjaamotyö Avaa
Ohje rakennustyömaalle, maansiirto ja tasoitus sekä kivetys Avaa
Ohje rakennustyömaalle, pulverointi ja murskaus työmaalla Avaa
Ohje rakennustyömaalle, räjäytystyöt (muut kuin poraajat ja kuskit) Avaa
Ohje rakennustyömaalle, rakennusten purku koneilla ja ulkotyöt Avaa
Ohje rakennustyömaalle, kalusteiden ja pintamateriaalien poisto Avaa
Ohje rakennustyömaalle, elementtien asennus Avaa
Ohje rakennustyömaalle, porausvaunun käyttö Avaa
Ohje rakennustyömaalle, tasoitus ja paikkaus sisätöissä Avaa
Ohje rakennustyömaalle, hengityksensuojaimet kvartsipölylle Avaa
Ohje rakennustyömaalle, laatoitus Avaa
Ohje rakennustyömaalle, timanttiporaus sisätiloissa Avaa
Ohje rakennustyömaalle, hiekkapuhallus Avaa
Ohje rakennustyömaalle, tietyöt Avaa
Ohje rakennustyömaalle, julkisivuelementtien purku Avaa
Ohje rakennustyömaalle, viherrakentaminen Avaa
Ohje. Kvartsipölyn torjunta rakennustyömailla Avaa
Ohje. Rakennuspölynimurit ja kohdepoistoimurit kvartsipölylle Avaa
Ohje raidesepelin levitykseen ja raiteentuentaan Avaa
Ohje rakennustyömaalle, julkisivusaumauksen uusiminen Avaa