Laajavastuisen hoitotyön asiantuntijuuden kehittäminen Suomessa
International Council of Nurses NP/APN 13th Network Conference, Aberdeen, Scotland, UK. 9-12 September 2024
Matkastipendi
Hanketiedot
Hankenumero
240236
Hakija
Krista Jokiniemi
Toteuttaja
Krista Jokiniemi
Lisätietoja
Krista Jokiniemi
krista.jokiniemi@uef.fi
Toteutusaika
9.9.2024 - 12.9.2024
Työsuojelurahaston päätös
31.5.2024
850 euroa
Kokonaiskustannukset
1 650 euroa
Tulokset valmistuneet
18.9.2024
Tiivistelmä
Laajavastuisen hoitotyön asiantuntijatehtäviä on kehitetty Suomessa viimeisen kahden vuosikymmenen ajan. Edelleen organisaatioissa on vaihtelua nimikkeissä, tehtävänkuvissa ja koulutusvaatimuksissa. Tämän näyttöön perustuvan toimintaprosessin tarkoituksena on kuvata Suomen Sairaanhoitajien työryhmän tutkimusperustaista kehittämistyötä sairaanhoitajan asiantuntijatehtävien kehittämiseksi Suomen sosiaali- ja terveydenhuollossa. Toimintasuositukset auttavat tehtävien kehittämisessä tulevaisuudessa.
Hankkeen vastuuhenkilö
Krista Jokiniemi
Tiedote
Laajavastuisen hoitotyön asiantuntijuuden kehittäminen Suomessa
18.9.2024Tiivistelmä
Sairaanhoitajan urapolut ja jatkuva ammatillinen kehittyminen sekä selkiät roolit ovat keskeisiä alan vetovoimatekijöitä. Laajavastuisen hoitotyön asiantuntijatehtäviä on kehitetty Suomessa viimeisen kahden vuosikymmenen ajan. Esityksessä kuvataan Suomen Sairaanhoitajien työryhmän tutkimusperustaista kehittämistyötä sairaanhoitajan laajavastuisten asiantuntijatehtävien kehittämiseksi Suomen sosiaali- ja terveydenhuollossa. Tuotetut toimintasuositukset auttavat tehtävien kehittämisessä tulevaisuudessa. Lisäksi esityksessä kuvataan laajavastuisen hoitotyön asiantuntijatehtävien tarkastelemiseksi kehitetyn ’advanced practice role delineation ’mittarin validointia Suomessa.
Tausta
Tavoitteena oli tukea sairaanhoitajien uramallin edistämistä, kuvata sairaanhoitajien laajavastuisten tehtävänkuvien kansallinen nykytilanne, antaa uudet suositukset sairaanhoitajien laajavastuisten tehtävien kehittämiseksi sekä kuvata tehtävien tarkasteluun kehitetyn mittarin validointi Suomessa. Yhteistyö ja tiedon jakaminen sekä yhteisen näkemyksen löytäminen on edellytys roolien kehittämiselle. Konferenssissa on mahdollisuus keskustella ja jakaa tietoa Suomalaisesta tutkimuksesta.
Aineisto
Esitykset pohjautuvat Suomen Sairaanhoitajien asettaman asiantuntijatyöryhmän (2020-2021) työskentelyyn sekä hakijan mittarin validointi tutkimukseen. Esityksissä kuvataan Suomalaisen hoitotyön asiantuntijatehtävien tausta, selvitys- ja tutkimustyön tavoite, käytetyt menetelmät (kirjallisuuskatsaus, haastattelut, asiantuntija keskustelut, ja validointi tutkimus) ja tulokset sekä johtopäätelmät. Asiantuntijaryhmän työ esitettiin posterina ja mittarin validointi suullisessa esityksessä.
Tulokset ja johtopäätökset
Tehtävien toteutuksessa on tapahtunut myönteistä kehitystä, mutta kansallisella tasolla on edelleen vaihtelua nimikkeiden, koulutuksen ja työnkuvausten suhteen. Suositukset: 1) tehtäviä ja koulutusta linjataan kansallisesti 2) Koulutusjärjestelmän ja työelämän välillä on kiinteä yhteistyö 3) Hyvinvointialueilla hyödynnetään ja lisätään asiantuntija tehtävänkuvia, 4) Asiantuntijat osallistuvat sote-palveluiden kehittämistyöryhmiin ja 5) Organisaatiot tuottavat ja hyödyntävät arviointitietoa.
Uutuusarvo ja sovellettavuus
Laajavastuisen hoitotyön tehtävien käyttöönotto edellyttää tiivistä yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Täysimääräisesti toteutettujen roolien kehittämisessä tarvitaan tukea esihenkilöiiltä, organisaatioilta sekä lainsäädännöltä. Lisäksi tarvitaan jatkuvaa arviointia ja vankkaa yhteistyötä eri toimijoiden kesken. Tilaisuus antoi mahdollisuuden keskustella erityisesti kansainvälisten kollegoiden kanssa laajavastuisen hoitotyön kehittämisestä ja muodostaa uusia yhteistyöverkostoja.