Lähiesimies ja työura ikääntyvässä työelämässä – Interventiotutkimus (RCT)
Tutkimus
Hanketiedot
Hankenumero
200317
Hakija
Työterveyslaitos
Toteuttaja
Työterveyslaitos
Lisätietoja
Mervi Ruokolainen
mervi.ruokolainen@ttl.fi
Toteutusaika
1.1.2021 - 31.5.2023
Työsuojelurahaston päätös
20.10.2020
130 000 euroa
Kokonaiskustannukset
243 597 euroa
Tulokset valmistuneet
15.6.2023
Tiivistelmä
Lähiesimiehillä on keskeinen ja haastava rooli ikääntyvien työntekijöiden työurien tukemisessa. Päätavoitteenamme on selvittää, voidaanko voimavaralähtöisellä esimiesvalmennuksella vahvistaa esimiesten luottamusta omiin kykyihin tukea ikääntyviä työntekijöitä sekä esimiesten myönteistä ja voimavarakeskeistä asennoitumista ikääntyviä työntekijöitä kohtaan. Kenttäkokeessa tutkimme myös valmennuksen vaikutuksia esimies-työntekijäsuhteen laatuun sekä esimiesten ja työntekijöiden työhyvinvointiin.
Hankkeen vastuuhenkilö
Mervi Ruokolainen
Tiedote
Kokemus käyttöön työyhteisössä − esihenkilöiden ikäjohtamisvalmennuksen vaikutukset (RCT)
15.6.2023Tiivistelmä
Tutkimuksessa kehitettiin esihenkilöiden osaamista ikäjohtamisessa vahvistava ryhmävalmennus ja tutkittiin sen vaikutuksia satunnaistetussa kenttäkokeessa 10 työpaikalla. Valmennus vahvisti esihenkilöiden valmistautuneisuutta ikäjohtamiseen, muutti heidän asenteitaan vanhempia työntekijöitä kohtaan myönteisemmiksi, lisäsi johtamismotivaatiota ja vähensi esihenkilötyöhön liittyvää huolestuneisuutta. Valmennuksesta hyötyivät erityisesti yksityisen sektorin esihenkilöt, matalammin koulutetut esihenkilöt sekä esihenkilöt, joiden työpaikoilla ikäjohtamiskäytännöt eivät huomioineet eri-ikäisten työntekijöiden tilanteita ja tarpeita. Tutkimus uudisti ikäjohtamiskoulutusta tuottamalla vaikutustutkitun menetelmän työpaikkojen käyttöön.
Lähtökohdat
Väestörakenteen muutos ja työvoimapula haastavat työpaikkojen ikäjohtamista. Toisaalta vanhemmat työntekijät kohtaavat työpaikoilla ikäsyrjintää. Työpaikoilta puuttuvat vaikuttavat menetelmät vahvistaa esihenkilöiden osaamista ikäjohtamisessa. Suunnitellun käyttäytymisen teoriaan nojaten tutkimuksessa selvitettiin, voidaanko vertaisryhmävalmennuksella vahvistaa esihenkilöiden osaamista ikäjohtamisessa, muuttaa ikäasenteita sekä vaikuttaa myönteisesti työmotivaatioon ja -hyvinvointiin.
Aineisto
Tutkimuksessa toteutettiin vuosina 2021–2023 satunnaistettu kenttäkoe isännöinti- ja kiinteistöalan, ICT-alan, elintarvike-, lääke- ja maaliteollisuuden, julkisen terveydenhuollon ja varhaiskasvatuksen organisaatioista. Esihenkilöt (n=216) ja heidän työntekijänsä (n=1127) vastasivat kolmeen kyselyyn. Lähtötilannekyselyn jälkeen esihenkilöt satunnaistettiin koe- ja verrokkiryhmiin. Molemmat ryhmät osallistuivat samanlaiseen, yhdeksän tuntia kestävään valmennukseen tutkimuksen eri vaiheissa.
Menetelmät
Kyselyihin perustuvaa seuranta-aineistoa analysoitiin hyödyntäen toistettujen mittausten t-testiä, toistomittausten varianssianalyysiä sekä hierarkkista regressioanalyysiä. Esihenkilöiden satunnaistaminen koe- ja verrokkiryhmiin onnistui hyvin: ryhmät eivät eronneet toisistaan tilastollisesti merkitsevästi lähtötilanteessa tausta- tai vastemuuttujissa. Osallistuneita työntekijöitä ei voitu satunnaistaa.
Tulokset ja johtopäätökset
Valmennus vahvisti esihenkilöiden valmistautuneisuutta ikäjohtamiseen, muutti asenteita vanhempia työntekijöitä kohtaan myönteisemmiksi, lisäsi johtamismotivaatiota ja vähensi esihenkilötyöhön liittyvää huolestuneisuutta. Paremmasta valmistautuneisuudesta seurasi vähemmän koettua työuupumusta. Esihenkilöt kokivat valmennuksen hyödylliseksi, ja antaneen heille lisää valmiuksia ikäjohtamiseen. Valmennus ei kuitenkaan vaikuttanut työntekijöiden arvioihin esihenkilötyöstä tai työhyvinvoinnista.
Uutuusarvo ja sovellettavuus
Tutkimus tuotti vaikutustutkitun ikäjohtamisen valmennusmenetelmän, joka toimii työpaikoilla sekä lähi- että verkkototeutuksena. Menetelmän käyttöönottoa työpaikoilla edistävät hankkeessa laaditut valmentajan opas ja osallistujan työkirja. Valmennus vahvisti esihenkilöiden osaamista, motivaatiota ja hyvinvointia − tekijöitä, jotka vaikuttavat pidemmällä aikavälillä sekä esihenkilöiden halukkuuteen hakeutua ja jatkaa esihenkilötehtävissä että työntekijöiden työurien laatuun ja kestoon.
Aineisto
Mervi Ruokolainen, Marjaana Pöyry, Terje Leivategija, Telma Rivinoja, Jaakko Airaksinen, Ritva Horppu, Jukka Vuori. Kokemus käyttöön työyhteisössä. Lähiesimies ja työura ikääntyvässä työelämässä. Loppuraportti. Työterveyslaitos. 2023.
ISBN 978-952-391-116-1 (nid.)
ISBN 978-952-391-117-8 (PDF) Avaa
Julkaisuluettelo Avaa